ONLINE MAGAZIN

Výstava Muži a ženy v baníctve

Fotografické putovanie za našou spoločnou kultúrnou identitou

 

S potešením vám predstavujeme  putovnú výstavu historických fotografií, ktorú organizuje Federácia európskych banských ciest svätej Barbory, MINES.B, ktorej členom sa 21. decembra 2023 stalo aj občianske združenie Banský Región – Terra Montanae, ktoré sa stará o Barborskú cestu.

 

Cieľom výstavy je vyrozprávať príbehy mužov, žien a detí, ktorí pracovali v baniach. Našou snahou je uchovať a pripomenúť si spomienku na týchto ľudí, ktorí významne prispeli k histórii a rozvoju európskych baníckych komunít.

Výstava, Banská Bystrica, Cikkerova Sieň

Je fascinujúce sledovať, ako jednotlivé národy, napriek svojmu odlišnému pôvodu, zdieľajú spoločnú kultúrnu identitu. Jej odhalenie sa snažia zdôrazniť a pripomenúť vybrané fotografie. Prostredníctvom nich je možné sledovať mužov a ženy, ktorí prežívali rovnaký zápas, rovnakú prácu a rovnakú úctu k svätej Barbore, univerzálnej patrónke baníkov.

Aj vďaka odhodlaniu a vytrvalosti týchto ľudí sú dnes mnohé z ľudských práv a pracovných podmienok hmatateľnou realitou a zlepšujú životné podmienky nielen baníkov, ale všetkých pracujúcich. Táto výstava chce pripomenúť aj ženy a deti v baniach, nakoľko aj ony zohrali zásadnú úlohu a významne prispeli k ich fungovaniu.

Federácia európskych banských ciest svätej Barbory je odhodlaná zveľaďovať bohaté banícke dedičstvo prostredníctvom udržateľných foriem cestovného ruchu, a tiež zachovávať a zvečňovať spomienky na to, čím sme boli a ako banícka minulosť pomáhala definovať identitu a kultúru našich komunít.

Členmi MINES.B sú:

Comarca Andorra, Sierra de Arcos, Španielsko

Fondazione Cammino Minerario di Santa Barbara, Taliansko

Le Bois du Cazier, Belgicko

Les Sentiers de Grande Randonnée – GR412, Belgicko

Idrija Mercury Heritage Management Centre, Slovinsko

Mission Bassin Minier, Francúzsko

Banský Región – Terra Montanae – Barborská cesta, Slovenská republika

Výstava je putovná, jej cesta odštartovala 25. 4. 2024 v Cikkerovej sieni na Radnici v Banskej Bystrici, na medzinárodnej konferencii INCULTUM Banícke poklady stredného Slovenska, následne bude putovať po trase Barborskej cesty cez Zvolen (7. – 16. 5 . 2024, Krajská knižnica Ľudovíta Štúra), v Banskej Štiavnici v Galérii Jozefa Kollára na Námestí sv. Trojice 8 od 17.05. 2024 a v Kremnici (30. 5. – 12. 6. 2024, Mestský úrad). Následne sa výstava presúva do Slovinska – do Idrie, potom do Španielska, Francúzska, Belgicka. Svoju púť ukončí na talianskej Sardínii koncom roku 2024.

Pri organizovaní výstavy na Slovensku spolupracujeme s OOCR Stredné Slovensko, OOCR región Banská Štiavnica, mestom Banská Bystrica, mestom Zvolen, mestom Kremnica a  mestom Banská Štiavnica.

Mohlo by vás zaujímať:

Novinky Osobnosti Lines Tlačová správa Umenie a kultúra

Koncentrovaná provokácia: britský umelec Jake Chapman ovládol Telegraph Gallery

Čo zostane na Zemi bez ľudí? Jeden z najkontroverznejších britských umelcov súčasnosti Jake Chapman vystavuje v olomouckej Telegraph Gallery zvyšky zaniknutej civilizácie. Do Česka sa tak vracia po jedenástich rokoch, tentoraz so sólovou výstavou Flotsam & Jetsam. Takmer 50 diel, vrátane dymiaceho trabantu, sugestívnych malieb a primitívnych totemov, bude možné zhliadnuť v olomouckej Telegraph Gallery […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Tlačová správa

Doprajte si autentický zážitok pre celú rodinu. Stredoveké stany opäť na novom mieste!  

Rodinný výlet na obľúbené celodenné podujatie alebo stredoveký zážitok na 2 dni a 1 noc? Je len na vás, čomu dáte prednosť. Zažiť môžete aj oboje naraz! Obľúbené rodinné podujatie HRONSEKANIE (13.7.), ktoré sa každoročne koná v obci Hronsek pri Banskej Bystrici, prichádza v novom šate. Tentokrát vás prenesieme do obdobia renesancie, doby osvietencov, mysliteľov i veľkých […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Umenie a kultúra

ZAČÍNAJÚ SA BEZPLATNÉ PREHLIADKY TRNAVY

V Trnave sa s príchodom letných prázdnin opäť začínajú konať bezplatné prehliadky mesta. Návštevníci môžu so sprievodcom absolvovať prehliadku najzaujímavejších pamiatok päť dní v týždni až do konca augusta.   Bezplatné prehliadky mesta opäť organizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism, a to od 1. júla do 30. augusta. Návštevníci môžu využiť túto možnosť každý […]

Čítať ďalej