ONLINE MAGAZIN

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne o 13,5 %. V celkových dátach sa tak cestovný ruch opäť dostáva na čísla pred pandémiou.

Praha, foto:Libor Sváček

V priebehu celého minulého roka sa pre návštevu Česka rozhodli predovšetkým Nemci (2 307 282, medziročne + 25 %), Slováci (875 742, medziročne + 12 %) a Poliaci (762 112, medziročne + 24 %). Za „skokanov roku“ je možné označiť návštevníkov z Taiwanu (čínske provincie), tých prišlo do Česka v porovnaní s rokom 2022 o 931 % viac (142 136) a z Južnej Kórey (medziročný nárast o 250 %, celkovo 234 810). Viac ako 100% nárast je aj v prípade návštevníkov z Číny, Japonska, Thajska alebo napríklad Nového Zélandu či Austrálie. Nejčastějším cieľom bola Praha, Juhočeský a Juhomoravský kraj.

Sky Bridge, foto: Horský resort Dolní Morava

“ Množstvo Slovákov, ktorí v minulom roku navštívili Česko ako turisti, bolo najvyššie za celú históriu štatistických meraní. V kontexte cestovného ruchu je to krásne číslo, ktoré je zároveň aj potvrdením, že ponúkame atraktívnu destináciu s priateľským servisom, kde sa naši slovenskí návštevníci cítia dobre. Aktivity nášho zastúpenia sú cielené prevažne na verejnosť a prácu s médiami. Reportáže so zážitkami z prvej ruky tak slúžia čitateľom, poslucháčom či divákom ako inšpirácia k vycestovaniu. Za všetky si dovolím spomenúť našu spoluprácu na seriáli Chutné Česko, ktorý od jesene 2022 do konca októbra 2023 vysielala televízia ta3. V štrnástich pokračovaniach sme predstavili všetky české regióny a ich turistické highligty. Rada by som sa preto poďakovala novinárom a, samozrejme, všetkým, ktorí Česko radi navštevujú. I v tomto roku urobíme maximum, aby sme záujemcom o cestovanie po krajine našich najbližších susedov, priblížili atraktívne cestovateľské novinky,“ uviedla riaditeľka agentúry CzechTourism zahraničné zastúpenie Slovensko – Nora Gill.

Praha, foto: SPORTISIMO S.R.O.

„Celkový počet turistov, ktorí sa ubytovali v hromadných ubytovacích zariadeniach v Česku, medziročne vzrástol. Dostávame sa tak na predcovidové čísla. Čo sa ale zmenilo – je pomer cudzincov a našincov. Zatiaľ čo v roku 2019 tvorili domáci turisti 50,5 % z celkového počtu ubytovaných hostí, vlani to už bolo 56,7 %. Pritom práve cudzinci na cestách do a po Česku míňajú viac ako rezidenti. V minulom roku zvolili Česko ako svoju dovolenkovú destináciu najčastejšie Nemci, Slováci, Poliaci, Američania a Briti. Nielen na nich, ale aj na ďalšie trhy vyberané exaktnou metódou podľa ich bonity, zameriame našu tohtoročnú najväčšiu kampaň. Jej prostredníctvom chceme vzbudiť záujem o nové segmenty a produkty a prilákať k nám viac cudzincov,“ tvrdí riaditeľ Českej centrály cestovného ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodáva: „Cestovný ruch nezanedbateľne pomáha domácej ekonomike, pred covidom sa na HDP našej krajiny podieľal 3%. Vyplatí sa do neho teda investovať. Tu je určite na mieste spomenúť, že viditeľnosť Česka v zahraničí a na domácich eventoch môžeme posilniť aj vďaka tomu, že sa nám v porovnaní s rokom 2023 podarilo vyjednať navýšenie rozpočtu na cestovný ruch o 27 miliónov korún. Aktuálne tak máme na tieto aktivity k dispozícii 400 miliónov Kč a za to by som chcel poďakovať Ministerstvu pre miestny rozvoj.“

Rybník Sobáčov, foto: Daniel Schulz

V 4. štvrťroku sa v hromadných ubytovacích zariadeniach ubytovalo celkovo 4 658 434 hostí. O 8 % viac ako v rovnakom období v roku 2022. Na zložení sa zahraniční (2 332 309 osôb, 50,1 %) a domáci hostia (2 326 125 osôb, 49,9 %) podieľali približne rovnako. V porovnaní s rokom 2019 cestovalo po Česku o 11 % rezidentov viac, cudzincov prišlo o 10 % menej. Najčastejšie do Česka zamierili počas posledného kvartálu minulého roka hostia z Nemecka (542 308, medziročne +6 %), Slovenska (202860, medziročne +5 %), Spojeného kráľovstva (135 146, + 39 %), Poľska (130 754, medziročne 5 %) a USA (126 116, medziročne +29 %).

Plzeň a pivo, foto: Petr Polák

V 4. štvrťroku 2023 sa najviac turistov v rámci všetkých typov ubytovacích zariadení ubytovalo v Prahe – cca 2  000 000. Nasledoval Juhomoravský kraj s cca 416 000 hosťami a Karlovarský kraj, v ktorom prenocovalo 318 000 cestovateľov. V poslednom menovanom kraji zostávajú najdlhšie aj turisti zo zahraničia, strávia tu v priemere 4,84 dňa, zatiaľ čo celorepublikový priemer za rok 2023 je 3,44 dňa.

Pokiaľ ide o hotely, len počas decembra minulého roka ich v Česku navštívilo 1 200 573 hostí. Z toho 37,4 % tvorili rezidenti (449 027) a 62,6 % cudzinci (751 546). Najväčšia časť zahraničných hostí, ktorí koncom minulého roka zvolili tento typ ubytovania, pricestovala z Nemecka (174616, medziročne + 13 %), Spojeného kráľovstva (51 683, medziročne + 44 %), Slovenska (50 997, obdobne ako vlani), Taliansko (40 814, medziročne +32 %) a USA (39 968, medziročne + 29 %).

Zásadnú úlohu v cestovnom ruchu hrajú priame letecké spojenia. CzechTourism na nich intenzívne pracuje s Letiskom Praha i ďalšími subjektmi. Vlani sa okrem iného podarilo sprevádzkovať linky Praha – Soul či Praha – Tchaj-Pej, na ďalších letoch sa pracuje.

Podrobnosti sú k dispozícii na https://tourdata.cz/data/domaci-a-zahranicni-hoste-huz-dle-kraju-2023-q/ .

Fotografia na titulke: Rybník Sobáčov, foto: Daniel Schulz

Mohlo by vás zaujímať:

Tlačová správa

Raňajky s príchuťou Jadranu

Chorvátske turistické združenie a cestovná kancelária Satur predstavili najnovšie trendy pre dovolenkárov v roku 2024 V priestoroch terminálu všeobecného letectva bratislavského letiska sa dnes uskutočnila tlačová konferencia pre novinárov organizovaná cestovnou kanceláriou Satur v spolupráci s Chorvátskym turistickým združením a letiskom M. R. Štefánika v Bratislave. Táto udalosť bola zameraná na prezentáciu Slovákmi obľúbenej dovolenkovej […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej