ONLINE MAGAZIN

Kráľovné starovekého Egypta 10 zaujímavých faktov o dcére slávnej Kleopatry

Kleopatra je bezpochýb najznámejšou kráľovnou starého Egypta. Avšak nebola jedinnou vládkyňou zo zeme pyramíd. Preskúmajte spolu s Viasat History zaujímavosti zo života najznámejších a najzáhadnejších kráľovien tejto veľkej civilizácie.

 Nový trojdielny špeciál Kráľovné starovekého Egypta, ktorý má premiéru v piatok 2. júna, sa na základe najnovších vedeckých výskumov zaoberá príbehom kráľovnej Tiye, ktorá bola pred viac ako 3 tisíckami rokov považovaná za bohyňu. Dokument skúma aj osud Kleopatry II., predchodkyne slávnej Kleopatry VII. ako aj život Kleopatry Seléné, dcéry legendárnej vládkyne. Seléné sa po samovražde svojich rodičov vzchopila a stala sa jednou z najväčších kráľovien a práve jej sme sa rozhodli venovať a odhaliť o nej zopár zaujímavostí aj v tomto článku.

  1. Kleopatra Seléné alebo aj Kleopatra VIII., dcéra Kleopatry VII. a Marka Antónia, nemala jednoduchý štart do života. Mala len 10 rokov, keď jej rodičia spáchali samovraždu. Stala sa egyptskou kráľovnou, ale vládla len dva týždne, pretože ju jej bratia zajali a poslali do Ríma. Tam vychovával mladú kráľovnú Octavian, bývalý rival jej vlastného otca.
  2. Napriek všetkým nepríjemnostiam si mladá Kleopatra Seléné užívala kľudné detstvo. Jej nevlastný otec sa o ňu príkladne staral. Z politického hľadiska totiž znamenala kontrola nad mladým dievčaťom aj kontrolu nad Egyptom.
  3. Keď jej bolo pätnásť, vydala sa za Jubu II., prasynovca Octaviana. Nebolo to manželstvo z lásky a rovnako ako Seléné aj Juba bol potomkom zosadenej kráľovskej rodiny žijúcej v exile. Pár bol následne poslaný vládnuť umelo vytvorenému kráľovstvu Mauretánie.
  4. Kleopatra a Juba mali dvoch potomkov, chlapca menom Ptolemus a dievča, ktorej meno sa nezachovalo.
  5. Seléné sa stala kráľovnou, avšak v úplne inej časti Afriky. Jej sebavedomé riadenie každodenného chodu ríše malo rovnaké charakteristiky ako jej matkine. Kleopatra Seléné nebola ochotná od vládnutia ustúpiť v prospech manžela, a tak vládli Mauritánii spoločne. Počas ich panovania sa z Mauritánskeho kráľovstva stal významný exportný partner pro Stredomoria, kam smerovali predovšetkým ryby, hrozno, perly, ale aj drevený nábytok. Mauritánska minca sa vtedy stala uznávaným a rešpektujúcim platidlom v celej Rímskej ríši.

 

  1. Kleopatra Seléné bola na odkaz svojej matky veľmi pyšná. Vydala mincu so svojou podobizňou, ktorá evokovala Kleopatru VII. a pustila sa do rozsiahleho architektonického projektu, ktorý bol inšpirovaný jej bývalým domovom. V egyptskom štýle vzniklo mnoho budov a z Alexandrie boli dovezené aj významné umelecké diela. Keď nemohla byť Seléné doma, vytvorila domov podľa svojho obrazu v ďalekej Mauretánii.
  2. Panovníčka zomrela nečakane a veľmi skoro za nejasných okolností. Podľa dostupných prameňov jej bolo len 35 rokov, pričom k smutnej udalosti došlo zrejme v roku 5 pred našom letopočtom. Telo kráľovnej bolo uložené v kráľovskom mauzóleu, ktoré dodnes stojí na území dnešného Alžírska. Juba po jej smrti vládol ríši ešte ďalšie dve dekády.
  3. Kleopatra nechala v Mauritánskom kráľovstve nezmazateľnú stopu. Mince s jej podobizňou zostali v obehu ešte dlhé desaťročie po jej smrti, čo bolo na vtedajšie pomery neobvyklé.
  4. Seléné mala veľký vplyv na celý rímsky svet, ale jej úspech nebol tak okatý ako vplyv jej matky. Historici zmieňovali jej meno len veľmi málo, čo na druhej strane je dôkazom toho, že panovanie v Mauritánii prebiehalo hladko, bez afér a škandálov, o ktorých by sa ešte dlho písali v kronikách.
  5. Juba zomrel o 28 rokov neskôr, pričom v panovaní pokračoval Ptolemus. Jeho život ukončil práve známy Caligula. Ale to už je iný príbeh.

Kleopatra Seléné mohla byť ľahko časom zabudnutá. Každopádne mauzóleum v dnešnom Alžírsku zanechalo jej trvalé memento v podobe odkazu kráľovnej, ktorá stála v tieni veľkej a nebezpečnej Rímskej ríše. Dokument Kráľovné starovekého Egypta odhalí omnoho viac zo života Seléné ako aj ďalších vladárok. Nezabudnite si zapnúť v piatok 2. júna od 21:00 na Viasat History.

Trailer: https://youtu.be/b6AuyWOvnAs

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej