ONLINE MAGAZIN

Európa je tolerantná k nahote

V Európe nie je veľa miest, kde by bol úplný zákaz nudizmu na verejných plážach. Väčšina európskych krajín má tolerantný postoj k nudizmu a umožňuje ho na špeciálne označených plážach. Napriek tomu existujú niektoré krajiny, kde je nudizmus zakázaný vo všetkých verejných priestoroch:

  1. Vatikán: Vatikánsky štát, ktorý je malým nezávislým územím obklopeným Rímom, nemá žiadne pláže ani verejné priestory, kde by sa mohol vykonávať nudizmus. Je to územie s náboženským charakterom, kde sa očakáva, že sa ľudia budú riadiť kresťanskými hodnotami a zvyklosťami.
  2. San Maríno: San Maríno, ďalší malý nezávislý štát v Európe, nemá žiadne prírodné pláže. Je obklopený Talianskom a nemá žiadne vlastné nariadenia týkajúce sa nudizmu.
  3. Lichtenštajnsko: Lichtenštajnsko je malá krajina medzi Švajčiarskom a Rakúskom. Aj keď nemá prístup k moru, nemá žiadne vlastné pláže a verejné priestory, kde by sa mohol vykonávať nudizmus.

Okrem týchto štátov je v drvivej väčšine európskych krajín tolerovaný nudizmus na špeciálnych plážach alebo nudistických rezortoch. Je však dôležité rešpektovať miestne pravidlá a kultúrne normy a vyhľadávať miesta, kde je nudizmus povolený.

V Chorvátsku platí všeobecné pravidlo, že nudizmus (plážové kúpanie bez oblečenia) je povolený na špeciálne označených plážach a rezortoch. Existuje však niekoľko oblastí v Chorvátsku, kde je kúpanie nahí zakázané alebo nie je tolerované a určite si nezabudnite pribaliť dámske a pánske plavky:

  1. Národné parky a chránené oblasti: Väčšina národných parkov a chránených oblastí v Chorvátsku neumožňuje nudizmus. Tieto oblasti majú prísne pravidlá ochrany prírody a kúpanie by malo prebiehať v oblečení.
  2. Verejné pláže v turisticky rušných oblastiach: Na niektorých verejných plážach v populárnych turistických destináciách môže byť kúpanie nahí neslušné alebo nežiaduce. Mestá a obce majú často zákony a nariadenia, ktoré vyžadujú, aby sa plážové aktivity vykonávali v oblečení.
  3. Konzervatívne a tradičné oblasti: V niektorých konzervatívnych a tradičných oblastiach v Chorvátsku je nudizmus považovaný za nevhodný alebo urážlivý. V týchto oblastiach sa očakáva, že sa kúpite v oblečení.

Je dôležité rešpektovať miestne zvyklosti, pravidlá a kultúrne normy v Chorvátsku. Pred návštevou konkrétnej pláže alebo oblasti je vhodné získať informácie o miestnych pravidlách týkajúcich sa kúpania nahí, aby sa predišlo nepríjemnostiam alebo porušeniu miestnych predpisov.

V Chorvátsku môžu pokuty za porušenie pravidiel zákazu nudizmu závisieť od miesta, miestnych predpisov a závažnosti porušenia. Pre presné informácie je vždy najlepšie skontaktovať miestne úrady alebo informačné centrá.

V niektorých prípadoch, ak sa pristihne osoba pri kúpaní nahí mimo špeciálne označených pláží alebo nudistických rezortov, môže byť požiadaná, aby sa obliekla, alebo jej môžu byť uložené pokuty. Výška pokuty sa líši v závislosti od miesta a môže byť rôznou sumou peňazí.

Pre príklad, v Dubrovníku je porušenie pravidiel nudizmu pokutované sumou od 3000 do 7000 chorvátskych kun (HRK), čo je približne 400 až 900 eur. V iných častiach Chorvátska môžu pokuty za porušenie pravidiel nudizmu dosahovať rôzne sumy.

Je dôležité dodržiavať miestne zákony a pravidlá a rešpektovať kultúru a zvyklosti miesta, kde sa nachádzate. Ak plánujete praktizovať nudizmus, odporúča sa navštíviť špeciálne označené nudistické pláže alebo rezorty, kde je to povolené a akceptované.

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej