ONLINE MAGAZIN

Batumi – mesto rôznych podôb

Batumi je prímorské mesto v Gruzínsku, ležiace na východnom pobreží Čierneho mora. Je to dôležitý prístav a turistické centrum so svojou bohatou históriou a prírodnou krásou.

Mesto Batumi je známe svojimi nádhernými plážami a promenádou dlhou 7 kilometrov, ktorá ponúka úžasný výhľad na more. Svojou architektúrou kombinujúcou moderné budovy s historickými pamiatkami a exotickými záhradami, Batumi vytvára jedinečnú atmosféru.

Batumi má tiež veľké množstvo kultúrnych a umeleckých inštitúcií, ako sú múzeá, galérie a divadlá. Jednou z najznámejších atrakcií je Batumi Boulevard, kde sa nachádza množstvo reštaurácií, kaviarní a obchodov, ktoré lákajú návštevníkov i miestnych obyvateľov.

Pre milovníkov histórie je v meste Batumi viacero zaujímavých pamiatok, medzi ktoré patrí napríklad Batumi Botanical Garden, kde nájdete rôznorodú flóru a množstvo exotických rastlín. Môžete tiež navštíviť Batumi Fortress, starý pevnostný systém, ktorý slúžil ako obranná pozícia v minulosti.

Okrem toho, Batumi hostí rôzne festivaly a podujatia počas celého roka, ako napríklad Medzinárodný festival animovaných filmov, Batumi Art-House Film Festival a Batumi Jazz Festival, ktoré pritiahnu milovníkov kultúry a umenia zo všetkého sveta.

Vďaka svojmu príjemnému podnebiu, bohatým atrakciám a pohostinnosti miestnych obyvateľov je Batumi obľúbeným cieľom turistov. Mesto sa v posledných rokoch výrazne rozvíja a investuje do svojho turistického sektora, čo prispieva k jeho rastu a popularite ako turistického miesta.

Batumi je zaujímavé mesto, ktoré nevynechávajú ani niektoré poznávacie zájazdy slovenských cestoviek. Bohužiaľ je tu stále poznať, že bolo dlhú dobu periférií Sovietskeho zväzu. Hoci má Batumi asi 140 000 obyvateľov, má miestami skôr vidiecky charakter. Hneď na kraji mesta sa napríklad pasú kravy. Miestni sa však veľmi snažia, aby to tu vyzeralo ako v Stredomorí. Stavajú sa krásne promenády okolo mora, nové hotely, luxusné reštaurácie. Avšak stačí ísť o kus ďalej a uvidíte tu rozpadajúce sa paneláky, bahnité ulice, biedu a špinu. Tiež často krát narazíte na pobehujúci svorku túlavých psov. Aj preto je dobre mať pri sebe granule pre psov, ktorými sa možno vykúpite z obklučenia tychto nájazdníkov…

Je tu mnoho stánkov so všetkým možným, ale aj herní, okolo ktorých sa potuluje množstvo podozrivých indivíduí.
Napriek tomu to ale vyzerá, že sa blýska na lepšie časy.
Predsa len je v súčasnosti Batumi najdôležitejším gruzínskym prístavom a jeho okolie je pre Gruzíncov niečo ako riviéra pre Francúzov.

Okrem pamätníka Argonautov ma v Batumi zaujala tunajšia botanická záhrada. Leží asi 9 kilometrov severne od centra. Bola založená profesorom Krasnovom už v roku 1912. Dnes je v ľahko zanedbanom stave, ale aj tu je vidieť snahu dať všetko opäť do poriadku. Nie je to ľahké, pretože záhrada je obrovská, zaberá pekných pár kilometrov štvorcových. Záhrada je rozdelená na geografické sekcie a jednotlivé dreviny sú označené ceduľkami s gruzínskymi, ruskými aj latinskými názvami. Najzaujímavejšie sú asi sekcie Nového Zélandu a Austrálie (s eukalyptmi) a Zakaukazska, kde môžete vidieť prakticky všetky druhy drevín rastúce v Gruzínsku.

Na prehliadku záhrady odporúčam vyhradiť si tak pol dňa. Ďalšou miestnou zaujímavosťou je Stalinovo múzeum. Stalin bol ako známe Gruzínec (vlastným menom Džugašvili), ktorý sa narodil v meste Gori, kde má aj veľké múzeum. Stalinovo múzeum v Batumi je oveľa menšie a je umiestnené v malom domčeku, kde Stalin strávil len niekoľko mesiacov v rokoch 1901-1902, kedy v Batumi organizoval robotnícke štrajky. Pokiaľ sa budete prechádzať po Batumi, možno vás zaujme aj prístav, kostol, mešita a synagóga.

Avšak najviac vás môže zaujať adžarské chačapuri. Chačapuri je gruzínske národné jedlo, ale to adžarské sa od „obyčajného gruzínskeho“ líši.  Je to velikánska placka s dutinou uprostred, a táto dutina je vyplnená zmesou syra, masla a vajíčka.  Táto kalorická bomba je naozaj dobrá a určite ju vyskúšajte.

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej