ONLINE MAGAZIN

Tlačová konferencia kraja Vysočina – pozvánka do významného regiónu v Českej republike

CzechTourism zahraničné zastúpenie Slovensko spoločne s príspevkovou organizáciou Vysočina Tourism predstavilo slovenským novinárom významný český región, ktorý láka návštevníkov na svoje bohaté kultúrne dedičstvo, cirkevné a pútnické miesta, športové a kultúrne podujatia i prírodné pamiatky a unikáty.

Riaditeľka Vysočina Tourism Oľga Königová vyzdvihla najmä jedinečné pamiatky UNESCO, architektonické skvosty svetoznámeho Jána Blažeja Santiniho-Aichela, miesta spojené so spisovateľom Jaroslavom Haškom i historické pamiatky mesta Jaroměřice nad Rokytnou. Z cirkevných a pútnických pamiatok pozvala do kláštorov a kostolov v Novej Říši, Křemešníku, Želive a Pohlede.

Športové aktivity reperezentoval najmä biatlon, kultúrne zasa Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava či Mrkvancová púť v Polnej. Z prírodných pamiatok vyzdvihla významné priehrady a lomy i Geopark Vysočinu. Nechýbali ani tipy na netradičné ubytovania či miestne minipivovary vyrábajúce obľúbený regionálny produkt.

 

Samostatnej prezentácie sa dočkal i jedinečný zámok Žďár nad Sázavou. „Našou úlohou je pokračovať v rozvoji tvorivosti, ktorá je vpísaná do genia loci žďárskeho areálu a viac ako 800 rokov tu kontinuálne vzniká. Zámok otvárame ľuďom z celej republiky i zo zahraničia. Naše Múzeum novej generácie je držiteľom Živa award za najkreatívnejšie múzeum strednej Európy. Celoročne organizujeme akcie, workshopy alebo edukatívne programy pre školy. Teraz sa s radosťou pripravujeme na rozvoj Kultúrno-kreatívneho centra kraja Vysočina, ktoré vznikne v zámockom areáli,“ povedal majiteľ zámku, finančný poradca, podnikateľ a mecenáš – gróf Constantin Kinský. Zámok organizuje ročne až 160 akcií pre širokú verejnosť.

Záver patril Resortu Svatá Kateřina s jeho excelentnými službami v oblasti wellness, kozmetiky, jogy a predovšetkým ajurvédy. Obchodný riaditeľ Jan Čepek predstavil Svatú Kateřinu ako rezort, ktorý dbá na životné prostredie a zastáva tzv. „zelenú filozofiu“, má vlastnú čističku odpadových vôd, čerpadlá na šetrenie vody, kúri sa v ňom iba elektrinou a drevom a na jeho pozemku by ste motorové vozidlá hľadali márne, majú tam totiž zákaz vstupu.

Pretože Resort Svatá Kateřina je európsky známy i svojimi aktivitami v oblasti ajurvédy, súčasťou jeho prezentácie bola i  ochutnávka ajurvédskeho jedla, pripraveného oceneným kuchárom Kodithuwakku Nalin Kumarom. Ten priamo pred očami zúčastnených pripravil ajurvédsky dezert z banánov, kokosového mlieka, orieškov a rozmanitých korenín. Ukážky ajurvédskej terapie predviedli terapeuti Sintho Chacko a Arunakumar Rajunaika, ktorí poskytli záujemcom masáž hlavy a šije. Ajurvédsky lekár Dr. Sanjay Das zasa po skončení tlačovej konferencie odpovedal na konkrétne otázky zúčastnených týkajúce sa práve ajurvédy.

Foto na titulke:

autor: m-ARK; Sněžné; zpracoval: Kratochvílová; Zdroj: m-ARK;  lokalita: Žďársko;

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej