ONLINE MAGAZIN

Posledná séria seriálu Endeavour s veľkolepým zakončením

Inšpektor Endeavour Morse je už dlhé desaťročie prítomný na našich televíznych obrazovkách. Po úspešnom úvodnom seriáli, ktorý jednoducho niesol názov „Inšpektor Morse“ natočeným medzi rokmi 1987 a 2000, si diváci obľúbili aj sériu „Endeavour“, kde hrdinom je mladý Morse. Ten rozpletá kriminálne prípady v šesťdesiatych rokoch minulého v Oxforde. Od roku 2012 ste mohli vidieť 8 napínavých sérií, v ktorých hlavnú postavu stvárnil Shaun Evans. Poslednú deviatu sériu si budete môcť pozrieť v apríli na Epic Drama. A verte, že pôjde naozaj o koniec tohto seriálu. Tri diely plné napätia tak uzatvoria ďalšiu kapitolu úspešnej kriminálnej ságy.

„Nejde pokračovať do nekonečna. Myslím, že každý vie, že je čas skončiť,” uviedol Shaun Evans po natočení deviatej série a dodáva: „Bolo by hlúpe pokračovať ďalej. Končiť sa má v správny čas a dôstojne.”
Dej prvej časti sa odohráva v roku 1972. Vyšetrovanie dvoch zvláštnych úmrtí tentokrát zavedie Endeavoura (Shaun Evans) a jeho parťáka Thursdaya (Roger Allam) do prostredia známeho oxfordského orchestru, ktorý skrýva tajomstvo. Medzitým však dôjde k ďalšej vražde a vyšetrovateľom začne byť jasné, že nie sú na stope obyčajnému zločincovi. Stopy totiž vedú do tých najvyšších kruhov. A ďalšie časti budú tajomné, presne tak, ako sa na hmlisté Anglicko patrí.

Shaunovi Evansovi, predstaviteľovi Endeavoura, a Rogeru Allamovi, predstaviteľovi  Thursdaye, sme pri príležitosti poslednej série položili niekoľko otázok.

 Shaune, ako hodnotíte záver série?

„Niekedy je ťažké dotiahnuť všetko do konca tak, aby boli spokojní všetci. Nám sa to podarilo, čoho dôkazom je náš hoci malý, ale kreatívny tím, ktorý si robí svoju prácu dobre. Veľa ľudí nám do práce nehovorilo a tak si myslím, že sme sa všetci zhodli na tom, ako by mala celá séria skončiť. Sme jednoducho na rovnakej vlne a dúfame, že diváci budú zdieľať náš názor.”

Chcel by ste niečo odkázať divákom?

„Som im vďačný za to, ako nás celých 11 rokov podporovali. Na začiatku, keď sme v roku 2012 natočili pilot, sa mnohým úvod nepozdával. Nakoniec sme ale dospeli k melancholickému záveru v poslednej sérii a ja som si uvedomil, že už viac nebudem s kolegami, ktorí sa stali mojimi kamarátmi.“

A čo Roger Allam, s ktorým ste ako parťáci stáli pri sebe po celú dobu. Aká bola s ním spolupráca?

„Od Rogera som sa veľa toho naučil, na obrazovkách aj mimo nich. Bolo mi cťou stáť po jeho boku. Tie jeho úsporné gesta a vystupovanie…”

A čo vy na to, Roger?

„Na začiatku sme boli obaja nervózny, nie jeden z druhého, ale ako vykročiť tou správnou nohou a aby sme našli spôsob, ako z každej scény vyťažiť maximum. Se Shaunom sme si sadli, inak by sme nenatočili deväť sérií.“

Shaun, chcel by ste ešte niečo dodať k posledným trom dielom?

„Dôležité je, aby človek nikdy nebol úplne spokojný so svojou prácou. Máte potom motiváciu sa zlepšovať a dostanete zo seba to najlepšie. To je môj pohľad na záver. Čo sa týka príbehu, nastal čas za ním urobiť bodku. Morsa nikdy nezmieňuje Thursday ako staršieho človeka, ale je jasné, ako sa veci majú. A hlavný hrdina? Vieme, že je vysoko kvalifikovaný publicista, ale na úkor osobného šťastia, Keby mal ženu a dve deti, bol by vo svojej práci rovnako efektívny?  Myslím, že tato séria definitívne predurčila jeho osamelosť a to aj napriek tomu, že niekoľkokrát natiahol ruku a chopil sa príležitosti. Ale tak to má byť v jeho svete, pretože o 15 rokov neskôr, teda v roku 1987, začína osamelý „Inšpektor Morse“ s Johnom Thawom v hlavnej úlohe.

Deviata séria seriálu Endeavour štartuje 3. apríla o 21:00 na Epic Drama. Buďte pri tom.

Trailer: https://youtu.be/XVHEb7L0gQU

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej