ONLINE MAGAZIN

TUI letné cestovateľské trendy 2023

Najobľúbenejšie sú stredomorské destinácie, silný je dopyt po All Inclusive

Trend skorých rezervácií je späť a mnohí Slováci a Česi si už aj vybrali, kde strávia letnú dovolenku. Napriek častým podobnostiam v nákupnom správaní oboch národov sa dovolenkové návyky Čechov a Slovákov líšia. Slováci si totiž na dovolenke doprajú o niečo viac ako naši západní susedia a to či už pri dĺžke pobytu, výbere hotelov, alebo All Inclusive.

Po troch rokoch reštrikcií rastie opäť záujem o skoré rezervácie (tzv. First Minute), ktoré naznačujú trendy na sezónu 2023. Dáta cestovnej kancelárie TUI ReiseCenter Slovensko s.r.o. poukazujú na odlišné dovolenkové návyky Čechov a Slovákov. Slováci sú totiž s priemernou dĺžkou pobytu 8,5 dňa a priemernými nákladmi na osobu 1 200 eur ochotní minúť na dovolenku viac než Česi. Tí plánujú na dovolenke stráviť v priemere 7,8 dňa, pričom priemerné náklady na osobu predstavujú len 811 eur.

Zaujímavý je aj pohľad do kategórie hotelov, ktorý ukazuje, že viac ako 55 % dovolenkárov zo Slovenska si rezervovalo pobyt v štyri a pol až päť a pol hviezdičkových hoteloch, kým najvyššiu kategóriu hotelov zvolilo len 22 % dovolenkárov z Českej republiky. Spoločný pre oba národy je však trend smerujúci ku kvalitnej dovolenke, vrátane All Inclusive a to najmä v najobľúbenejších destináciách Stredozemného mora. Až 69 % doterajších rezervácií letných dovoleniek zo Slovenska a 57 % rezervácií z Českej republiky totiž All Inclusive zahŕňalo.

 Top destinácie

V rebríčku krajín sú spomedzi stredne dlhých letov na prvom mieste Turecko a za ním Španielsko s Gréckom. Do uvedených krajín smeruje spolu až 63 percent hostí TUI zo Slovenska. Turecko túto sezónu oslavuje svoj návrat medzi najpopulárnejšie destinácie, v dôsledku citeľnému medziročnému nárastu počtu dovolenkárov. Ak sa pozrieme na destinácie bližšie, na prvom mieste je Antalya, pred Larnakou a Malorkou. Čoraz žiadanejšie sa stávajú dlhé lety, kde je na prvom mieste spomedzi destinácií Mexiko, nasledované nováčikom Tanzániou, Spojenými arabskými emirátmi a Maldivami.

 

All Inclusive ako megatrend

Rastie aj trend dovoleniek s ponukou All Inclusive. „Ľudia chcú istotu pevného rozpočtu, čo je v týchto časoch obzvlášť dôležité. Chcú vedieť dopredu a presne, koľko bude dovolenka stáť, čo im All Inclusive rezervácia umožňuje, keďže všetky vedľajšie náklady v hoteli sú už zahrnuté v cene,“ hovorí Gottfried Math, výkonný riaditeľ TUI Austria.

„V súčasnosti zahŕňajú balík All Inclusive až dve tretiny letných rezervácií zo Slovenska,“ približuje Mariana Metwaly Veiglová, senior sales manager pre Slovensko. „Tri najlepšie hotely, ktoré si slovenskí hostia TUI rezervovali v lete 2023, sú päťhviezdičkový hotel Paloma Finesse v tureckom Side, štvorhviezdičkový hotel TUI Suneo Supetar na severnom pobreží chorvátskeho ostrova Brač a štyri a pol hviezdičkový hotel Holiday Resort Nissi Beach v cyperskej Aiya Napa, všetko na báze All Inclusive,“ dopĺňa Metwaly Veiglová.

Najobľúbenejšie destinácie na leto 2023

  1. Turecko
  2. Grécko
  3. Španielsko
  4. Chorvátsko
  5. Cyprus

O TUI:

S viac ako 180 destináciami po celom svete ponúka TUI širokú škálu možností – od dovoleniek na pláži a okružných výletov až po plavby s prestávkami v mestách – všetko z jedného zdroja. TUI je jednoducho vaším partnerom pre flexibilné, bezpečné a bezstarostné cestovanie, od cestovných a hotelových rezervácií až po množstvo aktivít priamo v destináciách, ako sú výlety a prenájom áut. Vo svojom programe má spoločnosť celkovo viac ako 6000 ubytovacích priestorov s All Inclusive. Najvýraznejšími prírastkami je päť hotelov TUI Blue v Bulharsku, na Cypre, Malorke a Menorke a tiež TUI Blue Crystal Bay v egyptskej Hurghade, so súkromnou plážou a vlastnou lagúnou.

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej