ONLINE MAGAZIN

Skadarské jazero

Trocha faktografie na úvod
So svojou rozlohou od 390 do 550 km² (podľa stavu vody) je Skadarské jazero najväčším balkánskym jazerom, v priemere dosahuje hĺbku okolo siedmich metrov a jeho tvar ich často prirovnávam k delfínovi. Leží na území dvoch štátov, Albánska a Čiernej Hory, hranica medzi nimi prechádza jeho východnou časťou. Čiernej Hore patrí jeho väčšia časť, približne dve tretiny. Časť jazera a jeho okolia, ktoré je bohaté na faunu aj flóru, bola v roku 1983 vyhlásená za národný park.

Hniezdi tu vyše 250 druhov vtákov, medzi nimi aj niektoré vzácne druhy, napr. pelikán kučeravý, ibis čierny, kormorán malý a rybák bahenný. V jazere žije okolo 50 druhov rýb, dokonca tu je možné nájsť aj morské druhy, ktoré sa sem dostávajú riekou Bojanou. Bojana a ďalšie rieky ale nie sú jediným vodným zdrojom jazera, v jeho hladine sa totiž nachádza aj niekoľko prameňov, tzv. ok.

Skadar Lake National Park, lilies and water lilies in the water, bright sunny day and beautiful landscapes with mountains, boat and boat trip, nature and birds of Montenegro, tourism and travel

Najznámejšou rybou jazera je skadarský kapor alebo srbsky/čiernohorsky krap. Jedná sa o rybu oveľa väčšiu ako je kapor český a tiež oveľa chutnejší – je tu vyhlásenou špecialitou. Upravujú ho jednoducho ako väčšinu rýb, ochucujú iba soľou, olivovým olejom, cesnakom a petržlenom. V reštaurácii k nemu aj väčšine rýb dostanete ako prílohu varené zemiaky so špenátovými listami.

Panorámy
Pekný výhľad na jazero si môžete užiť aj počas cestovania hromadnou dopravou alebo autom. Virpazar a Vranjinu, dve obce ležiace na jeho protiľahlých brehoch, totiž spája ako železnice, tak aj cesty na trase Podgorica – Bar. V jeho blízkosti zároveň vedie aj cesta z Podgorice smerom k albánskym hraniciam, teda na Tuzi, mestečko trhov, a albánske mesto Skadar, podľa ktorého je jazero pomenované.

Ak nechcete iba prechádzať okolo, ale stráviť pri jazere viac času, pravdepodobne budete musieť zastaviť na pláži v Murići, ktorá leží asi v polovici cesty pozdĺž západného brehu jazera, alebo v niektorej z obcí na jeho brehoch, najlepšie vo Virpazare, Vranjine alebo v Rijeca Crnojevića, romantickej dedinke, ktorá bola letným sídlom kráľa Nikolu I.

Virpazar – tam, kde žaby dávajú dobrú noc
Virpazar je malé mestečko na západnom brehu jazera a dnes aj hlavný prístav jeho čiernohorskej časti. Z Podgorice sa sem najľahšie dostanete vlakom, pričom lístok vás vyjde na 1,4 EUR na osobu. Vlaková stanica ale leží asi pol kilometra od samotného centra diania, ku ktorému nevedie cesta pre peších, takže bohužiaľ nezostáva nič iné, len sa vydať buď späť po koľajniciach alebo pozdĺž pomerne rušnej cesty.

Vranjina
Jeden zo sprievodcov ho dokonca označil za priemyselné centrum 🙂 Pokiaľ toto mestečko uvidíte, myslím si, že s týmto tvrdením asi nebudete môcť súhlasiť. Jeden z mojich spolucestovateľov ho okomentoval slovami: tak to teda jedine, že by za priemysel považovali rybársky :-). Ide o skutočne malinkú obec, ktorá ale má svoje veľké kúzlo. A určte je menšie ako ktorýkoľvek bratislavsky obvod a ak ste prišli svojim autom – podobné parkovanie v Petržalke tu nehladajte. Výrazným bodom mestečka je skala, na ktorej je od roku 1964 umiestnená bronzová socha bojovníka so zbraňami a vlajkami. Má byť pamätníkom padlých v bojoch v rokoch 1941-45 a jej autorom je Marko Ostoja. Nad Virpazarom, približne 15 minút chôdze od centra, sa týči pevnosť Besac.

Vo Virpazare sa nachádza turistické infocentrum, kde môžete získať podrobnejšie informácie o celom národnom parku. Mestečko príp. môže poslúžiť aj ako východiskový bod pre plavbu po jazere. Tú je možné dohovoriť aj na mieste a celkom bez väčších ťažkostí, stačí sa opýtať kohokoľvek z miestnych rybárov, buď ponúkne vlastné služby alebo vás na niekoho odkáže. V sezóne za rovnakú cenu môžete absolvovať plavbu min. o hodinu dlhšiu a doplnenú o pohostenie.

 

Zdroj: https://www.mundo.cz/
Viacej informácií nájdete tu: https://bit.ly/3ZEDE9n
Foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej