ONLINE MAGAZIN

Odhaľte pravdu o živote a fungovaní Vikingov

Snáď každý pozná Vikingov, severských bojovníkov, ktorí vyplienili značnú časť Európy a počas svojich výpadov za sebou zanechávali krv, nešťastie, zničené mestá a pošramotené duše. Obraz tohoto dobyvateľského národa, ktorému dominuje húževnatosť a mužnosť, sa začala formovať až v 8. storočí. Vikingská história je o niečo zaujímavejšia ako tušíme. Ako sa tento tajomný národ formoval a prečo po sebe nezanechal žiadne písomnosti? Pod rúško severského tajomstva môžete nahliadnuť už tento piatok na Viasat History.

Vikingovia sa neobjavili odnikiaľ

Vikingovia sa v historických prameňoch vyskytujú od 8. storočia. V roku 793 totiž zaútočili na anglický ostrov Lindisfarne (dnes Holy Island), kde zničili, čo sa dalo. Vraždili mužov, znásilňovali ženy a v tejto “tradícii” najmä v Anglicku pokračovali ďalších 300 let. Ako je možné, že o nich pred danou udalosťou nikto nič nevedel? Predsa sa nemohli objaviť odnikiaľ?

Vikingovia svoju históriu nezaznamenávali písomnou formou, a tak mohli vedci len špekulovať, kedy v Škandinávii vytvorili mocné spoločenstvo, ktoré sa rozhodlo ukazovať svoju silu ďaleko od domoviny. To sa nedávno zmenilo, a to vďaka významným archeologickým nálezom.

Už v roku 1852 boli v nórskom Borre nájdené pozostatky vikingskej lode. Priamo v nej a v jej okolí sa nachádzalo mnoho významných artefaktov – brnenia, zbrane, striebro, zlato či pozostatky koňov. Z nálezu je zrejmé, že išlo o majetok veľmi bohatého človeka alebo celého klanu. V dobe, kedy boli objavené trosky, vedci ešte nedokázali určiť jej vek. To se podarilo až vďaka súčasným technológiám. Záver? Všetko je omnoho staršie, než keď prvýkrát Vikingovia vystrčili rožky a začali útočiť na cudzie zeme.

Skutočnosť, že Vikingovia prosperovali dávno pred tým, ako o sebe dali vedieť, dokazujú aj ďalšie nálezy nájdené v posledných rokoch. Archeológovia odkryli stopy po trhoviskách, uholných jamách, kováčstvach, ale aj bežné predmety staršie viac ako 1200 rokov. S týmito predmetmi medzi sebou Vikingovia obchodovali, čo dokazujú zbytky vnútrozemských obchodných ciest, ale aj dokonca umelo vytvorené vodné kanále, z ktorých niektoré už vyschli.  Je teda zjavné, že Vikingovia prosperovali ako spoločnosť omnoho skôr ako sa doposiaľ predpokladalo.

Veľkú úlohu hralo otroctvo

Nie je žiadnym tajomstvom, že súčasťou vikingskej tradície bolo otroctvo. Obchodovanie s ľuďmi predstavovalo pre severanov výnosný biznis a zároveň zdroj najlacnejšej pracovnej sily najmä v poľnohospodárstve a staviteľstve. Ako došli vedci na súvislosť medzi Vikingami a otrokmi, keď Vikingovia nič písomne nezaznamenávali a archeologické nálezy, akými sú zvyšky reťazí a pút, nie sú nepriestrelnými dôkaznými materiálmi?

Zhruba v dobe, keď severania začali napadať Britské ostrovy, zaútočili aj na Írsko. Bolo to okolo roku 841. Na jednom mieste zeleného ostrova, kde sa vylodili, si Vikingovia zriadili akési prekladisko materiálov a na prekvapenie Írov, aj ľudí. V írskych archívnych materiáloch tak zostalo mnoho dôkazov o otrokárskych praktikách neotesaných severanov. Bohužiaľ došlo aj na samotných Írov. V roku 895 vyplienili Vikingovia miestne náboženské centrum Omagh, z ktorého odviezli asi 710 ľudí. Niektorých z nich predali za tučné výkupné späť, iných ponúkali na trhu s otrokmi.

Ostrov Gotland ako dôkazný materiál

Odborníci sa domnievajú, že ostrov Gotland v Baltskom mori predstavoval pre Vikingov strategické miesto počas ich obchodných ciest. Napovedajú tomu významné archeologické nálezy ako napríklad striebro alebo mince pochádzajúce z islamských chalifátov. Práve ďaleko na východe mohli končiť aj niektorí otroci. Možno v 8. a 9. storočí išlo dokonca o jeden z najvýznamnejších obchodných artiklov medzi východom a západom. Nikto už dnes nezistí, koľko ľudí z Británie, Írska, ale aj ďalších častí Európy skončilo v krutých podmienkach arabských pánov, ktorí ich možno predávali ešte viac na východ.

Jedno je ale isté. Vikingovia sa neobjavili odnikiaľ. Prosperovali ďaleko pred tým, ako sa v roku 793 ukázali pri pobreží Anglicka. V rámci pásma dokumentov s názvom Mesiac Vikingov môžete už tento piatok 3. marca od 21:00 začať odhaľovať tajomstvá rozvíjajúcej sa vikingskej spoločnosti. Dvojdielny dokument Vikingovia: Pravdivý príbeh je prvým zo série dokumentov o Vikingoch, ktoré bude Viasat History postupne uvádzať každý marcový piatok.

Trailer: https://youtu.be/ZsW5T7PxFvc

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej