ONLINE MAGAZIN

Královohradecký kraj pozýva Slovákov na remeslá aj cyklistické zážitky

Letná turistická sezóna 2023 sa blíži a Královéhradecká krajská centrála cestovného ruchu pripravila pre slovenských novinárov a záujemcov o cestovanie súhrn noviniek a zaujímavostí.

 Královohradecký kraj ako trvalo udržateľná destinácia

Ekológia a udržateľný cestovný ruch je stále nástojčivejšou témou a tak i turisticky preferované miesta v Královohradeckom kraji riešia spôsoby, ako sa vysporiadať s tzv. overtourismom. Samozrejmosťou je spolupráca s lokálnymi poľnohospodárskymi producentmi a výrobcami remeselných výrobkov vrátane ich propagácie. Za účelom výmeny skúseností a poznatkov v oblasti ekológie a udržateľného cestovného ruchu vstúpila Královohradecká krajská centrála cestovného ruchu do Asociácie spoločenskej zodpovednosti. Základné informácie o jej krokoch v oblasti trvalo udržateľného rozvoja nájdete na tomto odkaze.

Vydajte sa s nami po stopách tradičných remesiel

Téma tradícií a regionálnych remesiel úzko súvisí so spomínaným udržateľným rozvojom cestovného ruchu. Jediný skanzen ľudových stavieb v Královohradeckom kraji, Podorlický skanzen v Krňoviciach neďaleko Hradca Králové, tiež slúži ako ekologické centrum a poradenské miesto pre záujemcov o stavbu typických zrubových chalúp. Krajská centrála cestovného ruchu pripravila pre záujemcov o cesty za remeslom nový web www.remeslahk.cz, na ktorom nájdu vybrané tipy na miesta, kde sa dá s daným remeslom zoznámiť a mnohokrát si ho aj vyskúšať.

Región v pohybe láka návštevníkov na cyklistické zážitky

Milovníci cestovania na bicykli si na východe Čiech tiež prídu na svoje. Královohradeckým krajom totiž prechádza obľúbená cyklotrasa č. 2 vedúca od prameňa Labe v Krkonošiach až do Nemecka. Vyznávači adrenalínu a horskej cykloturistiky si môžu svoje schopnosti preveriť na Trutnovských trailoch, sieti terénnych cyklotrás nad Trutnovom s rôznymi stupňami náročnosti, od trás pre rodiny s deťmi až po tie pre skutočne skúsených jazdcov.

foto: archív CCRKHK

 Pamiatky v novom šate

Rozsiahlej rekonštrukcie sa dočkala pevnosť Dobrošov nad Náchodom. Jej návštevníci majú od minulého roka k dispozícii moderné centrum s mnohými interaktívnymi prvkami. Rekonštrukciou prešla aj samotná pevnosť – dôležitou novinkou je výťah, ktorý umožní imobilným osobám prehliadku podzemných priestorov.

V neďalekom Náchode bol zasa po rozsiahlej a citlivo vykonanej rekonštrukcii sprístupnený verejnosti zámocký kopec. V rámci rekonštrukcie pribudli nové cesty, pôvodné náletové dreviny boli vyrúbané a nahradené novou výsadbou.

Barokový zámok Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou verejnosti predstaví novo zrekonštruované priestory jazdiarne, koniarne a zbierky kočiarov s expozíciou legendárneho plemena koňa Kinského.

Novinkou najnavštevovanejšej turistickej atrakcie Safari Parku v meste Dvůr Králové nad Labem sú tučniaky okuliarnaté v kulisách namíbijského mesta Luderitz.

Krkonoše pozývajú na pivo

Milovníci dobrého piva si rozhodne nemôžu nechať ujsť príležitosť vydať sa na výstup po horských minipivovaroch v najvyšších českých horách. Kombináciu turistického výkonu a chuťového zážitku z vynikajúceho remeselného piva dopĺňajú aj hry o zaujímavé ceny.

Najvyšší vrchol Orlických hôr zdobí nezvyčajná rozhľadňa

Na vrchole Veľkej Deštnej (1 115 m nm) stojí od roku 2019 rozhľadňa, ktorej masívnu oceľovú konštrukciu pokrývajú drevené hranoly pripomínajúce dážď vo vetre, typický práve pre tunajšie hory. Na mnohé ďalšie rozhľadne sa môžete vydať po značkách nanovo preznačenej turistickej cesty – Hřebenovky.

Sedem rozmanitých oblastí – jedno Královéhradecko

Všetky podstatné turistické novinky v Královohradeckom kraji, tipy na výlety a kalendár podujatí možno nájsť na turistickom portáli www.hkregion.cz

Tlačovú správu pripravila:

 

Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu, příspěvková organizace

Wolkerova 616, 500 02 Hradec Králové, e-mail: info@ccrkhk.cz,

www.ccrkhk.cz, www.hkregion.cz, www.facebook.com/hkregion.cz, www.instagram.com/hkregion

Na titulke: Cyklochodník z Hradce Králové do Kuksu

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej