ONLINE MAGAZIN

Bali – naplánujte si cestu do raja

Bali je doslova kúsok raja na zemi – ponúkne vám celý rad prírodných divov, pohodových obyvateľov, skvelú kuchyňu i jedinečnú atmosféru hinduistických pamiatok. Čo presne by ste si na Bali nemali nechať ujsť a ako sa na cestu pripraviť vrátane cestovného poistenia?

Bali vďaka svojim krásam získalo prízvisko „ostrov Bohov“. Miestni obyvatelia potom čarovnú moc pripisovali tunajším sopkám, v ktorých okolí postavili celý rad chrámu. Najvyšším vrcholom ostrova a najnavštevovanejšou sopkou je potom Gunung Batur, odkiaľ je nádherný výhľad do okolia s malebnými ryžovými poľami, množstvom upokojujúcej zelene aj Indický oceán.
Čo vidieť a zažiť na Bali
Dovolenka na Bali je ako stvorená pre milovníkov leňošenia na pláži, surfovania aj šnorchlovania, histórie, rovnako ako vynikajúceho jedla. A zvlášť pre tých, ktorí jednoducho potrebujem vypnúť a zabudnúť na starosti všedných dní.

Jedným z najväčších lákadiel ostrova sú miestne hinduistické chrámy, ktorých či má byť na 100 tisíc a nájdete ich na plážach, v džungli, ryžových poliach aj na tunajších útesoch.

Bieloskvúce pláže sú ďalším veľkým lákadlom, pričom voda Indického oceánu tu má krásnych 27 stupňov. Kúpanie si môžete užiť ako u veľkých letovísk, tak na opustených a pokojných miestach v blízkosti sopiek a chrámov. Bali je vďaka skvelým podmienkam aj vyhľadávaným cieľom surferov. Tento šport si tu môžete vyskúšať, aj keď ste obyčajný začiatočník, a dokonca si zaplatiť aj hodiny s inštruktorom. Ak ale radšej obdivujete podmorský život, nenechajte si ujsť príležitosť zahliadnuť pri šnorchlovaní alebo potápaní mantu, korytnačky a celý rad ďalších nádherných tvorov.

A akí sú tunajší obyvatelia? Usmievaví, zbožní a veľmi ochotní. Vďaka tomu sa na Bali budete cítiť naozaj vítaní a doslova ako doma. Celková atmosféra ostrova sa tiež spája s vonnými tyčinkami, rušnými trhoviskami i balijskými tancami, tradíciami i rituálmi.

Kedy vyraziť na Bali
Na Bali sa strieda obdobie sucha (máj – september) s obdobím monzúnov (október – apríl). Vždy sa ale môžete spoľahnúť na to, že počasie na Bali sľubuje krásne teplo po celý rok. Takze nemusíte vyhladávať ubytovanie, kde na izbe majú elektrický krb. Počítajte s tým, že turistická sezóna tu vrcholí od júna do augusta, kedy bude na ostrove veľa ľudí. Pokiaľ teda máte radšej pokojnejšiu dovolenku, vyrazte na Bali v máji alebo v septembri, prípadne aj v zime. Aj v období dažďov tu prší napríklad dva dni a potom sa vyčasí, takže sa nemusíte báť.

Najlepšie letenky na Bali
S predstihom môžete letenky na Bali zohnať v rámci akčných ponúk od 13 do 15 tisíc korún. Väčšinou sa však jedná o dlhé lety s viacerými prestupmi a časovými oneskoreniami. Záleží teda na vás, či preferujete finančnú úsporu alebo pohodlnejšie cestovanie.

Štandardne sa potom cena leteniek na Bali pohybuje od 18 do 30 tisíc korún. Určite sa nepozerajte len na odlet z Prahy. Výhodnejšie ceny na vás čakajú napríklad z Viedne alebo Mníchova.

Než vyrazíte na Bali
Aj keď je Bali veľmi pohodovou a bezpečnou destináciou, nezabudnite si pred odchodom zaistiť správne cestovné poistenie. Pri jeho dojednávaní by ste mali myslieť predovšetkým na to, ako budete svoju dovolenku tráviť – či sa chystáte aj na nejaký výstup alebo športovať, a svoje plány v poistke zohľadniť.

A čo sa týka víz – po prílete vás bude čakať imigračná kontrola. V prípade, že váš pobyt na Bali bude kratší ako 30 dní, bude stačiť, keď si po prílete zadarmo vybavíte Visa on Arrival. A váš pas musí byť tiež platný aspoň 6 mesiacov po dátume príletu.

Viacej info nájdete tu: https://bit.ly/3Jet9nP
Zdroj: https://kolemsveta.cz/
Foto: Depositphotos

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej