ONLINE MAGAZIN

Atraktívne turistické ciele Pardubického kraja sú pripravené na hlavnú návštevnícku sezónu

Pardubický kraj je štvrtým najmenším krajom Českej republiky, to však neznamená, že by nemal turistom a výletníkom čo ponúknuť. Naopak, je to región, v ktorom nájdete pamiatky UNESCO, jedinečnú krajinu, ideálne podmienky pre cyklonadšencov a dokonca aj svetové unikáty ako napríklad najdlhší visutý most sveta v horskom stredisku Dolná Morava.

 Sky Bridge, foto Lukas_Zeman

Horský rezort Dolná Morava v masíve Králického Sněžníka je nielen významným strediskom zimných športov, ale od vlaňajšieho mája sa pýši aj unikátnym visutým mostom Sky Bridge 721, architektonicko-technickým pokladom, ktorý je i turistickým magnetom pre slovenských a zahraničných návštevníkov. Za prvých osem mesiacov prevádzky v minulom roku ho navštívilo 280 tisíc osôb. Na Dolnej Morave si možete užiť aktívnu dovolenku aj v sieti bikových trailov rôznej náročnosti, vyskúšať si adrenalínový park, prejsť sa po „Stezce v oblacích“ alebo sa pohrať s deťmi v Mamutíkovom vodnom parku. Milovníkom pešej turistiky odporúčame vystúpiť na Králický Sněžník, ktorý je so svojimi 1423 metrami najvyšším vrcholom Pardubického kraja a treťou najvyššou horou Českej republiky. Leží na hranici s Poľskom a v minulom roku bola na jeho vrchole z poľskej strany dostavaná a sprístupnená rozhľadňa.
 Zámek Litomyšl foto Lukáš Zeman 2020

Pre milovníkov hradov a zámkov je Pardubický kraj doslova rajom. Renesančný zámok v Litomyšli je od roku 1999 zapísaný na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Hoci v tomto roku sa začne jeho dlho očakávaná  rekonštrukcia, zámok zostane verejnosti otvorený a sprístupnený jednou návštevníckou trasou. Naopak, po rozsiahlej rekonštrukcii sa v máji otvára vo svojej plnej kráse majestátny hrad Kunětická hora, kde bude na prehliadky pripravený hlavný hradný palác, kaplnka sv. Kataríny a obnovený Jurkovičov palác. Zámok Slatiňany je očarujúca šľachtická rezidencia vzdialená od Pardubíc len 15 km. Zámok si zahral v slovensko-českom filme Slúžka, ktorý mali možnosť zhliadnuť slovenskí diváci už od januára tohto roku. Na zámku a v jeho okolí strávil filmový štáb 29 nakrúcacích dní a produkcia využila interiéry zámku od pivnice až po povalu, vrátane nádherného parku a záhrady. V tesnej blízkosti zámku sa nachádza žrebčín, kde sa chovajú starokladrubskí vraníci.

Dostihové závodiště Pardubice, foto archiv DZ Pce

Kone sú symbolom Pardubického kraja z viacerých dôvodov. Nielen milovníkom koní a dostihov, ale aj širokej verejnosti je známe Dostihové závodisko Pardubice, predovšetkým Veľká pardubická steeplechase. Tradícia tohto jedinečného a ťažkého dostihu má už 133 rokov. Tento rok sa bude konať v nedeľu, 8. októbra 2023. Absolútnym unikátom je Národný žrebčín Kladruby nad Labem, ktorý bol pre chov a výcvik ceremoniálnych koní zapísaný v roku 2019 na zoznam UNESCO. V areáli žrebčína je sprístupnených niekoľko návštevníckych trás, uvidíte zámok, kde sa zdržiavala aj cisárovná Sissi, unikátnu zbierku kočiarov i stajňu, kde chovajú starokladrubské kone.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem, foto Magdaléna Straková

Krajské mesto Pardubice alias „mesto perníka“, prekvapí návštevníkov svojou zachovalou mestskou pamiatkovou rezerváciou i jedinečným zámkom, ktorý prilieha priamo k centru starého mesta. Pardubice sa nachádzajú v nížine, na sútoku Labe a Chrudimky a sú ideálnym miestom pre nenáročnú cykloturistiku a vodné športy. Na brehu rieky Chrudimky sa nachádza areál Automatických mlynov, postavených podľa návrhu architekta Jozefa Gočára (rodáka z Pardubického kraja), známych pod názvom „Gočárovy mlýny“. V súčasnej dobe prebieha posledná etapa prestavby tohto areálu na nové kultúrne a spoločenské centrum východných Čiech. Slávnostné otvorenie areálu bude 8. – 10. septembra 2023.

Záznam z tlačovej konferencie Východné Čechy v Bratislave:

Fotografia na titulke: Kladruby nad Labem hřebčín, foto: Tomáš Kubelka

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej