ONLINE MAGAZIN

10 dôvodov, prečo cestovať na Balkán

Keď som našim prvýkrát povedal, že sa chystám na Balkán, chytali sa za hlavu. Pamätali si historky od strýka, ktorého známy (alebo jeho známeho známy?) sa pokúšal dôjsť až do Rumunska autom, ale po ceste prišiel o všetko, vrátane toho auta.

Také divoké to na Balkáne dnes už naozaj nie je. Zabudnite na skazky typu „jedna pani rozprávala“, zbaľte batoh a vydajte sa spoznávať nepoznané.

The landscape of old city Budva, Montenegro

Najprv však – ktoré krajiny vlastne tvoria Balkán? Ide najmä o tieto:

Albánsko
Bosna a Hercegovina
Bulharsko
Severná Macedónsko
Čierna Hora
Z väčšej časti tiež ešte Grécko a Srbsko, a aj Chorvátsko, Slovinsko, Rumunsko a Turecko majú menšiu časť svojho územia na Balkáne.

Takže prečo do regiónu vyraziť, a to najlepšie s bandou kamarátov?

Neobjavené s minimom turistov
Na Balkáne sa nebudete tiesniť v davoch turistov, používať lakte, aby ste niečo zbadali a odpustíte si pohľady na večne otrávené výrazy „konvenčných“ turistov. Jedinou výnimkou, ktorú by ste ale na dovolenke v Čiernej Hore nemali vynechať, je staré mesto Kotoru. Akonáhle v zálive zakotví obrovská loď a vypľuje tisíce amerických turistov na deň do mesta, začne tam byť tesne. Stačí ale do uličiek však vyraziť večer a už tu zase budete skoro sami.

Divoká príroda
Kto zbožňuje outdoor, vie, že na Balkáne sa dajú zažiť tie najlepšie dobrodružstvá. Či už ide o zipline, rafting, canyoning, alebo len túry a prechádzky, na Balkáne si všetko užijete v divokej prírode. Z veľkej časti sú tieto krajiny pokryté národnými parkami a chránenými prírodnými rezerváciami. Žiadne manikúrované parky západnej Európy. A tiež odporúčame, ak sa rozhodnete taboriť v lesoch, vziať si sprej na medvede. Človek nikdy nevie

Hory, hory a zase hory
Nejedno srdce horomila na Balkáne zaplesá. Také albánske hory, kde sa teraz trekuje ľahšie aj vďaka českým značkovačom, sú prenádherné, a pritom o nich skoro nikto nevie. Väčšina ľudí z nejakého dôvodu jazdí iba na pobreží.

Aj Severná Macedónia sa pýši zelenými tisíckami s dych berúcimi výhľadmi do všetkých smerov a občasnými plátmi snehu. Áno, aj v lete.

More a jazerá
Natiahnuť sa na bulharskej pláži jazdili možno už vaše babičky, a aj keď to potom na pár dekád prestalo byť cool, trend sa zase otáča. Len to už nie je o tom, vyvaliť sa ako vorvaň a chytať bronz, ale skôr len si kúpačku dopriať medzi objavovaním. Čím viac na divoko, tým lepšie. A nemusíte len k moru. Taká Severná Macedónia sa pýši jazerom, ktoré síce nadnáša o niečo menej ako slaná voda, inak ale mori môže smelo konkurovať.

Ani o vodopády núdze nie je. Napríklad tie najväčšie v Bosne – vodopády Kravica široké 120 metrov. A v mnohých z nich sa môžete okúpať a zablbnúť si, žiadne prírodné úkazy obohnané pomaly ostnatým drôtom.

Miestna kuchyňa
Plán schudnúť bude musieť zostať doma a byť odložený na neurčito. Miestna kuchyňa je úplne výborná a občas aj dosť ťažká. Záleží ale, kam presne vyrazíte. Kuchyňu založenú na mäse a pečive nájdete na Balkáne všade, ale nájdu sa aj špeciality typu žabích stehienok a morských potvoriek. Sympatický je aj miestny zvyk ku všetkému vo veľkom jesť svieže šaláty.

„Miestniaci“ a ich nátura
Pohostinnosť majú Balkánci v krvi. Bude sa to prejavovať nadmernou pohostinnosťou v reštauráciách – niekto panáka miestnej pálenky? A tiež sa vám vo všetkom budú snažiť vyjsť v ústrety, aj keď sa budete dorozumievať rukami nohami a určitú úlohu zohrá aj občasná lenivosť niektorých národov (zdravím Čiernohorca!).

Kultúrna blízkosť
Balkánci sú nám akosi prirodzene blízki. A to nehovoríme len o Banáte, českej dedinke zašitej v Rumunsku. Pokiaľ nevládnete angličtinou, nemusíte vešať hlavu. Nejako sa tu dohovoríte.
Dobré pitie
Čo naplatiť, keď sa cestuje po Balkáne, je často vhodné aj trochu popiť, aby si v žalúdku všetko správne sadlo. O tekutiny na vypálenie červa tu rozhodne núdza nie je, najmä tie domáce. Rakija je všadeprítomná, a do toho sa ponúka skvelé miestne víno. Pivári si tiež prídu na svoje.

The view of houses in village Shiroka Laka in Bulgaria

Nestrojené pamiatky
Každý pozná instagramový hit každej dovolenky v Bosne a Hercegovine: Starý most v meste Mostar.

Ale ponúka sa toho oveľa viac. Navyše je tu všetko také uvoľnenejšie. Napríklad v Albánsku keď prídete k pevnosti, môžete preliezť všetky jej zákutia, vrátane podzemných úkrytov.

Bizár
A čo si budeme nahovárať, občas je to aj trochu bizár. A to robí Balkán ešte lákavejším. Vezmite si napríklad tisíce bunkrov rozosiate po Albánsku vďaka paranoi diktátora Envera Hodžu. Alebo diaľnicu Transfagarasan v Rumunsku postavenú zase ich miestnym diktátorom Ceaušescu ako odpoveď na sovietsku inváziu do Československa.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej