ONLINE MAGAZIN

Za divočinou nemusíte cestovať ďaleko

Aj keď to nemusí byť na prvý pohľad do oči bijúce, Európa je domovom úchvatných živočíchov. Tí musia v posledných desaťročiach čeliť výzvam dynamicky sa meniaceho sveta, ako aj klímy. V unikátnej šesťdielnej dokumentárnej sérii, ktorú predstaví Viasat Nature, sa zoznámime s najväčšími, najrýchlejšími a najvzácnejšími zvieratami žijúcimi na starom kontinente.

Stretneme sa s najväčším európskym dravcom, ktorým je orlosup bradatý. Uvidíte tuleňa sivého, najväčšieho vodného predátora kontinentu. Zoznámite sa so zubrom, najväčším suchozemským cicavcom žijúcim v Európe. Pre slovenských divákov bude obzvlášť zaujímavá epizóda venujúca sa rysom, dokonalým tichým a nebadaným lovcom. Veľmi pútavé budú aj diely o rosomákoch a losoch, ktoré sa často zoči voči stretávajú aj vo voľnej prírode.

Špeciálne technológie, ktoré boli použité pri natáčaní dokumentu, nás dostanú do bezprostrednej blízkosti týchto tvorov. Vďaka drónom, vrtuľníkom a skrytým kamerám uvidíme hlavných protagonistov v ich prirodzenom prostredí a pochopíme, ako sa vyrovnávajú s rozširujúcou civilizáciou.

 

Sprievodné komentáre vedcov a ďalších odborníkov zasadia do tematiky hlbší kontext, pričom zistíme, akú dôležitú rolu hrá koexistencia týchto zvierat a ich rodín či stád s ďalšími zvieracími populáciami.

Jedinečná dokumentárna séria z nemeckej produkcie nás zavedie na skutočne objaviteľskú výpravu do skrytých, ale blízkych končín nášho rozmanitého kontinentu. Spoznajte Európu z iného pohľadu.

Prebádame krajinu spôsobom, pri ktorom sa vymaníme zo sféry politických hraníc, ktoré pre zver neexistujú.

Zároveň však uvidíme, aká je aj Európa zraniteľná a ohrozená vymieraním druhov v súvislosti s  jej vonkajšími faktormi, akými je aj zmena klímy. Autori nám priblížia aj snahy o prinavrátenie ohrozených druhov do divokej prírody.

Filmové safari s názvom Európska divočina sledujte od pondelka 6. februára o 19:00 na Viasat Nature.

Trailer: https://youtu.be/y86E0NGPOWI

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej