ONLINE MAGAZIN

Veszprém a Región Bakony-Balaton

Veszprém a Región Bakony-Balaton očakávajú hostí zo Slovenska na podujatia  v rámci roka Európske hlavné mesto kultúry

Dňa 1. januára 2023 prebral Veszprém spoločne s regiónom Bakony-Balaton jeden z najprestížnejších titulov v oblasti kultúry Európskej únie a tak sa na rok 2023 stal Európskym hlavým mestom kultúry (EHMK).
Iniciatíva Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) znamená najvýznamnejší programový prvok kultúrnej politiky Európskej únie. Cieľom EHMK je vzájomné zblíženie národov Európy prostredníctvom kultúry.

Fotó: VEB2023 EHMK

Je dôležité zdôrazniť, že názov EHMK neznamená iba množstvo programov prebiehajúcich počas tohto roka, ale ide hlavne o rozbehnutie a posilnenie dlhodobých udržateľných procesov. Tento rok ponúka jedinečnú možnosť na to, aby sme región Bakony-Balaton, v stredobode s mestom Veszprém, ako európske kreatívne a kultúrne centrum propagovali aj pre hostí zo Slovenska.

Veszprém pestuje už aj v súčasnosti silné kultúrne vzťahy so Slovenskom. Hostia zo Slovenska sa pravidelne zúčastňujú na rôznych podujatiach a festivaloch a zastupujú tak aj partnerské mesto regiónu, Nitru. Ako súčasť programu Európske hlavné mesto kultúry 2023 očakávame ďalšie posilňovanie kultúrnych vzťahov medzi oboma krajinami.

Napríklad, v dňoch 20. novembra až 3. decembra 2023 navštívi v rámci projektu InterUrban región Veszprém-Balaton viacero umelcov z Trenčína a Nitry. V súčasnosti ohlásenou interpretkou je 19 ročná slovenská hudobníčka Nina Kohout, ktorá žije momentálne v Spojenom Kráľovstve, kde nedávno ukončila svoje štúdia v The BRIT School.

Fotó: VEB2023 EHMK

Nina získala za svoj debutový singel ocenenie Radio_Head Award 2020 (pod kuratelou Rozhlasu a televízie Slovenska) Newcomer of the Year. Okrem iného, v dňoch 23. februára 2023 až 26. februára 2023 vystúpi na Holtszezon Irodalmi Fesztivál , v rámci čiastočne improvizovaného, audiovizuálneho, postapokaliptického pokusného projektu s názvom suΣma. Toto je iba niekoľko slovenských vrcholov kultúrneho roka, v rámci ktorého sa uskutoční 3000 rôznych programov v 116 mestách a obciach regiónu Veszprém-Balaton počas celého roka.

Programový zošit (v anglickom jazyku) so špeciálnymi programami a harmonogramom je možné si stiahnuť. Programy v online podobe rovnako ako v oblasti kultúry – hudba, divadlo, výtvarné umenie, tanec, víno a gastronómia – boli podobne triedené podľa klastrov zahŕňajúcich hlavné snahy nového kultúrneho regiónu. 9 klastrov – Zene/Város (Hudba/Mesto), TeszVeszprém (Veszprém-Koná), Élő Régió (Živý región), Törékeny Balaton (Krehký Balaton), Tükörkép (Zrkadlový odraz), Hidak (Mosty), Rendhagyó (Výnimočný), Ünnep és jövő idő (Sviatok a Budúci čas) – spoločne zahŕňajú niekoľko stoviek jedinečných programov, resp. sériu programov, ktoré oživia celé mesto i región.

Fotó: VEB2023 EHMK

Programy organizované prostredníctvom VEB2023 EHMK a ich partnermi odpovedajú na vážne výzvy súčasnej doby prostriedkami umenia a kultúry. Nech ide napríklad o to, že navrátia život a spoločenstvo do našich miest. Medzi ďalšie ciele patrí podpora tradičných činností a aktivít formujúcich budúcnosť v takých obciach, ktoré sa nachádzajú na “menej frekventovaných cestách”. Uvedomenie si ekologických výziev, ktorým čelí Balaton a jeho povodie; zapájanie mladých a vzbudenie ich záujmu o kultúru skrz pozoruhodných predstavení a premiér, ako aj posilňovanie vzájomných medziľudských väzieb i vo vzťahu k prostrediu a kultúrnemu spolunažívaniu.

Cesta do mesta Veszprém od Nitry trvá 2 hodiny 45 minút autom, 5-6 hodín vlakom; z Bratislavy 2 a pol hodiny a vlakom 4 hodiny. Zažiarte spolu s Veszprémom a oslávte titul Európske hlavné mesto kultúry!

 

Foto na titulke: zdroj – Fotó: VEB2023 EHMK

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej