ONLINE MAGAZIN

Slováci v návšteve Česka dosiahli svoj absolútny vrchol

Rozhodovať sa, kam v lete, im pomôže aj nová aplikácia portálu Kudy z nudy.

Minulý rok vycestovalo do Česka rekordných 779 555 slovenských turistov, čím dosiahli svoj absolútny cestovateľský rekord.

 Slovensko si v návštevnosti Česka udržalo svoje stabilné druhé miesto hneď za Nemeckom, z ktorého do Česka vlani pricestovalo 1,8 miliónov (- 11 %) turistov. Za Slovenskom –  780 tisíc (+ 4,0 %) turistov – skončilo Poľsko so  615 tisíc (- 8,5 %) turistami, po ktorom nasledovali hostia zo Spojených štátov amerických. Tých vlani do Česka prišlo 372 tisíc (-36,3%), ďalších 316-tisíc cestovateľov z Veľkej Británie (-36,3 %). Percentuálne porovnanie sa vzťahuje k predcovidovému roku 2019.

Zahraničných hostí, rovnako ako turistov z Česka, najviac zaujímala PrahaJuhomoravský kraj. Hlavné mesto sa navyše prvýkrát za desať rokov dostalo na prvé miesto aj čo sa týka návštevnosti rezidentov. Pomyselné tretie miesto v obľúbenosti lokalít v Česku sa líši. Zatiaľ čo cudzinci preferovali Karlovarský kraj, domácich turistov v roku 2022 zaujímal najviac región Královéhradecký.


Lednicko Valtický areál, foto: Jiří Jiroušek

Slováci sa okrem Prahy najčastejšie vybrali na južnú Moravu (viac ako 123 tisíc), do Moravskosliezskeho Zlínskeho kraja, na štvrtom mieste popularity sa umiestnil Stredočeský kraj a na piatom Juhočeský.

„Z rekordného počtu slovenských návštevníkov máme obrovskú radosť, najmä ak si uvedomíme, že čísla reflektujú len 9 mesiacov, pretože do konca marca sa kvôli pandémii ešte stále nedalo cestovať . Rekord je aj potvrdením, že našu prácu robíme zmysluplne. Ani v čase reštrikcií pre Covid-19 sme neprestali byť prítomní vo verejnom priestore, v médiách a na sociálnych sieťach. Na uvoľnenie opatrení zareagovali Slováci okamžite vycestovaním do Čiech a na Moravu,“ vyhlásila riaditeľka agentúry CzechTourism Slovensko Nora Gill a dodala, že „číslo príjazdov sa dá interpretovať vo viacerých rovinách. Pre nás je najpodstatnejšie to, že Česko pre Slovákov nestráca na popularite a hoci už 30 rokov kráčame vedľa seba samostatne, zostali sme si blízki. Na tejto, v medzinárodnom kontexte unikátnej blízkosti, chceme stavať aj naďalej.“

Populárnym pomocníkom potenciálnych návštevníkov Česka je agentúrou CzechTourism prevádzkovaný portál Kudy z nudy, ktorý aktuálne ponúka viac ako 80 tisíc tipov kde a ako tráviť voľný čas. Vyhľadávať sa dá podľa aktualít, regiónu alebo predmetu záujmu. K dispozícii je i aplikácia Tipy na výlety, ktorá funguje aj v offline móde. „Portál Kudy z nudy je fenoménom nielen medzi českými webmi o cestovnom ruchu. Potvrdzuje to nedávny výskum, ktorý ukázal, že ho pozná už 90 % ľudí plánujúcich si výlety po Česku. Minulý rok web Kudy z nudy zaznamenal  23 miliónov návštev, čo je nový rekord,“ hovorí riaditeľ Českej centrály cestovného ruchu – CzechTourism Jan Herget.

V roku 2022 navštívilo portál Kudy z nudy 381 028 Slovákov prostredníctvom svojich mobilov (74%), počítačov (23%) a zvyšok prostredníctvom tabletov.

Fotografia na titulke: Praha, Martin Rak

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej