ONLINE MAGAZIN

V stopách Vinnetoua po Plitvických jazerách

Neobyčajná zeleň, nespočet úchvatných vodopádov a sýto azúrová farba vody – nielen na tieto prírodné krásy láka svetoznámy jazerný areál Plitvických jazier, ktorý je právom už od roku 1979 zapísaný na Zozname svetového prírodného bohatstva UNESCO.

Niečo málo o jazerách

Jazerný komplex leží na vápencovom podloží v prelákline, ktorej vznik sa datuje do doby zhruba pred ôsmimi tisíckami rokov. Celej oblasti dala názov riečka Plitvice, ktorá ale nepreteká ani nespája žiadne z jazier, ale padá vysokým vodopádom do kaňonu pri najnižšie položenom jazere. Jazerá sú naplňované vodou z riek Bijela Rijeka a Crna Rijeka.

Ráz jazier, vodopádov a okolitej prírody prechádza neustálou premenou vďaka stále prebiehajúcej erózii a zmenám klímy. K vzniku bariérových terás, ktoré sú tak typické práve pre Plitvičky, výrazne prispievajú unikátne baktérie obývajúce mach a trávu rastúcu na terasách, vďaka ktorým tak bariéry narastajú až o 3 cm ročne.

Komplex je rozdelený na horné a dolné jazerá, ktorých je dokopy 16. Najvyššie položené Prošćansko jazero je zároveň aj druhým najväčším. Dolné jazerá vznikli zrútením stropov podzemných jaskýň a ich následným naplnením vodou. V národnom parku nájdete celkom 140 vodopádov a 20 jaskýň.

Praktické informácie

Do areálu národného parku Plitvické jazerá sa ľahko dostanete dvoma oficiálnymi vstupmi, pri ktorých pohodlne zaparkujete (platené parkoviská) a môžete sa tu samozrejme aj občerstviť. Súčasťou vstupenky do národného parku je aj mapka, podľa ktorej sa môžete v areáli orientovať. Sú tu vyznačené prehliadkové trasy, autobusová aj lodná doprava, ktorá je zahrnutá v cene vstupenky. Pokladne fungujú denne od 7:00 do 18:00. Potom už je na vás, akú odporúčanú prehliadkovú trasu zvolíte. Môžete si nechať poradiť od zamestnancov národného parku. Tak ako tak je ale potrebné počítať skôr s piatimi hodinami voľného času, ktorý je potrebný na prehliadku tohto úžasného miesta. Samozrejme, polovníci si v tychto chranených miestach na svoje neprídu a polovnícke potreby, môžu nechať v aute.

Pohybovať sa po areáli je možné po vyznačených trasách, po drevených chodníčkoch a mostoch, ktoré sú vybudované tak, aby bolo možné obdivovať krásy jednotlivých vodopádov z bezprostrednej blízkosti. Cesty sú udržiavané a pohyb po nich je bezpečný.

Vinnetou na Plitvičkách

Strieborné jazero – tu bol ukrytý známy poklad v jednom z filmových dielov o príbehoch Vinnetoua a statočného Old Shatterhanda. Vo filmovej podobe Pokladu na Striebornom jazere sa objavilo hneď niekoľko Plitvických jazier. Ono Strieborné jazero bolo v skutočnosti jazero Kaludjerovac, ktoré sa nachádza v dolnej sústave jazier. Jaskyňu, kde bol ukrytý poklad, nájdete neďaleko tohto jazera. Nielen jazero Kaludjerovac sa v tomto filme blyslo. Boli to práve jazerá Galovac a Kozjak, pri ktorých chceli banditi zavesiť Freda Engela, a prebiehala tu aj známa prestrelka. Okrem Plitvických jazier sa známe „indiánky“ nakrúcali aj v ďalšom nemenej zaujímavom chorvátskom národnom parku Paklenica, ktorý sa môže stať vašim ďalším objektom záujmu a turistickým cieľom pri pobyte v Chorvátsku.

Záverom

Pokiaľ zavítate do Chorvátska a nebaví vás bezúčelné niekoľkodenné povaľovanie na pláži a opaľovanie, rozhodne navštívte Plitvické jazerá, kde matička príroda naozaj nešetrila krásou, ktorú kedysi dávno rozdávala. Jedná sa o unikátnu jazernú sústavu, ktorú nenájdete len tak vo svete, nieto ešte v Európe. A ak ste nenapraviteľní milovníci prírody a dlhých prechádzok, rozhodne nesmiete minúť ani národný park Paklenica, o ktorom tu už bola zmienka. A že je Chorvátsko plné ďalších prírodných krás a národných parkov, o tom sa môžete sami presvedčiť práve ich návštevou!

 

Viac informáci na: https://bit.ly/3GUV62Q
Zdroj: https://www.ingema.net/
Foto: CreativeCommons licenses

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej