ONLINE MAGAZIN

Potulky kúzelným údolím Lauterbrunnen

Švajčiarsko je krajinou neuveriteľných prírodných krás a na nejakú zaujímavosť narazíte doslova na každom rohu. V samom srdci tejto alpskej krajiny ležia dve dlhé údolia, ktoré toho návštevníkom môžu ponúknuť naozaj veľa. Jedným z nich je kúzelné údolie Lauterbrunnen, kde môžete objavovať desiatky jedinečných vodopádov, ale treba tiež vyjsť lanovkou k múzeu Jamesa Bonda alebo sa z diaľky kochať svetoznámou trojicou hôr Eiger, Mönch a Jungfrau.

72 vodopádov na preskúmanie
V údolí Lauterbrunnen nemusíte ani vyliezať z vlaku alebo auta, aby ste si užili pohľad na niektoré miestne preslávené vodopády. Strmé skalné steny, ktorými je údolie zovreté, sú ideálne na to, aby sa z nich rútila voda, a to sa tiež v mnohých prípadoch deje. Medzi najznámejšie miestne vodopády patrí 297 metrov vysoký Staubbach, ktorý sa stal ikonou tejto časti Švajčiarska. Koniec koncov je to najvyšší voľne padajúci vodopád v Európe vôbec, takže sa určite máte na čo tešiť. Nielen tento vodopád môžete navštíviť v rámci poznávacieho zájazdu do Švajčiarska s CK Mundo.

Hoci by ste si jeho návštevu rozhodne nemali nechať ujsť, ešte o niečo zaujímavejší zážitok ponúka neďaleký Trümmelbach. Ten síce nie je vidieť už z diaľky, ale ponúka úplne iné zážitky. Tento ľadovcový vodopád sa totiž rúti priamo vo vnútri hory. Voda tu vytvára nevídané skalné útvary a vy sa tak môžete pokochať úžasným pohľadom vo vnútri našej krajiny. Okrem burácajúcej vody cez skalné priervy sú odtiaľto navyše aj nádherné výhľady na okolité hory a niekoľko vodopádov na druhej strane údolia.

Výlety do hôr
Pri preskúmavaní údolia sa určite neubránite upreným pohľadom nahor na okolité horské masívy. Koniec koncov môžete odtiaľto pozorovať jednu z najznámejších švajčiarskych štvortisícoviek Jungfrau. Skvelé zážitky ale ponúkajú aj výlety do hôr po svojich alebo lanovkou. Veľmi obľúbený je výstup na Männlichen a následne cesta cez jednu z najkrajších hrebeňových ciest vo Švajčiarsku. Užijete si výhľady nielen na miestne velikány, ale aj do oboch susedných údolí. Tu odporúčame mať vo svojej výbave kvalitnú turistickú obuv.

Populárna je tiež cesta do Mürrenu, mestečka na skale vo výške 800 metrov nad Lauterbrunnenom. Hore nevedie žiadna cesta, a tak musíte vyraziť po svojich, alebo lanovkou. Ďalej sa môžete vydať krásnu vyhliadkovú cestu nad údolím, z ktorej budete mať výhľad dole aj na okolité vrcholky Bernských Álp. Kto má energiu na rozdávanie, môže si dať do tela a vyraziť z Mürrenu nahor po svojich až na vrchol Schilthorn, kde okrem iného narazíte na múzeum Jamesa Bonda. Alternatívou je cesta príjemnou lanovkou s výhľadmi na krásy okolitej prírody.

Tiesňavy a kúzelné mestečko
Ak sa navyše ubytujete v Lauterbrunnene, nie je nič jednoduchšie ako sa zobrať a vyraziť na výlet aj mimo tohto údolia. Len cez jeden hrebeň leží Grindelwaldské údolie, odkiaľ sa môžete vypraviť preslávenou zubačkou hore na Jungfrau. To je síce trochu drahá zábava, ale Grindelwald ponúka aj lacnejšie alternatívy. Jednou z nich môže byť napríklad krásna tiesňava Gletscherschlucht. Za zmienku určite stojí aj peší výlet v horách k ľadovcovému jazeru Bachalpsee. Unikátne výhľady do údolia a na okolité švajčiarske hory ponúka aj náhorná plošina Schynige Platte.

Až objavíte všetky lákadlá Grindelwaldského údolia, môžete pokračovať ešte k mestu medzi dvoma jazerami s názvom Interlaken. Tam je možné podniknúť rozmanité plavby po jazerách, alebo ďalšie výstupy do hôr na vyhliadky. Centrálne Švajčiarsko skrátka ponúka množstvo miest na objavovanie na dlhé týždne, takže sa môžete spoľahnúť, že aj v prípade dlhšej dovolenky sa tu rozhodne nebudete nudiť.

Viac informácií tu: https://bit.ly/3XhgaG8
Zdroj: https://www.hedvabnastezka.cz/
Foto: WikimediaCommons

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej