ONLINE MAGAZIN

Svedok obžaloby – mrazivá poviedka od Agathy Christie vás dostane

Nesmrteľné príbehy spisovateľky Agathy Christie sa objavujú na televíznych obrazovkách pomerne často. Však kto by nepoznal galantného Hercula Poirato s dokonale zastrihnutými fúzami? Divákov určite poteší aj trojdielna poviedka „Svedok obžaloby“, ktorú autorka pôvodne napísala pre časopis. Premiéra prvej časti sa objaví na televíznych obrazovkách 7. decembra na stanici Epic Drama.

Príbeh odohrávajúci sa v roku 1020 v britskej metropole začne hneď zostra. Brutálna vražda bohatej  Emily Frenchové otrasie tamojšou smotánkou. Vinníka ale nie je treba dlho hladať. Mladý prospechár Leonard Vole a jediný dedič po mŕtvej nechcel čakať na rozprávkové dedičstvo a tak zabíjal. Alebo je všetko inak? Začnete rozmotávať klbko klamu, túhy a lásky a zistíte aké je prvé zdanie klamlivé. V článku, ktorý vám prinášame, ale aj ďalšie zaujímavé fakty o poviedkach a ich adaptáciách.

Prvýkrát ako “Ruka zradcu”

“Svedka obžaloby” prvýkrát publikoval poviedkový magazín Flynn’s. Teraz ale príbeh vyšiel ako “Ruka zradcu”. Až v roku 1933 sa ako súčasť zbierky “Smrtipes” objavil pod dnes známym názvom. Paradoxné na tejto skutočnosti je fakt, že zbierka obsahovala príbehy s prvkami nadprirodzena, teda až na jeden. Hádajte ktorý.

 

Divadelná adaptácia s prekvapivým záverom

Agatha Christie v roku 1953 príbeh znovu reinkarnovala ako divadelnú hru “Svedkyňa obžaloby”. Opäť s úspechom. Recenzisti nešetrili chválou a to aj vďaka veľmi záhadnému koncu, ale k tomu sa ešte dostaneme.

Hra bola dokonca v roku 1995 organizáciou Mystery Writers of America zaradená medzi sto najlepších mysterióznych románov všetkých čias. Hrala sa ako v Londýne, tak aj na Broadwayi.

Divadelná adaptácia vzbudila také nadšenie, že mala počas dvoch rokov neuveriteľných  645 repríz. Christie pre divadlo upravila niektoré postavy a scény. Najmä záver, ktorý je iný ako v pôvodnej predlohe, zamotal hlavu aj divákom aj recenzistom.

Spisovateľka tento krok obhajovala tým, že na javisko sa viac hodí teatrálnejšie zakončenie, čo sa nakoniec ukázalo ako prozaický ťah. Ba čo viac, zločin v divadelnej verzii ostal nepotrestaný, čo bolo v päťdesiatich rokoch veľmi neobvyklé.

Spravodlivosť predsa musí zvíťaziť. Podľa Christie áno, ale na javisku je ju možné prehliadnuť. Na doskách, ktoré znamenajú svet, predsa len ide v prvom rade o umelecký zážitok.

 

K prvej filmovej adaptácii hry došlo v roku 1957. Réžie sa ujal Billy Wilder a pred kameru sa okrem iných postavil obľúbený Charles Laughton či Marlene Dietrich, ktorá dokonca kvôli svojej postave podstúpila plastickú operáciu. Film bol nominovaný na 6. Oskarov a stal sa diváckym hitom. Aj Christie ho pochválila, čo u nej nebolo zvykom.

Televízna miniséria sa drží pôvodnej poviedky

Novú minisériu, ktorú uvedie Epic Drama, natočila BBC. Oproti všetkým predchádzajúcim filmovým a televíznym spracovaniam je založená na pôvodnej dvadsaťstranovej poviedke. Ako sa autori k tejto výzve postavili? Sarah Phelpsová, ktorá pripravila televíznu verziu pre BBC uviedla, že išlo o obrovskú výzvu. Musela čerpať z mnohých detailov krátkeho príbehu a rozvinúť ich do audiovizuálnej podoby v súlade s duchom doby. „Svedok obžaloby“ sa predsa odohral len niekoľko rokov po prvej svetovej vojne.

 

Legendárny mrazivý príbeh režíroval Julian Jarrold. V hlavných úlohách sa divákom predstaví Toby Jones, Andrea  Riseborough, Kim Catrall a Billy Howle. Tešiť sa na nich môžete 7. decembra o 21:00 na Epic Drama.

 

Trailer: https://youtu.be/M5PD5RRQ3JY

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej