ONLINE MAGAZIN

Široké srdce Macedónska

Slnkom zaliata krajina, rozľahlé svahy s vínnou révou, šíre pastviny posiate pasúcim sa hovädzím dobytkom a ovcami, ale aj zasnežené vrcholky hôr.

Historické mestá s pestrou zmesou stredovekých kláštorov, tureckých mešít i pravoslávnych kostolov. Srdeční a pohostinní ľudia, ktorí aj napriek modernému svetu veľkých miest doteraz žijú pevne spätí s prírodou a jej cyklami. To všetko a nielen to je Macedónsko. Perla Balkánu, ktorá čaká na svoje objavenie.

Táto krajina bývalej Juhoslávie, ktorá svoju nezávislosť oslavuje až od roku 1991, má svojim návštevníkom veľa čo ponúknuť. Niet preto divu, že sa slnečná a pohostinná Macedónsko stáva stále obľúbenejším a častejším cieľom zahraničných turistov. Napriek tomu však zostáva krajinou autentickou, cestovným ruchom doposiaľ relatívne neobjavenou a nedotknutou destináciou, ktorá rozhodne stojí za bližšie preskúmanie.

Návšteva Macedónska vás nenechá chladnými a zasiahne vás priamo do srdca.
Čo robí Macedónsko Macedónsko je nielen prírodné bohatstvo a krásy, výborné jedlo a pitie a pestrá zmes prastarých islamských a pravoslávnych kultúr. Macedónsko sú hlavne a predovšetkým miestni ľudia. Je ich niečo vyše dvoch miliónov a sú vyhlásení svojou dobrosrdečnosťou a pohostinnosťou.

Sú to ľudia so širokým úsmevom i srdcom, ktorí napriek neľahkému historickému vývoju krajiny zložitú etnickú a politickú situáciu nikdy nestratili tvár ani zmysel pre humor a umenie žiť.

Stretnutie s miestnymi je nezabudnuteľným zážitkom. Na prvý pohľad sa mračí tak, že by sa mohlo zdať, že vás chcú prinajmenšom zabiť. Keď sa na nich ale usmejete alebo ich pozdravíte srdečným Zdravo!, okamžite sa roztopia a majú srdce na dlani. Slovákov tu majú spravidla radi a do tunajších pamiatok tak budete s najväčšou pravdepodobnosťou platiť rovnaké vstupné ako miestne. A aj keby ste sa snažili zaplatiť cenu pre zahraničných turistov, peniaze vám so širokým úsmevom vrátia späť. Veľmi ľahko sa tiež môže stať, že vám niekto bude silou mocou chcieť niečo ukázať, pretože to jednoducho musíte vidieť.

A aby toho nebolo málo, ešte vás potom pozve k sebe domov na obľúbenú tureckú kávu alebo jedlo, na ktorého prípravu použili starší konvektomat a bude vám nadšene niečo vykladať. A to, aj keď neviete macedónsky a konverzácia teda bude trochu jednostranná. Pre Macedóncov je veľmi dôležitá rodina a určite ich bude veľmi úprimne zaujímať, odkiaľ ste a ako sa u vás žije.
Treba poznamenať, že rodina je v Macedónsku chápaná v trochu širšom zmysle, než je u nás bežné. V tejto relatívne malej krajine sa tak veľmi ľahko prihodí, že „každý každého pozná“ alebo má aspoň spoločných príbuzných či známych. Pripravte sa na to, že vás budú chcieť poslať na kávu aj k nim.

Za čias bývalej Juhoslávie sa Macedónsko radilo k jedným z najchudobnejších regiónov. Situácia sa síce v posledných rokoch zlepšila, aj tak však Macedónsko zostáva predovšetkým poľnohospodárskym štátom s vysokou mierou nezamestnanosti, ktorá atakuje hranicu 30 percent.

Život tu nie je ľahký a mladí sa húfne sťahujú za štúdiu aj prácou do zahraničia. Aj napriek tomu sú jej obyvatelia svojbytní a hrdí. Veľmi si potrpia aj na vzhľad, ktorým okázalo demonštruje spoločenské postavenie a majetok. Treba však poznamenať, že tunajší štýl je výrazne určovaný balkánskou estetikou. Macedónci toho vedia veľa o politike a verejnom dianí a radi zapriadajú rozhovory na túto tému. Majte však na pamäti, že akonáhle raz nahryznete debatu na túto tému, nebude úniku.
Ak by ste sa s niekým do podobnej debaty pustili, buďte obozretní. Čo budete počuť, berte s nadhľadom a rozhodne sa nepúšťajte do žiadnych veľkých debát alebo snáď dokonca poučovania. Diplomacia je tu viac ako na mieste.

Macedónci majú svojrázny štýl a prístup k životu. Väčšina vecí ich necháva úplne chladnými, niekoľko málo vecí ich ale dokáže poriadne zdvihnúť zo stoličky. Rovnako ako Albánci napríklad neznášajú prievan. Verí totiž, že do domu prináša choroby a zlých duchov.

Na ulici tu často budete počuť „le le“ alebo „adje“. Veľmi populárny výkrik, citoslovca, ktorým sa zdôrazňuje nasledujúce oznámenie. Na záver snáď už len jedno staré macedónske príslovie: „Keď umrie moja krava, susedova môže tiež.“

Zdroj: www.hyperstudent.cz

Viacej informácií: https://bit.ly/3ivak4X

Foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej