Seriál mini gastrocestopisov pod názvom Chutné Česko odštartoval na obrazovkách ta3 a ponúka divákovi historické monumenty, prírodné krásy, kultúrne skvosty, tradície i gastronomické špeciality Čiech a Moravy.
Zatiaľ štvordielna séria nás zavedie do Olomouckého kraja, na južnú Moravu, východnú Moravu a na záver predvianočného času i do južných Čiech. V premiére vždy v utorok a v reprízach vo štvrtok a v sobotu.
Cestopis vznikol v spolupráci s agentúrou CzechTourism.
„Cestovanie je primárne o vizualite a vizuálnom vnímaní krajiny.
Preto sme sa rozhodli spolupracovať s Televíziou ta3 a ponúknuť diváčkam a divákom atraktívnu pozvánku, prebudiť v nich chuť vycestovať a zažiť Česko skutočne všetkými zmyslami,“
hovorí na margo konceptu riaditeľka zahraničného zastúpenia agentúry CzechTourism na Slovensku
Nora Gill.
Riaditeľka CzechTourism Slovensko Nora Gill,
autor: CzechTourism
V prvom diely mohli diváci navštíviť Olomouc s jeho historickým centrom, spoznať hrad Bouzov či ručnú výrobu papiera vo Velkých Losinách. Keďže súčasťou cestopisu je i gastro recept z daného regiónu, diváci sa mohli inšpirovať a pripraviť si doma špecialitu tohoto regiónu – tatarák z olomouckých tvarôžkov.
Hrad Bouzov, autor: Daniel Berka
Druhá časť predstaví južnú Moravu, rodisko Alfonza Muchu, navštívime Moravský Krumlov s jeho slávnou Slovanskou epopejou, nahliadneme do Sloupsko – Šošůvske jaskýne a nebude chýbať ani modrotlač, ktorá je zapísaná na zozname UNESCO. Inšpiratívnym receptom z regiónu bude tentoraz sladká panacotta z ivančickej špargle.
V treťom diely spoznajú diváci východnú Moravu, najmä Zlínsky kraj, Baťovo mesto, jeho pamätník i obchodný dom a Valašské múzeum v prírode s pustovňami Libušín a Maměnka barda slovenskej architektúry Dušana Jurkoviča. Južné Čechy vo štvrtom diely zasa reprezentuje Český Krumlov i Třeboň a môžete sa tešiť i na recept slávnych „kapřích hranolků“.
Olomouc, autor: Jaroslav Mareš
„Nakrúcanie tejto relácie bolo pre mňa príjemným spestrením doterajšej práce. Videli sme veľa zaujímavých miest a keďže rada varím, veľmi som si užívala aj prípravu regionálnych receptov. Verím, že inšpirujeme aj našich divákov,“ uviedla moderátorka Chutného Česka na ta3 Simona Frantová.
Druhú časť gastrocestopisu Chutné Česko odvysielala ta3 v premiére dnes, 6.12., tretiu časť odvysiela 13.12. a záverečnú štvrtú časť 20.12., všetky o 15:15. Reprízam sú vyhradené štvrtky o 13:30 a v soboty o 8:45. Prvý diel Chutného Česka videlo 90 000 divákov.
Linky na zhliadnutie 1. časti:
Link na zhliadnutie rozhovoru s riaditeľkou CzechTourism Slovensko, Norou Gill:
Zlín, autor: Vladimír Kubík
Foto na titulke:
Český Krumlov, autor: DMO Český Krumlov z.s.