ONLINE MAGAZIN

Aký je vzťah ľudstva k planéte?

Staroveké civilizácie verili, že Zem je inteligentný organizmus, ktorý živí všetkých tých, ktorí s ňou dokážu žiť v súlade a ničí tých, ktorí ju drancujú. S príchodom modernej vedy táto predstava ustúpila takmer sterilnému pohľadu, v rámci ktorého vnímame našu planétu ako obrovský balvan pohybujúci sa nekonečným vesmírom.

Profesorka Bettany Hughesová spoločne s ďalšími odborníkmi oživí teóriu o Matke Zemi. S využitím starovekých dôkazov aj najnovších technológií NASA naznačuje, že predstavy dávnych civilizácii o Gaie, teda živej Zemi, nemusí byť ďaleko od pravdy. Strhujúci dokument História Matky Zeme: Odhalená Gaia o hľadaní odpovedí či minulosť ukrýva kľúč k našej budúcnosti, si budú môcť diváci pozrieť v decembri na Viasat History.

Náš postoj k Zemi je aktuálne pod drobnohľadom vedcov, filozofov, ekonómov, vlád ako aj korporácií. Historička Bettany Hughesová skúma vzťah ľudstva a planéty z úplne iného uhla pohľadu. Je presvedčená, že staroveké civilizácie našli kľúč k pochopeniu symbiózy medzi Zemou a jej využívaním. Divákov zavedie do Grécka, Egypta, Istanbulu a Spojeného kráľovstva, kde spoločne s miestnými odborníkmi poodhalí dávny pohľad na svet prostredníctvom predkresťanských bohov reprezentujúcich životodarnú Zem a vzťah starovekých civilizácii k nej.

Starovekí ľudia verili, že Zem je inteligentný organizmus, s ktorým je potrebné vychádzať. Túto verziu sa pokúšala Bettany dokázať aj pomocou najnovších vedeckých poznatkov.
Naozaj planéta vníma, ako s ňou zaobchádzame a reaguje? A ak áno, chce sa naozaj zbaviť bremena nazývaného ľudstvo?

Podľa Jamesa Lovelocka, ktorý v 70. rokoch minulého storočia ako prvý začal hovoriť o skutočnej ekológii, tak ako ju poznáme dnes, je Zem naozaj niečo ako živý organizmus. Planéta pripomína Gaiu, ktorá je prepojená doposiaľ nepochopenými fyzickými a chemickými procesmi, ktoré udržujú v rovnováhe rôzne ekosystémy. Hughesová tútp hypotézu diskutuje s klimatickým vedcom, profesorom  Timom Lentonom. S odborníkom na klímu, doktorom Joem McConnellom odhaduje, ako začalo drancovanie planéty dávno pred priemyselnou revolúciou a s indickým filozofom Satishom  Kumarom hľadá dôkazy o prepojení všetkých živých aj neživých vecí na planéte, ale aj mimo nej aj v samotnom vesmíre. Tie následne konfrontuje s najsnovejšími výskumami NASA.

Dokument ponúka tiež pohľad k našim dvom najbližším susedom, k Marsu a Venuši. Mali by sme zamerať pozornosť aj na iné planéty, aby sme využili aj ich potenciálne zdroje alebo by sme skôr mali riešiť krízu, v ktorej sa Zem nachádza? Odpoveď nie len na túto otázku dostanete na Viasat History v piatok 16. decembra od 21:00 v dokumente História Matky Zeme: Odhalená Gaia.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej