ONLINE MAGAZIN

Zimná sezóna v Českej republike bude bez obmedzení.

Horské strediská sa tešia na svojich návštevníkov.

 

Česka horské strediská sa už chystajú na prvých zimných návštevníkov, pre ktorých pripravujú rôzne novinky, aby si pobyt na horách čo najviac užili. Do úsporných technológií a modernizácie služieb tento rok investujú takmer trištvrte miliardy korún. Lyžiari sa nemusia obávať väčších obmedzení na zjazdovkách, lyžiarske areály aj v tejto mimoriadnej zimne plánujú ponúknuť služby v čo najväčšom rozsahu. Nevyhnutné zvýšenie cien skipasov bude hlboko pod inflačnou úrovňou.

Letnú sezónu ovplyvnilo more aj počasie

Tohtoročná letná sezóna zaznamenala oproti minulému pokles návštevníkov roku priemerne o 15 %. To bolo spôsobené predovšetkým možnosťou vycestovania o zahraničia, o ktoré bol po dvoch rokoch pandemického obmedzenia enormný záujem. Navyše návštevám hôr nenahrávalo ani nepriaznivé počasie v auguste a v septembri. „Návštevníkov na hory často lákajú atrakcie, na ktorých zabavia seba aj svoje deti. Populárne sú rôzne bike parky, chodníky korunami stromov či detské ihriská. Veľkú návštevnosť zaznamenal na jar otvorený Sky Bridge 721 na Dolnej Morave,“ hovorí prezidentka Asociácie horských stredísk (AHS) Kateřina Neumannová.

Horské strediská sa pripravujú na zimu

Lyžiarske areály sa už chystajú na blížiacu sa zimnú sezónu. Na lyžiarov čakajú nové gastronomické prevádzky, zábava pre deti aj nové zjazdové trasy. Podľa aktuálneho prieskumu verejnej mienky* pre AHS sa totiž na české hory v zime chystá až 81 % tých, ktorí v zime na hory jazdia, a to najčastejšie na viacdenné pobyty (76 %), ktorým kraľujú predĺžené víkendy (41 %).

Aj napriek tomu, že nadchádzajúcu zimnú sezónu poznamená zvýšenie cien energií, lyžiarske areály neplánujú výraznejšie obmedzenia služieb. Naopak, drvivá väčšina z nich chce návštevníkom ponúknuť lyžovanie v nezmenenom rozsahu. „Je samozrejmé, že k zdravému a udržateľnému životnému štýlu každého jednotlivca patrí neodmysliteľne pohyb a aj šport. Ľudia všetkých vekových skupín by mali využiť každú príležitosť – od chôdze, behu cez cyklistiku či lyžovanie. Keď budeme investovať čas a energiu do pohybu, a to predovšetkým u detí, v dlhodobom horizonte ušetríme nemalé prostriedky, ktoré by sme potom museli vynakladať na zdravotný systém,“ hovorí Miroslav Petr, dekan Fakulty telesnej výchovy a športu UK a predseda Asociácie dekanov telovýchovných fakúlt ČR .

Pobyt na čerstvom vzduchu, navyše spojený so športom, je dôležitý nielen na zvýšenie fyzickej odolnosti, ale aj pre psychickú pohodu. „Nemôžem dať lepšie odporúčania, než dali prostredníctvom Františka Filipovského Voskovec s Werichom v Ťažkej Barbore pred osemdesiatimi piatimi rokmi: ‚Nejlépe se rozjaří, kdo na jaře veslaří, rybaří, lalala a v září bruslaří a v prosinci lyžaří.‘ Pohyb na čerstvom vzduchu je to najlepšie, čo môže človek pre svoje zdravie aj pre svoju pohodu urobiť. Dnes má na to oveľa lepšie podmienky ako za časov V+W a mal by ich využiť, kým tu sú. Najmä mladej generácii prajem menej elektroniky a viac pohybu,“ dopĺňa psychiater Radkin Honzák.

Prieskum ukázal, že aj v prípade obmedzenia služieb by zimnú dovolenku oželelo iba 5 % tých, ktorí sa na hory chystajú „Na skiareály sú naviazané ďalšie služby, ako napr. ubytovanie, požičovne, reštaurácie, ktoré sú dôležité pre obživu miestnych ľudí v horských strediskách prevažne v pohraničných oblastiach,“ uvádza zástupca primátora obce Vítkovice v Krkonošiach Milan Rychtr. V horských obciach je v cestovnom ruchu zamestnaných až 45 000 osôb. Navyše, podľa multiplikačného modelu za každú korunu utratenú v skiareáli pripadne ďalších 7 Kč nadväzujúcim službám v horskom stredisku.

Aktuálne informácie o českých horách záujemcovia nájdu na portáli holidayinfo.cz, kde sa okrem množstva snehu a kilometrov upravených zjazdových tratí, pozrú na zábery web kamier z horských stredísk.

Novinky a priebežne aktualizované tipy na výlety a zimné pobyty sú k dispozícii aj na jednom z najväčších turistických portálov kudyznudy.cz. Prevádzkuje ho agentúra CzechTourism a dozviete sa na ňom okrem iného i to, že najdlhšia zjazdovka v Českej republike je v skiareáli Klínovec, vznikla tam tento rok úpravou a rozšírením obchádzkových trás zjazdovky Jáchymovská a meria úctyhodných 3 400 m.

Investície putujú do modernizácie a udržateľnosti

Aj tento rok skiareály investujú viac ako 700 mil Sk do zlepšenia služieb a technológií, a to predovšetkým na ekologickú udržateľnosť. Areály nakupujú nové rolby a čoraz viac používajú osvedčenú technológiu SNOWsat. Tá s pomocou satelitných snímok a GPS ukazuje, koľko snehu kde leží, čo umožňuje oveľa efektívnejšie hospodárenie s prírodným a technickým snehom. Postupne ju nasadzuje stále viac lyžiarskych areálov.

K najväčším investíciám patrí budovanie akumulačných nádrží na vodu, ktoré sú dôležitou cestou k ekologicky udržateľným riešeniam. Aj keď sú už v zahraničí bežné, v Česku sa k nim v niektorých oblastiach stavajú odmietavo, schvaľovanie ich výstavby sa spomaľuje, prípadne úplne zastaví, hoci napomáhajú ochladzovaniu vody i k jej zadržiavaniu v prírode. Ich prínosom nie je len zachytávanie prírodných zrážok na zasnežovanie, sú aj zdrojom vody v prípade hasenia požiarov v neprístupných horských terénoch či zdrojom úžitkovej vody v období sucha.

Skiareály investujú aj do digitalizácie svojich systémov, najmä v oblasti online predaja skipasov či rezervácie vybavenia v požičovniach. Rozširujú sa aj samoobslužné pokladne, v ktorých si návštevníci zakúpia skipasy alebo zaktivujú už zhotovené on-line.

„Teší nás, že si návštevníci všímajú novinky a zlepšovanie služieb v horských oblastiach. Potvrdil to aj prieskum, v ktorom z tých, ktorí sa tento rok chystajú na hory, vníma zlepšenie 59 % respondentov“ dodáva riaditeľ AHS Libor Knot.

Lacnejšie skipasy on-line

Skiareály pokračujú v trende predaja skipasov on-line. Ich ceny sú pri nákupe vopred nižšie a lyžiari tak môžu ušetriť až 20%, niekde dokonca až 30%. „Tzv. plávajúce ceny skipasov začína používať viacero českých skiareálov. Včasný nákup z domu ušetrí návštevníkom nielen čas a peniaze, ale aj prevádzkovatelia dokážu lepšie regulovať množstvo lyžiarov na zjazdovkách,“ hovorí Libor Knot.

„Tento rok prvýkrát v histórii vznikol integrovaný skipass pre Beskydy a Valašsko umožňujúci súčasne výhodné lyžovanie i spoznávanie danej oblasti. Zapája sa do neho sedem top areálov. Napríklad dospelí, ktorí ho využijú, budú môcť štyri ľubovoľné dni a noci, ktoré nemusia ísť po sebe, lyžovať za 2 240 Kč. K tomu ich čaká aj 100 výhodných služieb v rámci Beskydy Valašsko Card,“ hovorí riaditeľ Českej centrály cestovného ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodáva: „Je to spôsob, ako zvýšiť návštevnosť danej lokality a motivovať ľudí, aby v tej oblasti zostali dlhšie a radi sa vracali. A je to aj logická, a verím, že aj funkčná, reakcia na obavy, čo s tohtoročnou zimnou turistickou sezónou urobí aktuálna sociálno-ekonomická situácia, najmä ceny energií.“

Kvôli vyšším cenám energií a ďalším vstupom si tento rok lyžiari pri 30 najväčších strediskách priplatia priemerne o 10–15 %. „Prevádzkovatelia lyžiarskych areálov musia do svojich cien premietnuť vyššie náklady, ktoré táto netypická situácia prináša. Uvedomujú si však, že ich do skipasov nemožno zahrnúť v plnej výške. Po započítaní ďalších stoviek skiareálov bude nárast cien pre celú ČR ešte výrazne nižší a bude tak hlboko pod inflačnou úrovňou,“ dopĺňa Libor Knot. 

Česi podporujú horský turizmus

Podľa aktuálneho prieskumu takmer 78 % respondentov súhlasí s tým, že na podporu českých regiónov je dôležité utrácať peniaze na dovolenku v ČR. Obdobne respondenti reagovali aj v prieskume verejnej mienky** v roku 2019. „Ako ukázal prieskum, Česi nám aj po neľahkých zimných sezónach zachovávajú priazeň a veria, že skiareály aj nadväzné služby urobia všetko preto, aby sezóna prebehla na takej úrovni, na akú sú zvyknutí. My už teraz za horské strediská môžeme sľúbiť, že urobíme všetko preto, aby sme naplnili ich očakávania,“ uzatvára Kateřina Neumannová.

* Zber dát bol realizovaný prostredníctvom aplikácie Instant Research agentúry Ipsos v dňoch 17.–20. 10. 2022 na vzorke N=1050 osôb vo veku 18-65 rokov, pobyt na horách N=556 osôb vo veku 18-65 rokov.

**Zber dát bol realizovaný prostredníctvom internetového dotazníka (CAWI) na internetovom paneli agentúrou STEM/MARK v rámci pravidelného omnibusu 14. – 21. 10. 2019 na vzorke N=432 osôb plánujúcich pobyt na horách vo veku 18 – 69 rokov.

Ďalšie informácie: Libor Knot, riaditeľ AHS  libor.knot@ahscr.cz    Tel.: 603 157 817

 Asociácia horských stredísk ČR (AHS ČR) vznikla v roku 2013. Asociácia združuje nielen prevádzkovateľov lanoviek, ale aj zástupcov 20 horských miest a obcí, dodávateľov horských technológií a zariadení, a ďalšie organizácie pôsobiace na horách. Svojou činnosťou sa podieľa na udržaní základnej infraštruktúry horských, často pohraničných obcí. Zameriava sa na hájenie záujmov svojich členov v oblasti tvorby legislatívy, pomáha pri propagácii horských regiónov a služieb v nich poskytovaných, pri skvalitnení výmeny štatistických údajov, informácií a dát o fungovaní horských regiónov a ich návštevnosti alebo pri získavaní skúseností zo zahraničia. AHS SR združuje horské strediská, ktoré predstavujú v ukazovateli tržieb viac ako dve tretiny českého trhu. Spolupracovať chceme so všetkými, ktorí majú záujem na rozvoji českých hôr.

Zoznam členov Asociácie horských stredísk ČR, z.s. nájdete na https://www.ahscr.cz/clenstvi/pods/ 

 

Zdroj fotografie:

CzechTourism, Tomáš Rucký.

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej