ONLINE MAGAZIN

Úvod do nórskej prírody alebo občas sa musíte uštipnúť…

Je to sen alebo nie?

Táto krajina nie je len tak hocijaká. Je to okrem iného začiatok alebo koniec Európy – ako sa to vezme. Koniec sveta to však nie je, aj keď si tam takto môžete veľmi rýchlo a ľahko pripadať. Po diaľnici sa zveziete len niekoľko desiatok kilometrov okolo hlavného mesta a potom na vás čakajú už len množstvo kľukatiacich sa uzučkých cestičiek v rozmanitej krajine, kde má divá zver, ovce, kravy, kozy alebo soby vždy prednosť. Pôjdete oblasťami, ktoré zdanlivo vytrvalo míňajú civilizačný pokrok aj politické zmeny. Bez preháňania môžeme povedať, že sa tu hocikde čas zastavil. Málokde v Európe sa vám pošťastí hľadieť na nekonečné hrebene hôr nezneuctené lanovkami a hotelmi, zdolávať desiatky kilometrov miestami až skoro nepriestupnou prírodou bez toho, aby ste zbadali človeka a zistiť, že najčerstvejšie stopy, ktoré ste stretli, sú od medveďa alebo rosomáka.

Rozmanitejšie, než by ste čakali

Tieto zážitky však budú niekedy vykúpené väčšou námahou pri šliapaní do kopcov. Vyšvihnete sa hore a bonbónikom bude Norsko ako na dlani. Najviac sa pýši prírodnými krásami, ktoré často nemajú v Európe a ani vo svete porovnanie. Túto krajinu ale obývajú ľudia, ktorí často majú veľmi originálne kultúrne zvyky a tradície. Na pomerne malej ploche tu nájdete množstvo krajinných typov, je ich skoro najviac v Európe. Krajina je ošľahaná vetrom a vlnobitím. Hory sa dvíhajú priamo od mora. Sú tu romantické tiesňavy, rokliny, strže a svojrázne prírodné útvary. Jazerá mnohokrát vyzerajú ako na pohľadnici, tak gýčovito, že sa ich vám nechce fotiť, nekonečne priezračne. Najkoncentrovanejšia sústava jaskýň sa nachádza v severnom Nórsku, kde môžete tiež zavítať do jednej z najhlbších jaskýň v Európe – okrem kaňonov, obrích kopcov atď. Nájdeme tu bujné lúky, rozsiahle močiare, kam len oko dovidí a samozrejme fjordy.

Návrat do doby ľadovej

Cesta do Nórska je aj návrat do doby ľadovej. Tu sa totiž geologické procesy vybláznili. Táto oblasť ležala na dne mora, potom začali pôsobiť kryhy. Ľadovce však ustupujú veľmi rýchlo a tak sa radno ponáhľať s návštevou. Ľadovec vyhĺbil za vysokého tlaku a teploty údolia a morény. Hory odhalili tajomstvo pôvodného dna – fosílie a iné svedectvá o dávnek dobe. Topiaca voda z ľadovcov tečie všetkými smermi, zostávajú masy štrku a kamenia a najväčšie suťové polia v Európe. Alebo objavte úchvatné a málo známe zemné pyramídy. Sedimenty, ktoré rieky vynášajú do fjordov, spôsobujú, že pôda pri ústí mnohých riek je veľmi úrodná.

Šťastie z vodopádov

Hlavne na západe Nórska môžete obdivovať najväčšiu koncentráciu vodopádov, ak nie na svete, tak aspoň v Európe. Dobre to vie každý, kto niekedy absolvoval nejaký poznávací zájazd do Nórska. Návštevníkov sem lákajú aj malebné mnohostupňové vodopády. Nemali by ste si ich nechať ujsť. Strhujúce vodopády Vás premočia do poslednej nitky a pritom sa pri týchto vodopádoch môžete cítiť v relatívnom bezpečí. Niekde sa dostanete aj za nich. Voda sa búrlivo valí do priepastí. Inde sa vodopády premenia na tenké pramienky. Tu ako jedno z posledných relatívne dobre dostupných miest je doteraz možné vydávať sa do takmer nepokorenej prírody. Pozbierate čriepky z minulosti aj súčasnosti. Nástrahy hrboľatých ciest prekonáte a odmenou vám budú nenapodobiteľné výhľady a fotky, ktoré si odveziete so sebou domov. A až doma si budete pretierať oči, že ani masážna pištol pri pretieraní vám nepomože…Stale sa vám budú vynárať čriepky vašichzážitkov.

 

Inšpiratívna a na myseľ i ducha pôsobivá krajina

Príroda ľuďom vždy pripraví veľký zážitok aj spolužitie bez toho, aby musel jeden druhému prekážať. Nórska krajina spočíva v tajomnej melanchólii, ktorá mnohým ľuďom učarovala a inšpirovala umelcov k veľkým literárnym i maliarskym dielam, ktoré tam mali svoj prameň. Ponurá krajina sa podľa tvrdenia množstva ľudí absolútne vymyká všetkému, čo doteraz v živote videli. Pevne verím, že to bude platiť aj o vás. Toľko kuriózneho a spektakulárneho na takom malom priestore vás určite dostane. Hocikde v Nórsku má človek pocit, že tam neznamená nič. Pritom práve tam ako málokde inde sú podmienky ako stvorené na to, aby človek našiel sám seba. Čím dlhšie sa v Nórsku zdržiavate, tým viac vám bude pripadať, že sa zväčšuje rozdiel medzi očarujúcou prírodou v Nórsku a inými krajinami.

Viacej informácií nájdete tu: https://bit.ly/3G4rzUH
Zdroj: https://www.izun.eu/
Foto: Viktor Cicko st.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej