ONLINE MAGAZIN

Eiffelova veža: milovaná aj zatracovaná

Paríž sa môže pýšiť množstvom zaujímavých miest, ale iba jednou dominantou. Ťažko povedať, či mal v roku 1886 Gustav Eiffel tušenie, že návrh jeho kovovej veže sa stane jednou z najdôležitejších stavieb novodobej histórie. Za jej vznikom však najprv stálo sté výročie Veľkej francúzskej revolúcie a tiež Svetová výstava, ktorá sa pri tejto príležitosti konala roku 1889. Vtedy sa súťaže o národnú dominantu zúčastnilo 107 projektov.

Stavba začala 28. januára 1887 ao dva roky neskôr už stála v meste nad Seinou Eiffelova veža. Milovaná aj nenávidená, stala sa symbolom, bez ktorého si dnešný Paríž vie málokto predstaviť.
Napriek tomu, že dnes má mnoho napodobenín po celom svete (veža sa stala inšpiráciou aj pre Petřínsku rozhľadňu), v 19. storočí bola predmetom mnohých diskusií, veľmi ostro ju odsúdili napr. parížski estetici. Tiež známy básnik Paul Verlaine obchádzal vežu oblúkom, aby sa na ňu nemusel pozerať.

Paris cityscape at sunset – eiffel tower

Tu je na mieste povedať, že to šlo zrejme dosť ťažko, lebo do roku 1931 (kedy bola dokončená stavba Empire State Building v New Yorku) bola táto kovová konštrukcia najvyššou stavbou sveta. Napriek všetkým rozporuplným reakciám ale môžeme povedať, že dnes je stavba a priľahlý park obľúbeným miestom, kam chodia miestni i turisti.
Či už je leto alebo skorá jeseň, na starostlivo strihanej zelenej tráve nájdete odpočívajúcich študentov, zamilované dvojice alebo okolo behajúce povykujúce deti. Nehovoriac o športovcoch, ktorí preťahujú svoje telo joggingom alebo skrátka len prechádzkou so psím kamarátom.

Pokiaľ sa budete chcieť tiež trochu zadýchať, môžete vystúpiť na vrchol „Eiffelovky“ vlastnými silami. Ale počítajte s tým, že ak nie ste trenovaný, večer bude vašou najlepšou priateľkou masážna pištol na stuhnute svaly  Do tretieho poschodia vedie 1 665 schodov az jej vrcholku (324 metrov vrátane antény) sa Vám ponúkne prekrásny pohľad do parížskych ulíc. Pokiaľ sa vám však do toľkých schodov nechce, môžete využiť jeden z výťahov, prípadne zvoliť kombináciu pol na pol.
Mesto nad Seinou ako najromantickejšie miesto na svete

Návštevu nemožno ako odporučiť. Veď Paríž má povesť najromantickejšieho mesta na svete a vo vnútri „železnej dámy“, ako ju Parížania niekedy prezývajú, si povedalo svoje „áno“ nemalé množstvo dvojíc. Medzi tie najslávnejšie zrejme patrí hviezda filmu Mission Impossible Tom Cruise s krásnou tmavovláskou Katie Holmes, hoci práve im šťastie nepriniesla (dnes sú rozvedení). Pár počas svojho zasnúbenia večeral v reštaurácii Julesa Verna, ktorá sa nachádza na druhom poschodí. Tá patrí medzi najlepšie reštaurácie v Paríži a preto aj jej menu osloví aj tie najväčšie svetové osobnosti.
No a ak sa vrátime späť k neobľúbenosti Eiffelovej veže, jedným z pravidelných návštevníkov reštaurácie bol aj slávny spisovateľ Guy de Maupassant. Dôvod jeho návštev bol pritom prostý. Reštaurácia bola vraj jediným miestom v Paríži, odkiaľ sa na vežu nemusí pozerať.

Krava na vrcholku veže, lietajúce krajčír a iné experimenty

Stačilo pritom málo a veža mu vo výhľade nemusela tak dlho brániť. Pôvodné plány boli oveľa skromnejšie, mala stáť iba 20 rokov (do roku 1909). Časom ale nadobudla taký obrovský význam, že na brehu rieky Seiny stojí dodnes.
Počas rokov na nej bolo inštalované rôzne osvetlenie a veža tak nielen počas vianočného obdobia zdobí túto parížsku štvrť. Tak ako tomu bolo kedysi, názory na nej sa líšia aj dnes. V poslednej dobe sa veľa hovorilo o tom, že by sa nechala zarásť brečtanom a stala by sa tak symbolom ekologického prístupu. Konieckoncov, nebol by to experiment prvý.

Roku 1968 bola napríklad na vrchol vytiahnutá krava, ktorá mala naučiť ľudí kupovať mliečne výrobky. Na jej vrchol tiež vyšplhala skupinka horolezcov (bez použitia schodov) a medzerou medzi nohami veže preletela lietadlá (menej či viac úspešne).
Spomenúť musíme tiež bláznivý pokus krajčíra Reichelta, ktorý chcel z jej vrcholku zlietnuť v plášti, nahrádzajúcom krídla.
Namiesto oslobodzujúceho letu však našiel iba svoju smrť. Možno teda čakať, že aj v dnešnej dobe sa nejakých ďalších zaujímavostí určite dočkáme. A či už to bude nové osvetlenie alebo postupná premena na „dýchajúcu“ zelenú vežu, rozhodne toto miesto počas svojej návštevy navštívte. Pretože kto Eiffelovu vežu nevidel, ako by v Paríži ani nebol.

Zdroj: https://www.ingema.net/
Viacej informácií: https://bit.ly/3DVRRFX

Fotografie: depostiphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej