ONLINE MAGAZIN

Zámok Hellbrunn a jeho „Vodné hrátky“

Už cez 400 rokov sa návštevníci zámku Hellbrunnu obdivujú jeho architektúre a po kniežacom spôsobe sa bavia pri Vodných hrátkach. Ide o unikátne predstavenie, pri ktorom je hlavným aktérom voda, ktorá je navyše zdrojom mnohých prekvapení!

Letohrádok pre salzburské kniežacie arcibiskupy
Salzburský kniežací arcibiskup Markus Sittikus poveril slávneho architekta Santina Solariho, staviteľa salzburského chrámu, výstavbou letnej rezidencie, ktorá sa mala stať miestom zábavy a odpočinku, aké svet doteraz nikdy nevidel. V rekordne krátkom čase medzi rokmi 1612 a 1615 bol teda v neskoro renesančnom slohu postavený jeden z najveľkolepejších zámkov na severnej strane Álp. Pri návšteve stálej výstavy s názvom „Chuť zvedavosti“ si možno pozrieť priestory zámku a zoznámiť sa s históriou Hellbrunnu. Zámok a jeho park s Vodnými hrátkami poskytujú tiež nádhernú kulisu pre snúbencov, ktorí sa rozhodli vstúpiť tu do zväzku manželského.

Vodné hrátky – veľká zábava pre malých aj veľkých
Nádherné miesto pod Hellbrunnskou horou na juhu Salzburgu je atraktívne ešte z iného hľadiska: vďaka vodnému elementu. Voda tu od samého začiatku hrala významnú úlohu, ba dalo by sa povedať, že bola dokonca jedným z najpodstatnejších stavebných prvkov. Množstvo prameňov, ktoré tryskajú z vnútra Hellbrunnskej hory na povrch zeme, využil Markus Sittikus na pobavenie svojich hostí. Od mechanického divadla cez jelene chrliace vodu až po korunu tancujúcu na tenkom vodnom lúči – hydraulické automaty ohromujú svojou originalitou a prekvapivými efektmi. Desiatky fontán či v krajine skrytých vodných trysiek totiž postriekajú okoloidúcich, a to vo chvíli, keď to najmenej očakávajú.

Pri Vodných hrátkach je možné zažívať radostné chvíle, a to v rovnakej podobe av rovnakej miere, ako ich prežívali hostia Marka Sittika. Zákerné fontány, tajomné jaskynky, vodou poháňané oživené figúrky a jazierka ovládajú dianie v Hellbrunne. Sú svetovo preslávenou kratochvíľou a atrakciou, ktorá je hlavnou dominantou letohrádku. Zvlášť v horúcom lete predstavujú veľmi vítané osvieženie.

Idylické prechádzky v zámockom parku
Rozľahlý park zámku Hellbrunn bol sčasti vytvorený ľudskou rukou a sčasti ponechaný v pôvodnom stave, v podobe prírodného biotopu. Je to krásne miesto vhodné na prechádzky, športové aktivity, odpočinok a hry. Deti tu majú napríklad k dispozícii veľké ihrisko s preliezkami a ďalšími atrakciami. Park je krásny aj v zime. V predvianočnom období sa na nádvorí zámku, pozdĺž príjazdovej cesty a na hospodárskom dvore organizuje veľmi romantický adventný trh. Za videnie stojí tiež každoročne sa meniace umelecké inštalácie v zámockom parku. Kultúrny projekt „SkulpturenPark Hellbrunn“ založila v roku 2018 spoločnosť Center of Art and Management pôsobiaca v rámci správy zámku. Jeho cieľom je umeleckými prostriedkami priblížiť vzájomné pôsobenie človeka a prírody.

Otváracia doba:

2022

Denne od 1. apríla do 1. novembra 2022

Trikové fontány, palác, folklórne múzeum
apríl: od 9:30 do 17:30
Máj, jún: 9:30 – 18:30
Júl, august: 9:30 – 19:00
September: 9:30 – 18:30
1. október: 9:30 – 17:30
(posledný vstup 1 hodinu pred zatvorením)

Prehliadky s audio sprievodcom:
Trvanie prehliadky: trikové fontány cca. 50 min. (vstup každých 20 minút), palác cca. 40 min.

Psi sú  povolení len v parku a na vodných plochách (povinné vodítko), zákaz vstupu do zámku

(Stav: 08/2022)

2023

Denne od 31. marca do 1. novembra 2023

Trikové fontány, palác, folklórne múzeum
apríl: od 9:30 do 17:30
Máj, jún: 9:30 – 18:30
Júl, august: 9:30 – 19:00
September: 9:30 – 18:30
1. október: 9:30 – 17:30
(posledný vstup 1 hodinu pred zatvorením)

Prehliadky s audio sprievodcom
Trvanie prehliadky: trikové fontány cca. 50 min. (vstup každých 20 minút), palác cca. 40 min.

Psi sú  povolení len v parku a na vodných plochách (povinné vodítko), zákaz vstupu do zámku

(Stav: 09/2022)

Ceny:

Trikové fontány, palác so stálou expozíciou, folklórne múzeum
Dospelí 13,50 €
Deti a žiaci (4-18 rokov) 6,00 €
Študenti (19-26 rokov, potrebný doklad totožnosti) 8,50 €
Osoby so zdravotným postihnutím (vyžaduje sa preukaz ZŤP): dospelí 11,00 €, deti 3,00 € – sprevádzajúca osoba zdarma, ak je uvedená v preukaze ZŤP
Rodiny (2 dospelí a 1 dieťa) 29,50 € – každé ďalšie dieťa 3,00 €
Skupiny 20 dospelých a viac, na osobu 12,00 €
SalzburgCard: jednorazový bezplatný vstup
Voľný vstup do parku a oranžérie

(Stav: 09/2022)

 

Zdroj: https://www.salzburg.info/
Video: Viktor Cicko Slovak LInes magazin
Foto: Viktor Cicko, depositphotos, archív

Mohlo by vás zaujímať:

Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej
Cestovanie Film Náš tip Nezaradené Príroda Radíme Vám

Putovanie krajinou Dolného Rakúska zážitkovými vlakmi spoločnosti Niederösterreich Bahnen

Vitajte v Puchbergu pod horou Schneeberg Naša turisticko – novinárska skupina sa tentokrát rozhodla svoj turistický trip po spolkovej krajine Dolné Rakúsku, začať v malebnom mestečku Puchberg am Schneeberg. Puchberg am Schneeberg sa nachádza 80 km južne od Viedne v romantickom, údolí, na úpätí 2 076 m vysokého Schneebergu a je rajom pre milovníkov hôr a […]

Čítať ďalej