ONLINE MAGAZIN

Väzenie, ktoré predbehne tie najlepšie hotely

Čo si predstavíte, keď sa povie väzenie?
Pravdepodobne stroho vyzerajúce priestory, po strop popraskané kachličky, ktore okolo leveling system ani nezavadili,  minimum súkromia, zlé jedlo, vyhrotené vzťahy s ostrahou aj so spoluväzňami. Nie všade vo svete to ale platí.
Ubytovanie je jedno zo základných kritérií pri výbere dovolenky. Nech už ideme kamkoľvek, snažíme sa vždy ukoristiť tú najlepšiu ponuku na pekný hotel. Je preto prekvapujúce, že v rôznych kútoch sveta nájdete väzenia, ktoré sú mnohokrát luxusnejšie ako päťhviezdičkové hotely. Poďme sa na niektoré z nich pozrieť.

Nórsko: Luxusné zariadenie pre najhoršie prípady
Nórsko je známe množstvom vecí. Detektívkami. Kráľovskou rodinou. Šesťhodinovou pracovnou dobou. Polárny september. Ale tiež napríklad tým, že majú tie najpríjemnejšie väzenia na celom svete.

Miestne väzenia sú pravdepodobne luxusnejšie ako väčšina hotelov, ktoré ste kedy navštívili.

Halden Prison napríklad svojim zverencom ponúka izbu s televíziou, spálňu s vlastnou kúpeľňou, okno s výhľadom a mnoho ďalšieho. V spoločných priestoroch sú herne pre prípad, že by sa zverenci začali nudiť. V areáli sú tiež vonkajšie posilňovne vrátane napríklad horolezeckej steny, aby sa väzni udržali v kondícii. Vlastne by bol oveľa jednoduchší zoznam toho, čím sa väzenie od hotelovej izby líši. Tento zoznam má totiž len jednu položku – zámok na vonkajších dverách. A pritom sa do Halden Prison nechodia za žiadne ľahké zločiny. V skutočnosti je určené pre usvedčených násilníkov a sériových vrahov. Nórsko totiž zaviedlo väzenskú reformu, ktorej zmyslom nie je držať zlosyny v kobkách, ale práve naopak – pomôcť im stať sa lepšími ľuďmi. Cieľom nórskych väzení je tak naozaj naprávať ľudí, nie ich trestať. Halden leží medzi Oslom a Göteborgom, pri svojej návšteve Nórska sa teda na neho môžete vyjsť pozrieť.

Podobné to má aj väzenie Ila, ktoré tiež hostí sériových vrahov. Väzni tu majú síce len obmedzený spoločenský kontakt, zato ale disponujú trojizbovým bytom so spálňou, obývacou izbou a telocvičňou. Ďalej majú väzni prístup do spoločnej knižnice a môžu si dokonca vyžiadať aj počítačové hry. A ostraha väčšinou nebýva ozbrojená. Zlé jazyky by tak mohli tvrdiť, že zdržiavať sa v takom väzení je všeobecne bezpečnejšie, než sa vyskytovať kdekoľvek v Spojených štátoch. Tam predsa len môže zbrane držať takmer ktokoľvek. Väzenie leží na periférii Osla, pokiaľ sa teda chystáte do hlavného mesta, nenechajte si tento zážitok ujsť.

USA: Zámok za mrežami pre menej závažné prípady
Keď už hovoríme o Spojených štátoch… Amerika je jednou z posledných krajín západného sveta, v ktorej stále pretrváva trest smrti. Zločinci tam teda príliš ružové vyhliadky nemajú. Pokiaľ sa ale dopustia menej závažných činov, dostanú sa „len“ za mreže. Ale za mreže s pozlátkom! Amerika sa môže pýšiť hneď dvoma väzeniami s nadštandardnými službami. V takom Butner Federal Correctional Complex v Severnej Karolíne sa dočkáte bytových jednotiek s televíziou a minimálnou ostrahou. A o newyorskom Otisville Correctional Center jeden z jeho bývalých zverencov vyhlásil, že to je „zámok za mrežami“. Toto nápravné centrum totiž ponúka pestré vyžitie pre športovcov, miestna jedáleň väzňov zásobuje delikatesami typu hovädzieho steaku alebo lososa av areáli si môžete vyjsť dokonca aj do kina.

Čína: Nariadený odpočinok pre politických väzňov
Ďalšou krajinou, kde majú zločinci na výber medzi trestom smrti a luxusným väzením, je Čína. Pekinské väzenie Qincheng je robené na mieru politickým väzňom – ​​a rentu tam trávi veľká časť bývalých politických lídrov alebo ich rodinných príslušníkov. Vo väzení sa ale zverencom dostáva priestranných izieb, samostatných kúpeľní a luxusného stravovania. Prístup k areálu väzenia je ale veľmi obmedzený. Sem sa teda len tak nepozriete – pokiaľ sa teda nestanete nežiadaným politickým aktérom alebo jeho rodinným príslušníkom. Okrem iného tu totiž zotrváva „na odpočinku“ vdova po bývalom predsedovi Komunistickej strany.

Bolívia: Samostatné mesto pre trestancov
Bolívijské väzenie San Pedro nie je tak luxusné ako predchádzajúce areály, na rozdiel od nich je to ale priestor pripomínajúci samostatné mesto. V celom areáli nájdete reštaurácie, hotely aj detské škôlky. Jediné, čo musíte, alebo skôr teda nesmiete, je areál opustiť. Inak majú ale zverenci takmer voľné pole pôsobnosti. A čo je ďalšia vec, vďaka ktorej toto väzenie pripomína bytovú štvrť? Za pobyt tu sa musí platiť – buď si teda väzni svoju bunku prenajmú alebo rovno kúpou. A nie je to nič lacné. Do bolívijského väzenia sa dokonca kedysi robili aj prehliadky, ale pretože sa potom začali po areáli šíriť narkotiká, prehliadky sa zrušili. Takže dnes ho môžete vidieť už iba zvonku.

Fínsko: Ostrovný raj pre pašerákov
Na malom ostrove pri fínskom pobreží sa nachádza väzenie Suomenlinna. Pozostáva z množstva samostatných chatiek rozmiestnených po celom ostrove, spoločných kuchyniek, grilovacích terás a krásnych udržiavaných záhradok. Takmer robinsonský raj, nezdá sa vám? Väzni navyše majú takmer kedykoľvek povolené navštevovať svoje rodiny na pevnine. Nie sú tu prikázané žiadne uniformy, nie sú tu ani zámky na dverách. Oveľa viac ako väzenie to teda naozaj pripomína luxusný prázdninový rezort. Podobne ako v San Pedre sa ale aj tu za pobyt musí platiť. A kto v tomto väzení prebýva? Väčšinou pašeráci. A vraj je to tu pre nich veľmi upokojujúci odpočinok.

 

Dnešným článkom vás rozhodne nechceme nabádať, aby ste niektoré z väzení pridávali na svoj zoznam miest, ktoré chcete zažiť na vlastnej koži. Určite to totiž zase až taká idylka nebude. Pokiaľ sa ale do niektorej zo spomínaných krajín chystáte, urobte si na naše miesta výlet. Určite to bude zážitok, o ktorom potom budete chcieť rozprávať.

Viacej informácií tu: https://bit.ly/3fXGi8O

Zdroj: https://www.ervpojistovna.cz/

Video: youtube

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip outdoor Príroda Radíme Vám

Pardubice – mesto s históriou a moderným srdcom

Pardubice Pardubice (nemecky Pardubitz) sú štatutárne mesto na východe Čiech a hlavné mesto Pardubického kraja. Pardubice ležia 97 km na východ od Prahy a 270 kilometrov z Bratislavy, Leží  na sútoku rieky Labe s riečkou Chrudimkou. Napriek tomu, že Pardubice sú predovšetkým priemyselným a dopravným centrom, ich obyvatelia vedú bohatý kultúrny a športový život. Sídlo tu má univerzita a mnoho stredných […]

Čítať ďalej