ONLINE MAGAZIN

Recenzia: DJI Mini 3 Pro je úžasný malý dron a robí malé zázraky

Dron vhodný ako pre začiatočníka, tak pre pokročilého – Horúca novinka od DJI

Ak ste sa už niekedy obzerali po kvalitnejšom a cenovo dostupnom drone, nepochybne ste objavili DJI Mini SE. Ide o malý dron renomovanej značky, ktorý vyniká svojou odolnosťou, kvalitným záznamom videa a základným funkciami s cenou okolo 300 eur. Ak ale chcete o niečo viac, napríklad funkciu aktívneho sledovania alebo prednastavené trajektórie pohybu, vtedy sa oplatí investovať trocha viac a zvážiť nákup horúcej novinky na trhu, DJI Mini 3 Pro. Jeho cena sa pohybuje na úrovni niečo vyššej ako 800 eur, ale hodnota, ktorú ponúka, je mimoriadna.

Cestovatelia, predajcovia nehnuteľností, stavebníci, športovci, motoristi, dokumentaristi a mnohí ďalší sú ideálnou cieľovou skupinou tohto malého dronu. Je ľahký, používa sa celkom intuitívne, má vstavané ochrany brániace jeho poškodeniu a čo je hlavné, dokáže vás sledovať počas chôdze, behu i jazdy na motorke.

Vyskúšali sme dron DJI Mini 3 Pro, aby sme zistili, či je pre nás vhodný ako prvý dron do redakcie, ak pracujeme prevažne jednotlivo a nie sme profesionálni používatelia dronov.

DJI Mini 3 Pro

Lietajte aj bez licencie

Celkom prvá vec, ktorú je potrebné uviesť, je to, že napriek mimoriadnym funkciám a kvalite obrazu nie je potrebné na tento dron žiadne registrácie či povolenia. Práve preto má hmotnosť len 249 gramov, čo je o gram menej ako maximálna povolená hmotnosť neregistrovaných dronov v zahraničí, napríklad v USA. Takéto drony nie sú považované za nebezpečné a teda ich môžete pokojne vziať so sebou na dovolenku a tam tvoriť pekné zábery, ale pracovať s nimi aj na Slovensku.

U nás platia pravidlá používania UAS (platné od 31.12.2020) a registrovať sa má každý, kto prevádzkuje drony, ktoré sú ťažie ako 250 gramov alebo sú vybavené kamerou. Prakticky táto povinnosť teda platí pre každého. Mali by si preto zapamätať najmä dve povinnosti – lietať s dronom iba v lokalitách, ktoré majú neriadený vzdušný priestor a nie nad davom ľudí, nezachytávať osobné údaje a stúpať do maximálnej výšky 120 metrov.

Pamätajte však na to, že ak si dron mienite zadovážiť preto, aby sme ponúkali jeho služby komerčne, musíte absolvovať skúšku pre získanie licencie pilota dronov na Dopravnom úrade a byť držiteľom platného povolenia na lietanie tzv. lietadla spôsobilého lietať bez pilota.


Obsah balenia a prvý štart

Nízkej hmotnosti zodpovedajú aj malé rozmery, dron v zloženom stave môžete nosiť v malom ruksaku aj s diaľkovým ovládačom. Keď rozložíte ramená s vrtuľami, stále sú rozmery natoľko kompaktné, že nie je problém prenášať ho v ruke alebo takto preniesť v ruksaku.

Takisto samotná krabica s dronom je pomerne malá, nájdete v nej pritom okrem samotného dronu a ovládača aj potrebnú kabeláž na prepojenie ovládača so smartfónmi. Sú tu konektory microUSB, USB-C aj konektor pre aktuálne generácie iPhone.


Prvý štart vám síce chvíľu potrvá, ale po niekoľkých pokusoch už budete logike rozkladania aj zapínaniu a pripájaniu pristupovať už celkom automaticky. Podstatné je osvojiť si niekoľko úkonov: dron aj ovládač zapnete stlačením vypínacieho tlačidla a jeho následným podržaním. Vtedy by ste už mali mať pripojený ovládač k mobilnému telefónu cez kábel a mať ho nasadený v integrovanom stojane. Dobrou správou je, že sa do tohto stojana zmestí aj veľký 7-palcový smartfón Galaxy Note20 Ultra s obalom, takže s ostatnými telefónmi nebude žiadny problém. V telefóne musíte mať nainštalovanú potrebnú aplikáciu, v prípade Androidov ide o DJI Fly. Tu som zaznamenal menšie problémy, pretože aplikácia nie je oficiálne dostupná na slovenskom Google Play pre smartfóny so systémom Android 12. Dostupné sú alternatívy, ako DJI Pilot či DJI GO, lenže na Androide 12 sa nedali spustiť. Skrátka, musel som si na internete nájsť inštalačný súbor APK na internete a inštalovať ten s rizikom, že všetko nemusí fungovať korektne. Toto by DJI malo opraviť čo najskôr.

Napokon všetko fungovalo tak, ako malo a pripojenie k dronu, ako aj jeho ovládanie, už boli bezproblémové.



Screenshoty z aplikácie DJI Fly, ktorá sa používanie na ovládanie dronu DJI Mini 3 Pro

Kvalita záznamu a režimy

Čo sa týka kvality fotoaparátu, je tu 1/1,3-palcový snímač s clonou f/1,7 a kvalita videa a fotografií je špičková. Zaznamenáva 4K 60fps video a dokáže zachytiť 48-megapixelové RAW alebo JPG snímky, čo je výrazné zlepšenie oproti Mini 2, ktoré bolo obmedzené na 4K 30fps video. Osobne ma potešilo, že bez ohľadu počasie a svetlo boli denné zábery ostré, vysokokvalitné a so živými farbami. Nie je to ešte kvalita dronov vyššej kategórie, ako Mavic 3, ale ako začiatočník či stredne pokročilý budete rozhodne spokojný používateľ.

Chce to cvik vedieť dronom vo vzduchu pohybovať, naučiť sa významy režimov Cine, Normal a Sport a hlavne aktivovať funkciu Active Track, čo je aktívne sledovanie objektu, ktorý ste predtým označili na displeji. Aby to bolo možné, musíte najprv nastaviť nižšiu kvalitu videa ako maximálnu možnú, dovtedy vám bude dron len vykazovať chybovú hlášku.

Keď ale kvalitu videa znížite (stále je dosť vysoká aj na veľkú projekciu) a funkciu rozbehnete, bude vás naozaj tešiť. Z technologického hľadiska ide o malý zázrak, že takto malé zariadenie je schopné aktívne vás sledovať počas chôdze, behu či pomalšej jazdy, ale aj sa vyhýbať prekážkam.

Za túto schopnosť patrí značke DJI veľké uznanie, pretože nejde len o vyhýbanie sa stĺpom a stromom, ale aj káblom natiahnutým vo výške, tenkým konárom  a dopravným značkám na tenkých kovových tyčiach – šanca, že tento dron ostane zaseknutý niekde vysoko na strome, je tak celkom malá. Podľa mnohých je DJI Mini 3 Pro najlepším FPV dronom vôbec, a to práve s ohľadom na jeho malé rozmery, hmotnosť a automatizované sledovanie objektov.

Funkcia aktívneho sledovania objektu Active Track však nie je spoľahlivá na 100 percent. Počas chôdze a behu bol za mnou dron zavesený prakticky neustále, ale akonáhle som nasadol na motorku a išiel rýchlosťou asi 30 km/h, z času na čas ma dron prestal rozpoznávať a ostal na jednom mieste. Všimol som si to až po chvíľke jazdy a na vzdialenosť 20 metrov už dron vo vzduchu vôbec nevidíte, takže som vytiahol z ruksaku ovládač a pomocou neho som dron naviedol až k sebe. Toto ostávanie na mieste sa zopakovalo viackrát, aj keď som dronu ako objekt sledovania nastavil nielen seba, ale celú motorku. Ak ste teda vášnivý motorkár alebo autíčkár a dúfate, že vás tento dron bude nahrávať samočinne aj pri mestskej rýchlosti, zmiernite svoje očakávania, možno vás sklame.

Samotný dron dokáže lietať rýchlosťou 57 km/h.


Keď je už vonku tma a/alebo sa objekt pohybuje prirýchlo, dron ho stratí z dohľadu, ako na tomto screenshote.
Ostane vtedy visieť vo vzduchu na mieste.

Nie je to však len aktívne sledovanie pohybujúce sa objektu, čo si typický používateľ tohto dronu obľúbi. V rovnakej miere nájde využitie aj pre predvolené scénické režimy MasterShots, ktoré definovaným pohybom letia okolo zvoleného objektu a udržiavajú ho vždy v strede záberu. Po tom, čo dron vykoná niekoľko sekúnd trvajúcu nahrávku, vráti sa presne na miesto štartu, takže ho určite nestratíte.

O tom, ako fungujú tieto inteligentné režimy, sa najviac dozviete z tohto inštruktážneho videa od DJI:

Bezpečnosť? Dron dáva pozor sám, ale vysoká odolnosť má význam tiež

S nízkou hmotnosťou súvisí aj väčšia citlivosť dronu na poveternostné podmienky. Vo vetre sa dokáže slušne rozhúpať, avšak systém automatickej stabilizácie dronu a ďalej automatická stabilizácia kamery sú natoľko účinné, že na videu nie sú žiadne otrasy. Doslova žiadne, až to vyzerá neuveriteľne, keď na displeji mobilu vidíte dokonale hladký obraz aj napriek tomu, že na vlastné oči sledujete dron zmietajúci sa vo vetre.

Pri drone, ktorý stojí takmer tisíc eur (resp. s príplatkovými možnosťami už cena kompletu túto cenu presahuje), je najväčšou obavou jeho strata. Ako používateľ, ktorý už raz jeden dron stratil, som toho obával ešte o niečo viac. Drony od DJI, vrátane Mini 3 Pro, majú preto vstavané ochranné systémy, aby predišli strate. V prvom rade je pre bezpečné vzlietnutie potrebná dostatočne presná lokalizácia – ak nie je dostatočná, dron vás na to upozorní hláškou na displeji ovládača alebo smartfónu. Význam tejto lokalizácie pri štarte je aj ten, že keď sa vám dron stratí z dohľadu, jednoducho ho vrátite na miesto štartu stlačením príslušného tlačidla a na toto miesto sa vráti aj v prípade, že mu dochádza energia v batérii. Druhé uplatnenie potom lokalizácia nachádza pri spomenutých MasterShot režimoch.

Okrem toho Mini 3 Pro sleduje aj svoje blízke okolie a akonáhle sa v jeho blízkosti nachádza potenciálne nebezpečný objekt, upozorňuje na to vizuálne aj akusticky.

Praktickou funkciou je tiež upozornenie na nebezpečné lokality. Dron som testoval v okolí Ivanky pri Dunaji, preto ma dron upozornil na to, že sa nachádzam v zóne blízkej letisku. Používateľovi by sa tak nemalo stať, že nechtiac použije dron v lokalite, v ktorej tieto zariadenia lietať nesmú:

Napriek tomu sa mi dvakrát stalo, že som Mini 3 Pro dvakrát zachytil o burinu, ktorá siahala do výšky vyššej ako 1,5 metra. To sa stalo pri ručnom ovládaní, nie pri tom automatickom. Dron s ľahkými vrtuľami okamžite spadol do trávy, pokračoval vo vysielaní signálu a upozorňoval na to, že je zaseknutý. Musím povedať, že nájsť tento malý dron vo vysokej tráve nie je vôbec jednoduché, ale keď som ho našiel, nemal na sebe absolútne žiadne poškodenia. Napriek nízkej hmotnosti je jeho telo skutočne robustné a konštrukcia vrtúľ tak dômyselná, že zabraňuje ich poškodeniu. Ak by ste predsa nejakú poškodili, v balení nájdete náhradné.

Zhodnotenie? Nemáme veľa dôvodov sa sťažovať

Dron DJI Mini 3 Pro je vskutku skvelé zariadenie. Kto sa s dronmi ešte len oboznamujte, ale chce hneď robiť pekné fotky a videá, pre toho bude Mini 3 Pro hotový malý zázrak. Kto už s dronmi skúsenosť má, ten tiež ocení všetky tie funkcie a kvalitu obrazu a možno bude dostatočne motivovaný k tomu, aby predal svoj starší robustný dron a nahradil ho týmto.

DJI Mini 3 Pro: Plusy

  • vynikajúca kvalita videa a fotografií, nevídane účinná stabilizácia
  • rozlíšenie videa max. 3840×2160 px, 60 snímkov za sekundu
  • ľahké ovládanieNapriek tomu sa mi dvakrát stalo, že som Mini 3 Pro dvakrát zachytil o burinu, ktorá siahala do výšky vyššej ako 1,5 metra. To sa stalo pri ručnom ovládaní, nie pri tom automatickom. Dron s ľahkými vrtuľami okamžite spadol do trávy, pokračoval vo vysielaní signálu a upozorňoval na to, že je zaseknutý. Musím povedať, že nájsť tento malý dron vo vysokej tráve nie je vôbec jednoduché, ale keď som ho našiel, nemal na sebe absolútne žiadne poškodenia. Napriek nízkej hmotnosti je jeho telo skutočne robustné a konštrukcia vrtúľ tak dômyselná, že zabraňuje ich poškodeniu. Ak by ste predsa nejakú poškodili, v balení nájdete náhradné.
  • malé rozmery 6,2 × 9 × 14,5 cm, hmotnosť len 249 gramov
  • funkcie aktívneho sledovania Active Track a úchvatné MasterShots zábery
  • možnosť nahrávania aj vertikálneho videa
  • vymeniteľná batéria
  • dosah pripojenia až 12 km a funkcia automatického návratu „domov“
  • možnosť ovládania viacerými typmi ovládačov, lacnejší používa ako displej mobil
  • funkcie ochrany pred stratou, vysoká odolnosť pred poškodením
  • veľmi dobrá cena s ohľadom na množstvo funkcií
  • dron má vstavanú pamäť 1,3 GB, čo je síce málo, ale lepšie ako nič

Mínusy:

  • problematická inštalácia ovládacej aplikácie pre Android 12
  • výdrž batérie na max. 34 minút letu (budete potrebovať dokúpiť druhú batériu)
  • batéria sa nabíja 64 minút
  • v balení s dronom nie je microSD karta

Dron sme mali zapožičaný od spoločnosti:

SmartWear s.r.o.  ⠇ Podzávoz 2406, 022 01 Čadca

Screenshoty z videí zhotovených na DJI Mini 3 Pro:

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej