ONLINE MAGAZIN

Megastavba storočia, nová alžbetínska dráha v Londýne

Alžbetínska dráha v Londýne je jedným z najambicióznejších stavebných projektov. V Británii sa jedna o vôbec prvú podzemnú dráhu vybudovanú po 40 rokoch. Triumf britského inžinierstva dodnes pohltil 19 miliárd libier, čo predstavuje o 4 miliardy viac, ako predpokladali  pôvodne inžinieri.

Aj napriek komplikáciám, ktoré stavbu sprevádzali, ide o famózne dielo, ktoré má odľahčiť londýnsku dopravu. Dopravní experti predpokladajú, že linku využije ročne viac ako 200 miliónov cestujúcich.

Deväť nových centrálnych staníc sú klenotom súčasnej architektúry a pritom ide len o zlomok toho, čo cestujúci uvidia. Mimoriadne 120 kilometrové dlhé dielo spája londýnske východné predmestie so západným okrajom britskej metropole. Za pomoci najmodernejších technologických postupov tak vznikala v Londýne sústava tunelov s jedinečnými konštrukčnými riešeniami.

 

 

 

 

 

 

Každoročne v Londýne pribúda približne 100 tisíc obyvateľov, ktorí predstavujú nápor na dopravu. A práve alžbetínska dráha má pomôcť zvládnuť tento tlak a zjednodušiť životy ľudí. Prvá centrálna časť bola sprístupnená verejnosti v máji a ďalšie dve, východná a západná by mali byť otvorené 6. novembra. Pritom posledná a finálna časť úseku je naplánovaná na rok 2023.

Ak máte pocit, že len v našich končinách sa stavby neskutočne predlžujú ani v zahraničí nejde vždy všetko podľa švajčiarskych, alebo skôr britských, hodiniek. Projekt novej alžbetínskej dráhy bol odsúhlasený a podpísaný premiérom Gordonom Brownom v roku 2007, pričom predpokladali, že dráhu otvoria v roku 2017 a čiastka, ktorá mala byť minutá na stavbu mala predstavovať 15,9 miliárd libier.

Kvôli početným problémom, ktoré pri obdobných gigantických projektoch nie sú ničím výnimočným, sa netreba diviť, že sa projekt omeškal o 5 rokov, pričom ani konečná čiastka minutá na stavbu ešte ani nie je známa.

Najnovší dokument televíznej stanice Viasat Explore s názvom Železnica za 15 miliárd libier: Slávnostné otvorenie sleduje desaťdielnu prácu inžinierov, technikov a pracovníkov na alžbetínskej dráhe. Budete mať možnosť pozrieť si bezpečnostné testy, skúšobné evakuácie, simulácie požiarov, ale najmä tohtoročné májové slávnostné otvorenie, ktorého sa ujala samotná menovkyňa dráhy, už zosnulá kráľovná Alžbeza II.

Vrcholom dokumentárnej série, ktorá štartuje na Viasat Explore 12.10. o 20:00, je prítomnosť kráľovnej Alžbety na nádvorí Paddington. Jej výsosť spolu so starostom Londýna Sadiqom Khanom a ďalšími významnými osobnosťami slávnostne prestrihne pásku pred približne 130 000 ľuďmi. A prvý vlak mohol vyraziť.

 

Trailer: https://youtu.be/thXyLCrwXzc

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej