ONLINE MAGAZIN

Lietajúci nábytok či večierok na cintoríne. Ako sa oslavuje Silvester vo svete

Chýba vám šťastie, láska alebo peniaze? A už ste vyskúšali oslavu na cintoríne alebo napríklad potápanie sa v zamrznutom jazere? V rôznych kútoch sveta by vám na Nový rok mohli niečo podobné poradiť. Poďme sa pozrieť na najkurióznejšie novoročné tradície po celom svete.

Šťastie: plná pusa hrozna, farebná bielizeň a lietajúci nábytok
U nás na Slovensku oslavujeme príchod nového roku okrem iného tak, že nahlas odpočítavame posledné sekundy končiaceho roku. V Španielsku počítajú tiež, ale trochu podivnejším spôsobom. Miestni sa predháňajú v tom, komu sa presne o polnoci podarí napchať si do úst 12 hroznových guličiek. A každá by mala prísť pri každom údere zvonu. Môže to znieť nebezpečne, ale komu sa to podarí, má údajne na celý rok o šťastie postarané. A niet divu – mal dostatok šťastia na to, aby sa nezalkol a neudusil.

O niečo bezpečnejšiu zábavu si každoročne pripravujú v Južnej Amerike. A tá sa týka spodnej bielizne. Miestni veria, že farba vašej silvestrovskej bielizne zaistí, čo sa vám stane v nasledujúcom roku. Červená bielizeň predurčuje lásku, zlaté sľubuje bohatstvo, žlté šťastie a biele mier. A v niektorých lokalitách, okrem iného v Sao Paule, prebiehajú dokonca verejná exhibícia!

Pokiaľ nemáte dosť šťastia, možno za to môže to, že sa obklopujete príliš veľa vecami. V Juhoafrickej republike sa preto na Nový rok vysporiadajú s minimalizmom po svojom. Každoročne tam totiž padajú z neba traktory. Alebo televízia, rámy postele, staré skrine a nie je výnimkou, keď z domu letí plávajúca podlaha.  Starodávna tradícia velí, že s koncom roka by sa každý mal zbavovať nechcených vecí. A najlepšie tak docieli skrátka tým, že ich vyhodí z okna. Takže pokiaľ sa chystáte stráviť Silvester v južnej Afrike, dajte si pozor a rozhliadajte sa na ulici nielen doprava a doľava, ale možno práve predovšetkým nad seba. Mohli by ste totiž veľmi ľahko prísť k nepeknému úrazu.

Peniaze: zapečené mince, žlté spodky a všetko okrúhle
Pokiaľ vás viac ako nedostatok šťastia pália peniaze a tradičná česká šupina v peňaženke tento rok nevyšla, potom by ste mali vyraziť do Filipín alebo do Bolívie.

Vo Filipínach oslavuje sviatok príchodu nového roka tým, že sa obklopujú všetkým okrúhlym. Guľatá totiž symbolizuje mince. Ženy v bodkovaných šatách a muži v bodkovaných kravatách sedia pri okrúhlych stoloch a hodujú na citrusoch, zemiakoch alebo čomkoľvek inom zodpovedajúceho tvaru. A čím je toho viac, tým väčšie bohatstvo ich čaká.

V Bolívii majú na istotu hneď dva zvyky. Podobne ako napríklad v Grécku zapekajú mince do pečiva. Toho, kto ju potom nájde, čaká bohatstvo a šťastie v novom roku. A rovnako ako v Mexiku nosia farebné spodné prádlo, v tomto prípade však hlavne žlté, ktoré si obliekajú tesne po tom, čo odbije polnoc.

Cestovanie: S prázdnym kufrom po celý deň
Chceli by ste v budúcom roku viac cestovať? Potom investujte do kvalitného kufra a novoročnej cesty do Kolumbie. Tam totiž veria, že pokiaľ so sebou človek celý deň počas Silvestra nosí prázdny kufor, potom ho čaká rok plný cestovania.

Vzťahy: bitky, rozbitý riad a večierok s mŕtvymi
Máte okolo seba niekoho, kto vám poriadne brnká na nervy? V Peru majú generáciami osvedčený trik, ako vyčistiť vzduch. A nie je ním nič iné ako pästné súboje. Nejedná sa však o žiadne spontánne krčmové bitky, ale organizovanú zábavu! Pokiaľ teda máte s kamarátom alebo s kolegom z práce nevybavené účty, možno by ste spolu mali vyraziť na Nový rok práve do Peru!

Hovoríte, že hádzanie riadu je možné vidieť len vo veľmi vášnivej talianskej domácnosti? Tak to sa mýlite! Narazíte naň totiž na konci roka aj v každej dánskej rodine. Ale podlaha posádzaná črepinami tu rozhodne neznamená ohnivú hádku, ba naopak. Dáni totiž veria, že nie je nič, čo by vypovedalo o dobrých priateľských a rodinných vzťahoch lepšie ako rozbitý riad na Nový rok. A tak pokiaľ chcete niekomu vyznať lásku alebo vyjadriť priateľstvo, nemali by ste zabudnúť na Nový rok poriadne prasknúť dotyčnému tanierom do steny.

A nezabúda si ani zomretých. Teda aspoň v Čile. U nás sme síce tiež zvyknutí na Nový rok navštevovať hroby svojich blízkych, v Čile ale pri návšteve nezostáva. Obyvatelia mestečka Talca majú vo zvyku tráviť na cintorínoch celú poslednú noc odchádzajúceho roka. K dokresleniu atmosféry prispieva ešte klasická hudba a tlmené svetlo sviečok.

Proti zlu
A v neposlednom rade obklopujú príchod nového roku aj podivuhodné rituály ochraňujúce ich vykonávateľa pred zlom. Napríklad v Írsku sa miestni pred zlými bytosťami chránia búchaním tradičným vianočným pečivom na dvere svojich domovov. To vraj zamedzuje príchodu zlých duchov a naopak láka dovnútra tie dobré.

V Portoricu robia niečo podobné. Akurát namiesto chleba používajú džbány s vodou a nebúchajú s nimi o dvere, ale rovno ich vyhadzujú z okien. Rovnako teda ako v Juhoafrickej republike, aj tu si na Nový rok dajte veľký pozor, aby vám v nestráženej chvíli nepristálo niečo nechcené na hlave. Také vedierko s vodou vám môže pri nevhodnom zamierení spôsobiť aj dosť vážne zranenie.

A keď už sme pri otužovaní, rozhodne stojí za to spomenúť novoročný zvyk na Sibíri. Miestni, ktorí sú zvyknutí na teploty hlboko pod nulou, nejaké vedierko s vodou totiž nerozhádže. Aby sa teda pred zlom v novom roku ochránili, musí sa rovno potopiť do ľadového jazera s kmeňom stromu v náručí.

Ako sa hovorí, iný kraj, iný mrav. A pokiaľ sa tento rok rozhodnete privítať nový rok v niektorom z týchto krajov, dávajte si dobrý pozor. Taká uviaznutá gulička v pažeráku, omrzliny alebo príliš vášnivá bitka vám môžu poriadne prekaziť novoročné plány.

 

Viac informácií tu: https://bit.ly/3yCo6rU

Foto: depositphoto

Zdroj: https://www.ervpojistovna.cz/

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej