ONLINE MAGAZIN

Krampuslauf. Vyrazte v ústrety svojim najdesivejším nočným morám!

Na Slovensku máme vo zvyku pozývať Mikuláša s čertom a anjelom. V Rakúsku podobná tradícia funguje tiež, ale rozhodne nie je určená na neškodné postrašenie malých detí. Z tamojších Krampusov si totiž občas traumu odnesie aj nejeden dospelák. No, presvedčte sa sami.

Rakúske sprievody čertov sú známe po celom svete. Každoročne ich navštevujú tisíce divákov. A niet divu, zažiť pekelný raj tých najstrašidelnejších démonov pekla na vlastné oči je zážitok, na ktorý budete spomínať nadosmrti. Ich divoké vyčíňanie na uliciach rakúskych miest pôsobí, ako keby boli prinajmenšom zasiahnutí vysokým napätím a žiaden prúdový chránič ich nevypína…

Kde sa vzal, tu sa vzal…
Postava čerta pochádza ešte z predkresťanských čias a bola vždy neoddeliteľnou súčasťou pohanskej mytológie. Čerti údajne chránili pred zlými duchmi a symbolizovali vyháňanie zimy. Krampusovia sú naproti tomu strašné príšery – napoly kozy, napoly démoni – ktorých údelom je biť zlé deti tak dlho, kým sa nepolepšia. Naši slovenskí čerti sú teda vo svojej podstate Krampusovci – len o niečo milejší (namiesto bitia trestajú deti uhlím a zemiakmi) a menej hrôzostrašní.

Trocha histórie

S príchodom kresťanstva sa z postavy čerta stal záporný protipól svätcov a začal predstavovať zosobnenie vládcu pekiel. Teda až do čias inkvizície, za ktoré bolo akékoľvek vyvolávanie predstavy diabla trestané na hranici. V odľahlých častiach Rakúska však zvyk údajne pretrval a bol praktizovaný aj naďalej. Niekedy v 17. storočí sa z prostredia kláštorných škôl zvyk rozšíril aj do domácností. O storočie neskôr sa od čertov opäť upustilo, vtedajší osvietenci totiž čertov považovali za zastaraný prežitok podrývajúci morálku a verejný poriadok. Svoju renesanciu čerti zažili až s úderom roku 1900, kedy sa začalo s čertovými sprievodmi – tzv. Krampuslaufy, ktoré pretrvávajú dodnes.

Krampus a Mikuláš

Tradícia, že Krampusovia alebo čerti sprevádzajú na svojich obchôdzkach medzi deťmi Mikuláša, pochádza zo starého nemeckého kresťanského zvyku. Podľa neho bol Krampus stvorený ako zlý protipól k hodnému Mikulášovi. Odvtedy obchádzajú títo dvaja spoločníci rodiny s deťmi a odmeňujú tie hodné sladkosťami, tie neposlušné výpraskom. U nás sme zvyk prevzali takmer bez zmeny. Akurát naši čerti už neposlušné deti nebijú.

Krampuslaufy dnes

Slovenský čert je v porovnaní s Krampusom taký roztomilý pekelník. Jeho hrôzostrašní bratia z Rakúska sú naproti tomu doslova démoni z horúcich pekiel. Čertovské remeslo sa v Rakúsku už po generácie dedí z otca na syna a taký kostým pamätá aj celé desaťročia. Ručne vyrezávané drevené masky, zvieracie rohy krútiace sa rôznymi smermi až do dĺžky jedného metra, kožušinové hávy, rinčiace reťaze a tu a tam aj nejaká pyrotechnika robia z poriadneho kostýmu Krampusa celkom drahú zábavu. Taká fungl nová maska ​​vyjde aj na viac ako 2 000 eur.

Kam na čerty vyraziť?
Krampuslaufy prebiehajú už od konca novembra snáď v každom väčšom meste v Nemecku av Rakúsku. Najväčšie čertie sprievody sa ale konajú v okolí Salzburgu, Innsbrucku a Grazu. A ak tohtoročné sprievody nestihnete, potom môžete navštíviť jedinečné čertovské múzeum v Korutánsku vo Feistritz. V zásobách tam majú viac ako 70 hrozivých čertovských masiek a kostýmov.

Pokiaľ sa na čertov do Rakúska vydáte, dajte si pozor. Oficiálne sa majú Krampusovia vyhýbať alkoholu a neohrozovať prizerajúcich, ale jeden nikdy nevie.

 

Viac informácií tu: https://bit.ly/3T61eZA

Zdroj: https://www.ervpojistovna.cz/

Foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip outdoor Príroda Radíme Vám

Pardubice – mesto s históriou a moderným srdcom

Pardubice Pardubice (nemecky Pardubitz) sú štatutárne mesto na východe Čiech a hlavné mesto Pardubického kraja. Pardubice ležia 97 km na východ od Prahy a 270 kilometrov z Bratislavy, Leží  na sútoku rieky Labe s riečkou Chrudimkou. Napriek tomu, že Pardubice sú predovšetkým priemyselným a dopravným centrom, ich obyvatelia vedú bohatý kultúrny a športový život. Sídlo tu má univerzita a mnoho stredných […]

Čítať ďalej