ONLINE MAGAZIN

Dovolenka v Thajsku: krajina tepla, ostrovov a výborného jedla

Kráľovstvo v juhovýchodnom cípe Ázie sa zapísalo na zoznam obľúbených destinácií mnohých českých cestovateľov. Dostupnú exotiku vyhľadávajú nielen milovníci nebesky modrej vody a slnkom vyhriatych belostných pláží, ale aj vášniví potápači a veľkí gurmáni. Vydajte sa s nami za nádherami Thajska!

Provincia Krabi
Chcete sa vypraviť za najkrajšími plážami? Potom je pre vás provincia Krabi východiskovým bodom. Notoricky známa pláž Railay Beach lemovaná vápencovými útesmi nie je ale jediným miestom, kam vyraziť. Neďaleko od nej sa nachádza obľúbený cieľ všetkých priaznivcov skalného lezenia Phra Nang Beach.

Jedinečný zážitok vás čaká pri výstupe k Tigriej jaskyni, najposvätnejšiemu budhistickému chrámu v meste. Zostaňme ale radšej stať pevnými nohami na zemi. Odchytnite si jednu taxi loďku a popojeďte na ďalší ostrovček.

Ko Lanta
Ponúka viac než len pláže s bielym pieskom. Miesto si obľúbia aj tí, ktorí našli zaľúbenie vo vodných príšerkách. Či už v tých pod hladinou alebo na tanieri. V okolí celého ostrova sa môžete potápať v jednej z najlepších potápačských oblastí.

Akonáhle si budete potrebovať oddýchnuť, vynorte sa pri pláži Lanta Klong Nin Beach. Tam tiež doplňte sily poriadnou baštou v tamojších reštauráciách. A presuňte sa ďalej na juh.

Ko Muk
Tigriu jaskyňu už máme za sebou. Čo tak ďalšie preplávať? Doplňte svoj zoznam unikátnych zážitkov a dobyjte Smaragdovú jaskyňu! Aby ste si oddýchli na maličkej pláži obklopenej urastenými skaliskami, musíte plávať rýchlejšie ako ostatní. Občas na nej býva viac turistov ako miesta.

Ostrov Phi Phi
Dve časti južného ostrova Ko Phi Phi Lee a Ko Phi Phi Don sú povinnou zastávku každého cestovateľa. Prvý z nich určite poznáte. Či už z filmu Pláž, v ktorom sa po ostrove preháňal Leonardo DiCaprio, alebo od vašich priateľov, ktorí už Thajsko navštívili. Fotografiu pred vápencovými skalami v Maya Bay si len tak niekto nenechá ujsť. Špecifický tvar ostrova – presýpacie hodiny – uvidíte najlepšie z vyhliadky na skalách.

Phi Phi island, Thailand

Odhoďte zábrany a zahrabajte sa do vyhriateho piesku na plážach Loh Moo Dee. Alebo si požičajte kajak a pádlujte pozdraviť opičky na Monkey Beach. Len si pozorne strážte desiatu, tieto chlpaté mršky sú svižné.

Máte už dosť povaľovania sa na plážach? Zažite trochu adrenalínu – alebo skôr viac! Neďaleko tohto miesta sú Žraločie útesy. U nich môžete naraziť až na 1,5 metra dlhé žralokmi čiernoplutvých

Pouličné jedlo
K Thajsku neodmysliteľne patrí výborná kuchyňa a jedinečné gastro zariadenia. Nie nadarmo sa považuje za jednu z najlepších na svete. Kamkoľvek vyrazíte, budú vám križovať cestu všemožnej vône pestrofarebných pokrmov. Výdatná rezancová polievka s mäsom, vyprážané rezance, jazmínová ryža, karí, to všetko dochutené bylinkami a samozrejme pálivé chilli.

Chcete sa do niečoho zahryznúť priamo na ulici? Neváhajte ani sekundu, tam je totiž jedlo najlepšie! Svoje o tom vedia aj tvorcovia netflixového seriálu Street Food Asia, pri ktorého sledovaní sa môžete inšpirovať.

Pre vaše vlastné dobro ale koštujte thajské špeciality len tam, kde budú jesť aj tamojších obyvateľov. Predsa len oni najlepšie vedia prečo. Mýtický vták Garuda nemá rozpažené krídla len tak bezdôvodne. Jeho všadeprítomnosť na štátnom znaku by mala pôsobiť ako obria stopka pre všetkých neznalcov tamojších špecialít. Tie vám často dokážu svojou ostrosťou vypáliť dieru do brucha. Thajčania sú totiž presvedčení, že jedlo, ktoré nepáli, nie je pravým jedlom.

Mince namiesto sprievodcu
Ak ste ešte neutratili všetky mince za pouličné delikatesy, obráťte ich niekoľkokrát v ruke. Platidlo vám krásne poslúži aj ako sprievodca. Na bathoch (thajskej mene) sú vyrazené chrámy Smaragdového Budhu Wat Phra Kaew, Zlatá hora Wat Saket, Mramorový chrám Wat Benchamabophit a chrám Úsvitu Wat Arun.

Ak sa vám nejaká tá korunka rozkotúľa pri horúčkovitom hľadaní obľúbeného chrámu, nezastavujte ju šliapnutím. Keby vás niekto videl, môže vám hroziť v krajnom prípade aj väzenie. Nejde tak ani o mince a bankovky ako také. Dôležité je, kto sa na nich nachádza – panovník. A ten sa v krajine teší preveľkej úcte.

Počasie v Thajsku
V Thajsku je tropické podnebie po celý rok. Striedajú sa tam 3 ročné obdobia – chladné, horúce a monzúnové. „Chladné“ obdobie je od novembra do februára s teplotami okolo 26 °C.

Horúce obdobie je od februára do mája a teploty dosahujú cca 36 °C. V monzúnovom ročnom období je okolo 32 °C a naprší až 1 500 mm zrážok. Dážď je však rýchly a prichádza väčšinou v noci, takže sa pokojne vydajte do Thajska aj v tomto období.

V Bangkoku treba počítať so znečisteným vzduchom a smogom, ktorý vytvára skleníkový efekt. Buďte pripravení na prechody z klimatizovaných budov (okolo 20 ° C) do vonkajších horúcich priestorov.

Kedy ísť do Thajska
Do Thajska sa môžete vydať po celý rok. Najlákavejšie býva pre Čechov medzi novembrom až februárom. Klíma je vtedy príjemnejšia, menej vlhká as menej zrážkami. V tomto období navštevuje Thajsko najviac turistov.

Očkovanie proti covidu a Thajsko
Na odlet do Thajska potrebujete získať takzvaný Thailand Pass. Všetky detaily k nemu nájdete na stránkach Veľvyslanectva Thajského kráľovstva v Prahe. Ďalej sa riaďte aktuálnymi požiadavkami leteckými spoločnosťami a krajinami, kde máte prípadný prestup.

Od 1. 2. 2022 musia očkované osoby 1. a 5. deň po prílete absolvovať RT-PCR test a jednodňovú karanténu na hoteli. Pri pozitívnom teste na covid-19 je vyžadovaná hospitalizácia aj u bezpríznakových osôb.

V Thajsku si vystačíte naozaj s málom. Keď je u nás zima, teploty tam bežne dosahujú 30 °C. A more? Rozhodne sa v ňom neschladíte! V príjemných 27 ° C konečne poriadne rozmrznete z českej zimy. Doprajte si exotiku – zabaľte si plavky, pár tričiek a  šortky.

Viac informácií tu: https://bit.ly/3ewByqd

Foto: depositphoto

Zdroj: https://www.ervpojistovna.cz/

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej