ONLINE MAGAZIN

ZA DRAČÍMI JASKYŇAMI A ĎALŠÍMI KRÁSAMI MALLORKY

Nekonečne slnečných dní, azúrové more, nádherná príroda, príjemná klíma a výborná kuchyňa – poznáte lepší scenár pre ideálnu dovolenku? Najväčší z Baleárskych ostrovov je pre ňu ako stvorený a ponúka množstvo ďalších lákadiel.

Mallorca leží v Stredozemnom mori a je súčasťou Španielska. Slnko tu svieti v priemere 300 dní v roku, a preto je ostrov veľkým lákadlom pre tých, ktorí si chcú užiť dovolenku hlavne s kúpaním a leňošením na piesočnatých plážach. Sú ich tu skoro dve stovky a nejedna z nich je ocenená modrou vlajkou kvality.

Dračia jaskyňa stojí za to

Na Malorke sa ale bude páčiť aj tým, ktorí sa chcú vydať za pamiatkami a do prírody – či už peši, autom, alebo využijú amulet bicykle.
Ostrov sa pýši nielen prímorskými letoviskami, ale aj majestátnym pohorím Serra de Tramuntana pretkaným turistickými trasami aj malebnou krajinou s rybárskymi mestečkami, ako je napríklad Portocolom. Očarí vás tradičnými farebnými domčekmi, pokojnou atmosférou a výhľadmi na zátoku, kde sa nachádzajú skalné jaskyne.

A keď už je reč o jaskyniach, určite si nenechajte ujsť návštevu Dračích jaskýň. Ohromia vás jedinečné kvapľové útvary zdobiace rozľahlé siene i podzemné jazero, ktoré patria k najväčším na svete, a keď sa usadíte na laviciach v improvizovanom hľadisku, čaká vás ďalšie prekvapenie. Jaskyňa potemní a z osvetlených veslíc, ktoré ticho priplávajú po jazernej hladine, sa rozoznie podmanivý sláčikový koncert. Aj tento zážitok patrí ku krásam ostrova, ktorý poznali už starí Rimania.

Svetlo vtesané do kameňa

Nemôžeme však zabudnúť na pozoruhodné historické pamiatky, ktorými prekypuje hlavné mesto Palma de Mallorca. Najkrajšia je La Seu alebo Katedrála Panny Márie postavená na základoch bývalej mešity. Malorcu totiž päť storočí okupovali Mauri a do kresťanských rúk sa vrátila až v roku 1230. Podľa legendy sa o stavbu katedrály zaslúžil španielsky kráľ Jakub I. po tom, čo ho na mori zastihla zúrivá búrka. Besnenie živlov však ako zázrakom utíchlo, keď sa panovník pomodlil k Panne Márii a prosil ju o záchranu.

La Seu, v preklade Katedrála Panny Márie, je jednou z najväčších katedrál v Európe

Ako dar potom pre ňu nechal postaviť túto úchvatnú katedrálu. Vonku budete žasnúť nad jej rozľahlosťou a ľahkosťou, s akou sa týči k nebesiam, vo vnútri vás ohromí hýrivá nádhera výzdoby a hra farieb a svetiel v okenných vitrážach a rosetách. Hneď vedľa katedrály stojí kráľovský palác Almudaina a malebnými uličkami sa dostanete až k hradu Castell de Bellver, odkiaľ je fantastický výhľad na záliv aj celé mesto.

Za tajomstvom kláštorných múrov

Z Palmy sa môžete vydať romantickou krajinou vrúbenou sady pomarančovníkov, citrónovníkov a mandľovou do prístavu Sóller. Odtiaľ to nie je ďaleko k najznámejšiemu pútnickému miestu Mallorcy, kláštoru Santuari de Lluc, kde sa nachádza záhadná gotická socha čiernej Madony, ktorá sa stala patrónkou ostrova. Kúzelné je tiež rozkvitnuté horské mestečko Valldemossa, ktorému dominuje kartuziánsky kláštor s unikátnou pôvodnou lekárňou a múzeom.

Väčšinu návštevníkov však zaujíma ďalšia turistická atrakcia, a to milostný príbeh, ktorý sa odohral v jeho múroch. V roku 1838 si totiž jednu z kláštorných ciel prenajala slávna, no nezosobášená dvojica z Francúzska – skladateľ Fryderyk Chopin a spisovateľka George Sandová. Na pár týždňov sa tu so svojou láskou ukryli pred celým svetom, ale miestnym sa vzťah „na divoko“ nepozdával ani za mak a dvojicu hovorili „nenávidení cudzinci“.

K ich nedôvere prispelo aj to, že Chopin sa tu liečil z nákazlivej tuberkulózy, pretože miestna klíma je mimoriadne príhodná pre respiračné choroby. Emancipovaná Sandová zase nosila nohavice, fajčila cigary, a pretože sa tu nudila, dráždila dedinčanov, ako to len šlo. Avšak z pôvodne nevítanej návštevy sa po rokoch stala vábnička na turistov a Valldemossa z nej ťaží dodnes.

Kráľovstvo perál a salámov

Mallorca je tiež rajom pre milovníkov nákupov. Ak by ste chceli ako darček kúpiť umelé perly, ktoré sú na nerozoznanie od pravých, zájdite si rovno do mestečka Manacor, kde sa nachádza manufaktúra na výrobu perál Majorica. Môžete sledovať postup, ako vznikajú, a nepochybne si z originálnych šperkov vyberiete.

Labužníci zase ocenia tunajšie trhy. Na tom najväčšom na námestí Olivera v hlavnom meste budú vo vytržení z neprebernej ponuky nielen ovocie a zeleniny, ale aj miestnych klobások, šunky a preslávenej salámy sobrassada. Tí, čo majú radi sladké, by zase mali ochutnať výborný krútený koláč ensaimada.

Mallorca je jednoducho zážitkový ostrov a navyše sa tu na každom kroku stretnete s priateľskou pohostinnosťou, takže na túto dovolenku budete dlho a radi spomínať.

 

Obrázok na titulke: od Matthias Lemm z Pixabay Mallorca – Starý maják na pobreží

Zdroj: https://www.delfintravel.cz/
Viacej informácií najdete tu: https://bit.ly/3RIrf0h
Foto: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej