ONLINE MAGAZIN

V Trnave postavia osemmetrovú repliku stredovekého katapultu  

Novú mestskú atrakciu, ktorou bude replika obliehacieho zariadenia v životnej veľkosti, začnú stavať už začiatkom septembra v blízkosti trnavských hradieb. Jej slávnostné odhalenie bude počas jarmočného víkendu.  

Projekt historickej rekonštrukcie obliehacieho zariadenia má za cieľ popularizovať a zatraktívniť turistom a obyvateľom Trnavy mestské opevnenie, ktoré patrí medzi najzachovalejšie v strednej Európe.

Týmto projektom by sme chceli zviditeľniť hradby mesta Trnavy, ktoré patria medzi najzachovalejší fortifikačný systém v Európe. Sme vo fáze prípravy a následnej inštalácie obliehacieho zariadenia nazývaného trebuchet, ktorý v stredoveku slúžil ako vrhač kameňov a využíval protizávažie. Predlohou pre tvorbu bol zákres tohto druhu katapultu z knihy Bellifortis zostavenej Konrádom Kyeserom von Eichstadt približne v roku 1405,“ hovorí Alexander Prostinák, zastupujúci riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Na základe remeselno-historického výskumu bol zhotovený nákres trebuchetu, ktorý má dĺžku osem metrov a šírku i výšku päť metrov. Zariadenie zhotovuje trnavská Agentúra Hector, ktorá tiež spolupracuje s mestom Trnava na historických podujatiach, akým je napríklad Stredovek pod hradbami.

Z ohľadu na bezpečnosť zariadenie nebude plne funkčné, avšak našou snahou je, aby bolo dobovo čo najvernejšie. Inštalovať ho v centre Trnavy začneme už začiatkom septembra,“ dodáva Alexander Prostinák.

Katapult bude umiestnený na zelenej ploche na Hlbokej ulici v blízkosti severovýchodnej veže mestských hradieb. Jeho slávnostné odhalenie bude v sobotu 10. septembra o 15.30 h. v rámci podujatia Jarmočný víkend v Trnave.

Projekt realizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism s finančnou podporou Trnavského samosprávneho kraja v rámci Výzvy č. 1/R/2022 „Podpora regionálneho rozvoja v Trnavskej župe“ vo výške 45 144,- €. Oblastná organizácia na projekte úzko spolupracovala s Mestom Trnava a mestským kurátorom Adriánom Kobetičom.

Trebuchet je druh obliehacieho stroja alebo aj vrhač kameňov. Rozkvet veľmi dobre chránených hradov vyvolal potrebu výroby mimoriadne výkonného stroja schopného rozbiť hradné múry a vrhať strely dostatočne vysoko a ďaleko.
V prípade dobytia obliehaného hradu, si obrancovia stavali tajné únikové východy, začínajúce v podzemných únikových miestnostiach, anglických známych ako escape room.

Prakom sa dali vrhať strely značnej veľkosti. Tiež sa občas ako strely používali mŕtve kone či kravy, alebo dokonca mŕtvoly, ktoré sa strieľali do hradov a miest, aby rozniesli rôzne choroby.

 

Zdroj foto: Región Trnava, Agentúra Hector

Tešíme sa na vás v Regióne Trnava!

Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk, emailom info@trnavatourism.sk alebo priamo v Turistickom informačnom centre – Región Trnava

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Technika

Nositeľná kamera Axis W120 prináša funkciu živého streamovania

Spoločnosť Axis Communications uvádza na trh novú kameru nositeľnú na tele AXIS W120. Kamera nájde svoje využitie primárne v bezpečnostnom sektore a má zabudované LTE/4G, Wi-Fi a Bluetooth moduly, ktoré umožňujú priame streamovanie cez AXIS Body Worn Live službu. Svojim používateľom tak dáva pocit, že v tom nie sú sami. Vďaka video streamu na vyžiadanie a sledovaniu […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej