ONLINE MAGAZIN

Kontrasty Murcie: Z panenských pláží rovno do lestnatých hôr

Okrem „turistickej pasce“, ako Španieli s nadsadením nazývajú oblasť La Manga, nájdeme v španielskom regióne Murcie panenské miesta, ktoré dovolia okamžite zabudnúť na okolitý svet.

Nekonečné výhľady do hlbokých údolí, kopce porastené borovicami s niekoľkými druhmi endemických zvierat – tak je možné popísať pohorie Sierra Espuña, kam sa môžete vyšplhať priamo z rozľahlých pláží. Predovšetkým Calblanque, trojsto metrová chránená pláž, je miestom báječného odpočinku a zoznámenia sa s krásami Stredozemného mora.

Cabo de Palos, polostrov s majákom na východnom pobreží Murcie, oddeľuje pokojnejšie južné časti mysu od turistickej lokality La Manga (v preklade „rukáv“). Na severe Cabo de Palos vznikla vďaka reliéfu krajiny uzavretá lagúna Mar Menor, tzv. Malé more, z ktorej sa dnes stala najnavštevovanejšia časť oblasti preslávená okrem iného liečivým bahnom. Pre aktívnych turistov, čo využívajú aj amulet bicykle, sú lákadlom aj Las Hormigas (španielsky mravce). V tomto prípade nejde o živočíšny druh, ale o prenesený názov mnohých mini ostrovčekov, ktoré sú pomyselným predĺžením La Mangy a tiež vyhláseným národným parkom. Okolo týchto ostrovčekov s veľmi strmými brehmi si užijete nádherné šnorchlovanie.

Prelet tunelom času

Možnosť úniku z turisticky rušnej časti ponúka tunel času. Stačí ním prejsť a ocitnete sa v úplne inom svete. Nejde o skutočný tunel, Španieli takto poeticky nazývajú pomyselnú spojnicu medzi Cabo de Palos a panenskou krajinou v okolí pláže Calblanque a pohoria Sierra Espuña, kde akoby sa čas zastavil. Iba 4 kilometre od letoviska La Manga vás prekvapia piesočné duny, borovicové háje a dokonalé prírodné pláže. Podľa španielskeho turistického sprievodcu Guía Repsol bola oblasť v roku 2014 nazvaná „corner of the year“, oblasť roka.

Priestranná pláž Calblanque je súčasťou rovnomenného národného parku. Nedotknutá príroda, skalnaté útesy strmo padajúce do mora a hlavne tzv. saliny, teda miesta v mori s obrovskou koncentráciou soli, sú hlavnými lákadlami pobrežnej oblasti. V salinách sa vyskytuje endemický druh ryby žijúci iba v tejto oblasti Stredozemného mora, ktorú Španieli pomenovali el fartet.

Pláž v Murcii

Až na niekoľko rybárskych dedín a fariem je okolie pláže Calblanque takmer neosídlené. V niektorej z rybárskych reštaurácií neváhajte a vyskúšajte arroz al caldero, pôvodný pokrm chudobných marmenorských rybárov. Čerstvá ryba sa uvarí v typickom plechovom kotlíku spoločne s paprikou, cesnakom, paradajkami a olivovým olejom. Vyhlásenú morskú lahôdku s lepkavou ryžou je najlepšie ochutnať v reštauráciách La Tana alebo Miramar v blízkosti mesta Cartagena.

Z vyprahnutého pobrežia do zelených kopcov

Z historickej Cartageny a rajskej pláže Calblanque sa ponúka trek do Sierra Espuñy. Toto pohorie je zakončením horského systému Bética, domovom rieky Segury, ktorá sa vinie strmými údoliami, a miestom neopakovateľných prírodných scenérií a výhľadov. Už v roku 1917 bolo vyhlásené chráneným územím, v roku 1992 národným parkom. Za návštevu stoja dva monumentálne vápencové útvary Morrón a Paredes de Leyva (Leyvina stena), ktoré tvoria hranice neuveriteľne hlbokého údolia.

Názov pohoria Sierra Espuña sa traduje už z čias španielskej moslimskej histórie. V 16. storočí tu vznikli zaujímavé kamenné stavby pozo de nieve slúžiace na zber a zhromažďovanie ľadu. Boli používané až do 20. storočia, kedy v meste Lorca začala fungovať prvá továreň na ľad.

Oblasť Sierra Espuñy je známa ťažbou uhlia a minerálov, kvôli ktorej bolo vyrúbané obrovské množstvo stromov. Niektoré kopce zostali úplne holé. V 19. storočí našťastie začala masívna výsadba, po ktorej sa svahy zazelenali borovicami, jasanmi, brestmi a zimolezmi a okolo rieky Segury boli vysadené vŕby. Zalesnenie oblasti sa stalo modelovým príkladom pre celú Európu. Vďaka obnove zelene sú hory ideálnym miestom pre ornitológov. Mnoho pozorovacích základní umožňuje sledovať podivné druhy vtáctva, predovšetkým veľké sovy a dravce. V horách sa vyskytuje aj endemická Barbaryho ovca, ktorá vyzerá trochu ako väčší kamzík, a množstvo plchov a veveričiek.

Sviežo zelené pohorie Sierra Espuña sú vynikajúcim príkladom aktívnej dovolenky a vítaným preložením lenivých dní na pláži.

 

Foto na titulke: Katedrála v Murcii po búrke
Foto: Depositphotos
Zdroj: https://www.delfintravel.cz/
Viacej informácií: https://bit.ly/3TMvwlg

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej