ONLINE MAGAZIN

Dovolenka so psom pri mori – na čo dať pozor?

Chcete na letnú dovolenku k moru vziať aj vášho psieho parťáka, ale bojíte sa, či slanú vodu a vysoké teploty zvládne? Prinášame niekoľko tipov na čo nezabudnúť počas dovolenky pri mori, aby sa spoločne strávené chvíle so psíkom obišli bez komplikácií a obe strany si čas pri mori užili. Cestovať so psom k moru je zábava

Aby si pes dovolenku užil, treba zvážiť jeho zdravotný stav. Je váš psík starý, chorý, alebo neznáša cestovanie a nové prostredie? Potom ho na dovolenku k moru radšej neberte, mohlo by sa mu priťažiť. Naopak pokiaľ mu nevadí zmeny, rád cestuje, je zvyknutý na kvalitné granule pre psov, dobre znáša letné teploty a je v dobrej zdravotnej kondícii, nie je sa čoho báť. Pre istotu ale nechajte psíka pred cestou skontrolovať u veterinára.

Slaná morská voda – dobrý sluha, ale zlý pán
Lámete si hlavu, či psíka pustiť do mora? Rovnako ako pre ľudí, aj pre psov je slaná morská voda výborným pomocníkom pri kožných problémoch. Je prospešná pre kožu a srsť a pomáha liečiť kožné problémy, nemusíte tak mať vyraziť so psom k moru a užiť si zaslúženú dovolenku.

Myslite ale na to, že vo väčšom množstve môže soľ ublížiť – koža potom začne byť suchá, šupinatá, srsť sa začne lámať a stratí svoj lesk. Preto je nutné po kúpaní psíka opláchnuť sladkou vodou. Počas dovolenky aj psa kúpte prírodným šampónom pre psov, ktorý vymyje soľ, piesok a zároveň hydratuje ako kožu, tak srsť.

U psov, ktorí majú veľa srsti, je nutné mokrú srsť rukou našuchoriť a riadne vytrieť uterákom, aby ste predišli tvorbe hotspotov a zaparenín, ktoré sú pre psíka veľmi bolestivé a nepríjemné. V každom prípade so sebou zabaľte púder zo zeleného ílu, ktorý je pri tvorbe zaparenín a hotspotov skvelou prvou pomocou.

Obzvlášť veľký pozor dajte, pokiaľ pes pije slanú morskú vodu. Pri hrátkach vo vode môže pes prehltnúť slanú vodu, čo má za následok hnačku a zvracanie. Preto dbajte na to, aby pes bol počas dňa v pokoji, hry prerušujte a často mu podávajte pitnú vodu, aby dochádzalo k nariedeniu vody slanej, ktorú prehltne. Pokiaľ požije veľké množstvo vody z mora, môže sa vo výnimočných prípadoch stať, že psovi stúpne hladina sodíka v krvi a hrozí tak kŕče, opuch mozgu av extrémnych prípadoch aj smrť. Strážte teda vášho psíka, aby slanú vodu nepil, a vždy dbajte na to, aby mal k dispozícii dostatok pitnej vody.

Pozor na prehriatie organizmu
Počas dovolenky pri mori myslite na to, že na psa číha veľké riziko spojené s vysokými letnými teplotami – prehriatiu organizmu. Psy nemajú na rozdiel od ľudí veľké množstvo potných žliaz a sú preto náchylnejšie na prehriatie organizmu viac, než dvojnožce. Nezabudnite preto na dostatočný pitný režim psíka, vyhýbajte sa zvýšenej fyzickej aktivite, cez deň buďte so psom v tieni a na prechádzky vyrážajte skoro ráno alebo neskôr večer. S ochladením môže pomôcť aj náš prírodný šampón pre psov – hĺbkovo čistiaci, ktorý má chladivý efekt a je teda výborný do horúcich letných dní, kedy vášho psa schladí. Navyše uľaví psom od svrbivej a podráždenej kože zo slanej vody.

Psia lekárnička je nutnosť
Rovnako ako človeku sa na dovolenke môže urobiť zle aj psíkovi. Samozrejmosťou by preto mala byť aj lekárnička, v ktorej budú pripravené nevyhnutné veci pre prípad zranenia či nevoľnosti. Čo by nemalo chýbať?

dezinfekcia
čistič očí + kvapky do očí + vodička na výplach očí
čistič uší + kvapky do uší
vatové tyčinky + tampóny alebo gáza
ovínadlo, obväz
krém na labky
pinzeta na kliešte
lieky proti alergii a hnačke
upokojujúci šampón v prípade alergickej reakcie

So psom k moru – starajte sa o srsť a kožu
Počas pobytu na slnku a kúpaní v slanej morskej vode dostáva srsť a koža poriadne zabrať. Slaná morská voda spoločne so slnkom vysušuje, navyše môže dôjsť k alergickej reakcii či podráždeniu z piesku alebo morskej vody. Je preto dôležité okrem sprchovania čistou vodou psíka pravidelne kúpať v prírodnom šampóne pre psov, ktorý koži dodá potrebné živiny a dôkladne pomôže vymyť zo srsti zvyšnú soľ a nečistoty.

Okrem šampónu je veľmi dôležitý aj kondicionér alebo hydratačná maska ​​pre psov, ktoré do hĺbky hydratujú kožu aj srsť. Vďaka týmto pomocníkom predídete lámavosti a zmatneniu srsti.

Zdoj: https://www.furnatura.com/
Viac informácií: https://bit.ly/3D2C2hK

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej