ONLINE MAGAZIN

Zaujímavosti v Nórsku – zaujímavé miesta a pamiatky k videniu

Mnoho ľudí sa zo svojich ciest rozhodne Nórsko vylúčiť, pretože sa im zdá veľmi nákladné a občas aj turisticky náročné z dôvodu chladného počasia. Je pravda, že Nórsko nie je lacná destinácia. Je to však krajina taká krásna a jedinečná, že by býva naozaj škoda ho definitívne vyškrtnúť zo zoznamu plánovaných destinácií, či čakať, až na neho „dostatočne našetríte“.

Zaujímavosti o Nórsku
Do Nórska ľudia jazdia najmä za divokou prírodou a nedotknutou krajinou. Miestni ľudia sú naozaj priateľskí a nemajú obavy z cudzincov, ktorým veľmi radi vo všetkom poradí. Výhodou je, že väčšinou hovorí plynule anglicky.
Tradičnými pokrmami sú jedlá zo zemiakov a poriadneho kusu mäsa – často jahňacieho alebo hovädzieho. Samozrejmosťou sú samozrejme čerstvé ryby, najmä losos.
Nóri sú bohatý národ, takže sa tu kradne oveľa menej často ako u nás. Napr. v supermarketoch vôbec neexistujú detektory pri východoch. Zdanenie je tu veľmi vysoké, preto sú daňové úniky vnímané ako okrádanie nielen štátu, ale aj ostatných ľudí.

Redakcia Slovak Lines magazínu si zorganizovala trip na kajakoch po tejto neskutočne krásnej krajine.

Prenájom auta je v tejto krajine celkom drahé oproti lístku na vlak. Jazda vlakom však patrí medzi najlepšie zážitky (vlaky sú moderné a veľmi pohodlné).
Nech už do Nórska idete v ktorúkoľvek ročnú dobu, zabaľte si naozaj teplé oblečenie. Majte tiež dostatočnú finančnú rezervu – hovorí sa, že v Nórsku nie je lacné vôbec nič.

Zaujímavé miesta a pamiatky v Nórsku
Krásne nórske fjordy
Ako prvú zastávku musíme hneď naplánovať u tajuplných fjordov. Nemusíte sa báť, že by ste na nich v Nórsku nenarazili, alebo ich museli dlho hľadať. Mnohé z nich sú priamo súčasťou veľkých miest.

Fjordy sú nádherné hlbinné priepasti, úzke zálivy obklopené monumentálnymi útesmi. Aj napriek tomu, že sú nórske fjordy svetoznáme, vo väčšine prípadov predbehne cestovateľovo očakávanie. Medzi tie najnavštevovanejšie a najkrajšie určite patria fjordy Geirangerfjord a Nærøyfjord.

Zažite Bergen – „Bránu do územia fjordov“

Mesto Bergen je skvelým miestom nielen na oddych, ale aj na poznanie tradícií miestnych obyvateľov. Okrem toho je mesto obklopené nádhernou prírodou – najmä horou Fløyen, ktorá ponúka naozaj jedinečné výhľady na široké okolie. Následne odtiaľto môžete naplánovať cestu za fjordy.

Pri prehliadke mesta určite navštívte tradičné staré domy v prístave (celá štvrť je veľmi farebná a celá z dreva) v centrálnej oblasti, ktorej sa hovorí Bryggen. Celý komplex tzv. hanzových domov je pamiatkou na zozname UNESCO. V prístave nájdete aj Rybárske múzeum (Norges Fiskerimuseum). Ďalšou zaujímavou pamiatkou je pevnosť Bergenhus, ktorá pochádza z 13. storočia.

Posledný tip v meste Bergen patrí jedlu – alebo skôr miestu, kde nakúpite len to najčerstvejšie. Rybí trh (Bergen Fish Market) je otvorený denne a môžete tu zaobstarať jedinečné fotografie a samozrejme čerstvé ryby a ďalšie pochúťky. V okolí sa nachádza aj niekoľko zaujímavých múzeí a galérií.

Hlavné mesto Oslo
Oslo – mesto, ktorého história siaha až do obdobia národu drsných Vikingov, je dnes modernou metropolou s nezabudnuteľnou pokojnou atmosférou. Mesto samo o sebe neponúka veľké množstvo pamiatok, zamilujete si ho však pre jeho pokoj a čistotu, ktorá tu panuje. Nízka miera kriminality, príjemné centrum aj prístavná časť, múzeá bohaté na tradície aj veľké parky plné zelene – to všetko patrí k zaujímavostiam tejto metropoly.

Z pamiatok určite nevynechajte:

Oblasť okolo rieky Akerselva s príjemným chodníkom a vodopádom.
Kráľovský palác (Kongelig Palass) s výmenou stráží.
Hlavnú triedu plnú obchodov a nákupných centier Bogstadvaien.
Stredovekú pevnosť Akershus.
Národné divadlo (Nationaltheatret).
Sídlo parlamentu (Storting).
Navštívte ohromujúce národné parky
Nórsko je krajinou hostiacou jedny z najráznejších prírodných pamiatok a krás na svete. Tie spadajú pod ochranu národných parkov, do ktorých je vstup verejnosti čiastočne obmedzený, ale vždy povolený v rámci určených trás.

Tunajšia príroda ponúka skutočné skvosty – jazerá, husté lesy, dravé rieky, vodopády, ľadovce a samozrejme možnosť pozorovať divokú zver, ako sú soby, losy, medvede alebo vlci. V niektorých národných parkoch môžete prežiť skvelú aktívnu dovolenku na kanoe či rafte. Odporučiť môžeme napr. národný park Jostedalsbreen, v ktorom nájdete najväčší ľadovec v kontinentálnej Európe.
Kvalitná turistická obuv musí byt samozrejmosťou vo vašej výbave.

Študentské mesto Trondheim
Pokiaľ sa chcete trochu pobaviť a vyraziť za zábavou, určite navštívte živé mesto Trondheim. Privíta vás miesto plné farieb, veselí, študentov, barov a pohody. Mesto je ideálne na spoznávanie nových ľudí a dobitie bateriek pred dlhšou cestou do miest, kde nestretnete veľa ľudí.

Navštívte najznámejšiu pamiatku Nórska – Preikestolen alebo „Kazateľňa“ (Preacher’s Pulpit)
Preikestolen (Preacher’s Pulpit), v preklade „kazateľnica“, patrí medzi najobľúbenejšie prírodné nórske pamiatky a jeden z „Prírodných divov Nórska“. Neobvykle plochá a široká „doska“ na vrchole útesu vás donúti kochať sa po dlhé minúty. Jedná sa o skalný útvar – plošinu, ktorý končí vysoko nad morom (600 m). Dôjsť k nej musíte pešo a niekedy skoro až po štyroch. Námaha sa ale oplatí a miesto vám ponúkne jedinečný pohľad na okolité scenérie.

Tromsø
Teraz sa vydáme na sever, do mesta Tromsø, v ktorom sa môžete v zimných mesiacoch tešiť na polárnu žiaru. Samotné mesto je veľmi tradičné a ponúka skutočný kultúrny zážitok v podobe mnohých historických pamiatok a drevených budov. Nachádza sa tu aj najsevernejšie položená univerzita a botanická záhrada v celom Nórsku.

Nórsko je tajuplnou krajinou, ktorá vás oslní najmä prístupom miestnych obyvateľov, pohodou a pokojnou atmosférou. Najväčší zážitok si odnesiete určite z návštevy fjordov, ktoré je možné spojiť aj s poznávaním veľkých nórskych miest a tradičných rybárskych dedín.

 

Zdroj: https://www.travelmag.cz/
Viacej informácií nájdete tu: https://bit.ly/3J9KKMa

Fotografie: Viktor Cicko, Milan Mráz

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej