ONLINE MAGAZIN

Z OSTROVA NA OSTROV: LA MADDALENA

La Maddalena je očarujúce súostrovie rozosiate len pár kilometrov od severného pobrežia nemenej krásnej Sardínie. Sedem hlavných a desiatky menších ostrovov spoločne tvoria pokojný národný park Arcipelago di La Maddalena, často nazývaný európskym Karibikom či Maledivami. Nie je sa čomu diviť. Ponúka všetko od panenskej stredomorskej prírody cez belostné piesočnaté zálivy až po bohatý podmorský život.

Na rozdiel od tradičných národných parkov, ktoré vás spravidla obklopia zelenou prírodou, sa v Arcipelago di La Maddalena ponoríte do sveta azúrových a tyrkysových odtieňov mora. Štátom chránená geologická oblasť medzi talianskymi a francúzskymi brehmi je miestom, o ktorom sa hovorí, že sa tu more a krajiny stretávajú. A ako vraví stará povesť – Keď si na tomto mieste snúbenci vymenia svadobné obrúčky, manželstvo v zdraví vydrží veky

V samom srdci La Maddaleny

Hlavnými hviezdami súostrovia sú La Maddalena, Caprera, Spargi, Santo Stefano, Budelli, Santa Maria a Razzoli. Isola La Maddalena je najväčším a zároveň jediným trvalo obývaným ostrovom. Slúži tak ako útočisko pre všetkých výletníkov, ktorí chcú naplno nasať atmosféru národného parku.

Rovnomenné hlavné mesto súostrovia naláka milovníkov architektúry a kultúry. Prehliadku je možné odštartovať v miestnom diecéznom múzeu, ktoré sa nachádza priamo v nádhernej stavbe farského kostola Santa Maria Maddalena. K videniu je tu napríklad výstava Poklad Santa Maria Maddaleny so zaujímavou zbierkou náboženských artefaktov zo 16. až 18. storočia.

LA MADDALENA, SARDINIA

Krásne pláže sú pri Sardínii takmer samozrejmosťou a nie inak tomu je aj na La Maddalene. K tým najobľúbenejším patrí dvojica Bassa Trinita a Testa del Polpo. Vody, ktoré tunajšie vyhlásené pláže obmývajú, sa pýšia veľmi bohatou podmorskou flórou a faunou a rozhodne sa oplatí pribaliť si so sebou potápačské okuliare a šnorchel.

Pokiaľ máte radi zdravú dávku adrenalínu, neváhajte a vyskúšajte lekcie potápania u niektorej z miestnych spoločností. Skúsení inštruktori vás pod vodou zavedú na miesta s nádhernou scenériou, ktorá je našim očiam z hladiny nedosiahnuteľná.

Po opustených ostrovčekoch Tyrhénskeho mora

Na druhý najväčší ostrov Caprera dokonca prejdete z La Maddaleny suchou nohou po moste. Okrem prírodných krás sem návštevníkov láka predovšetkým dom slávneho revolucionára Giuseppe Garibaldiho, ktorý časť ostrova v polovici minulého storočia kúpil a strávil tu zvyšok života. Rozľahlé sídlo talianskeho národného hrdinu je dnes sprístupnené ako múzeum a samotný ostrov Garibaldiho potomkovia venovali štátu.

La Maddalena village in La Maddalena island, Sardinia, Italy

Aj ďalšie zo sedmičky hlavných ostrovov parku Arcipelago di La Maddalena majú čo ponúknuť aj napriek tomu, že sú neobývané – alebo možno práve preto. Skalnatý ostrov Spargi vás poteší hneď niekoľkými plážami s pozvoľným vstupom do mora, na ktorých si budete pripadať ako v príjemne vyhriatom prírodnom bazéne. Obzvlášť vyhľadávaným cieľom je pláž pri krištáľovo čistej zátoke Cala Corsara ukrytej za žulovými skaliskami.
Pri plavbe okolo pôvabného ostrovčeka Budelli uvidíte Spiaggia Rosa alebo Ružovú pláž. Svoju nezameniteľnú ružovú farbu získala vďaka drobným úlomkom koralov a mušličiek v piesku. Krásou Ružovej pláže sa dnes môžete kochať len na diaľku z paluby lode. Náporom turistov, ktorí si hojne odnášali unikátne sfarbený piesok ako suvenír, bola prírodná rarita narušená a k pláži je od roku 1994 prístup zakázaný v nádeji, že sa časom tunajší ekosystém obnoví.

 

Zdroj: https://www.delfintravel.cz/
Viac informácií: https://bit.ly/3AxKT9N
Foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej