ONLINE MAGAZIN

Věstonická venuša – najstarší umelecký predmet z keramiky na svete.

Za jednu z najkrajších ukážok pravekého umenia považujú znalci kyprú hlinenú krásavicu nájdenú roku 1925 v bývalom sídlisku lovcov mamutov na južnej Morave. V súčasnosti je soška Věstonické venuše v držbe Moravského krajinského múzea v Brne v ústave Anthropos.
Sošku ženy kyprých tvarov z čiernosivej pálenej hliny objavil tím Karola Absolona roku 1925 v bývalom sídlisku lovcov mamutov v Dolných Věstoniciach na južnej Morave. Paleolitická krása z obdobia 29 000 – 25 000 pred n. l. sa sotva zmestí do dlane, ale jej hodnota je nevyčísliteľná. Soška bola nájdená v popolisku v hornej časti pravekého náleziska medzi Dolnými Vestonicami a Pavlovom. Našiel ju Emil Dania, preparátor a technický vedúci výskumov Karola Absolona v Dolných Vestoniciach, dňa 13. 7. 1925.

V lokalitách Dolnej Věstonice, Predmostí u Přerova, Pavlov a Petřkovice bola doložená výroba najstaršej keramiky na svete, tkanie najstarších tkanín, výroba umeleckých predmetov výnimočných kvalít, nábytok na mieru a jeho výroba pre potreby vtedajších ľudí a veľmi zložitý duchovný život s dokladmi šamanizmu a ďalších špecializovaných druhov ľudského konania.

Výška sošky je 11,5 cm, šírka 4,4 cm a hrúbka 2,8 cm. Soška, ​​rozlomená na dva diely, dokumentovala existenciu keramiky v paleolite a predstavovala druhý nález paleolitickej ľudskej plastiky v strednej Európe. Věstonická venuša je najstarším (asi 29 tisíc rokov) a súčasne veľmi hodnotným umeleckým predmetom z keramiky na svete. Patrí medzi najvýznamnejšie umelecké diela lovcov staršej doby kamennej – paleolitu. Je uložená je v zbierkach Moravského krajinského múzea, v Ústave Anthropos.

V lete 2004 bola soška preskúmaná na tomografe. Cieľom skúmania bolo po 80 rokoch už po štvrtýkrát modernou technológiou zistiť zloženie materiálu, z ktorého bola Venuša vyrobená. Výsledky potvrdili, že materiálom je jemná hlina s prímesou malých bielych čiastočiek, ktoré môžu byť kúskami vápenca, alebo úlomkami kostí. Na jednom boku sošky sa zachoval odtlačok prsta asi desaťročného dieťaťa.

Jej hodnota je nevyčísliteľná, americkí starožitníci ju stanovili na 40 miliónov dolárov.

 

Zdroj: kudyznudy.cz

Viac informácií na: https://bit.ly/3Prz0qv

Foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej