ONLINE MAGAZIN

V Brezne otvorili novú vláčikovú expozíciu s názvom „Malá stanička s vlakovou históriou“

Pri príležitosti prvej tohtoročnej jazdy historického Horehronského expresu, ktorý vyrazil na trať v piatok 1.júla 2022, sa na vlakovej stanici „Brezno – mesto“ alebo ako ju miestni nazývajú „malá stanička“ otvorila nová historická vlaková expozícia – „Malá stanička s vlakovou históriou.

Pamätáte si ešte na lepenkové cestovné lístky, kliešte na ich označovanie, ktoré nosil sprievodca vo vlaku, či kotúčové cestovné poriadky? To všetko a omnoho viac nájdete v rámci stálej expozície vo vynovenej budove stanice Brezno – mesto. Priestor je navrhnutý ako staničná kancelária, ktorú si návštevníci budú môcť pozrieť cez presklené okienko z dobovo zariadenej čakárne.

„Malá vlaková stanica Brezno mesto sa zmenila na nepoznanie. Vďaka dotácii z medzinárodného projektu Youmobil, ktorý sa zameriava na podporu mobility mladých ľudí vo vidieckych oblastiach, sa vytvoril zaujímavý priestor s novými možnosťami pre mládež, obyvateľov Brezna, ale aj jeho návštevníkov“ uviedol primátor mesta JUDr. Tomáš Abel, PhD.

Súčasťou budovy je aj stála expozícia zo železničnej histórie obsahujúca rôzne zariadenia a predmety, ktoré v minulosti používali pracovníci železníc na zabezpečenie chodu vlakovej dopravy.

„Sme veľmi radi, že v srdci Horehronia v meste Brezno každým rokom pribúdajú nové zaujímavé miesta a atrakcie, ktoré do mesta prilákajú turistov a vlakových nadšencov. Na Horehroní máme bohatú vlakovú históriu, či už je to Čiernohronská železnička, technické pamiatky Chmarošský a Telgártsky viadukt a Telgártska slučka a v neposlednom rade veľmi obľúbený letný produkt – Horehronský expres. O to viac náš teší, že táto nová expozícia v meste rozšíri ponuku vlakových zážitkov v našom regióne“, doplnila výkonná riaditeľka OOCR REGIÓN HOREHRONIE, Ing, Petra Ridzoňová Hlásniková.

Práve Horehronský expres, ktorý ponúka jedinečný vlakový zážitok doplnený o sprievodný divadelný program vo vlaku, bude tento rok ešte špeciálnejší, a to vďaka novej expozícií na malej staničke Brezno, keďže tento priestor budú môcť záujemcovia ešte pred nástupom do historického vláčika navštíviť. Pre širokú verejnosť mimo jázd Horehronského expresu bude možnosť navštíviť toto múzeum po predchádzajúcej dohode v TIC Brezno.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej