ONLINE MAGAZIN

Praktické rady a čo potrebujete vedieť pred cestou do Peru

KEDY JE VHODNÉ SA VYDAŤ DO PERU, AKÉ JE TAM POČASIE?
Marec aj október sú veľmi príhodnými mesiacmi na návštevu Peru. Na pobreží môžu byť až letné teploty okolo 25 stupňov Celzia a vôbec tu nepršia. V horách sa pohybuje teplota v rozmedzí 15 až 25 stupňov Celzia. Vo vyššie položených oblastiach býva o niečo chladnejšie. Dažďové zrážky sa v tomto období takmer nevyskytujú. Jedinou výnimkou je však Amazonský prales. Obdobie dažďov v horách začína v polovici novembra.

AKÉ OBLEČENIE A OBUV BUDE POTREBNÉ?
Na vašu cestu do Peru vám odporúčame pohodlné letné oblečenie, ktoré je možné kombinovať so svetrami či mikinami a dlhými nohavicami. Na Machu Picchu, ktorý sa nachádza v pralesných Andách, odporúčame aj nepremokavú bundu. Počas cesty v horách môžete zažiť kratšie prehánky a je dobré s tým počítať. Nemusíte byť však vybavení špeciálnou trekovou obuvou. Stačia pohodlné pevné tenisky.

BUDEME MAŤ MOŽNOSŤ SA KÚPAŤ V OCEÁNE?
Aj keď bude naša výprava ubytovaná jednu noc na pobreží Tichého oceánu, kúpanie tu priamo neodporúčame. Oceán je v týchto miestach chladný a má asi iba 18 stupňov Celzia. Príhodnejšie je využiť hotelový bazén alebo si počkať na návštevu termálnych kúpeľov v dedinke Chivay, ktorá leží v kaňone Colca.

AKO DLHÝ JE V PERE DEŇ A AKÝ JE ČASOVÝ POSUN?
Peru sa nachádza len kúsok pod rovníkom, preto je dĺžka dňa aj noci takmer rovnaká. Slnko tu vychádza okolo 6. hodiny ráno a zapadne do 19. hodiny večernej. Časový posun činí mínus 6 hodín (-7 hodín pri letnom čase) oproti Slovenskej republike.

JE V PERE BEZPEČNO?
Naša výprava sa bude pohybovať v turisticky exponovanejších miestach, ktoré sú viac strážené a teda aj bezpečné. Avšak je nutné spomenúť, že rovnako ako u nás, tak aj v Peru si musíme dávať pozor na vreckárov, ktorí sa radi zameriavajú na turistov. Odporúčame preto obozretnosť, nenechávať svoje osobné veci bez dozoru a na cestu voliť skôr lacnejšie doplnky – drahý zlatý prívesok, radšej nechajte doma na Slovensku.

AKO NÁROČNÝ JE PROGRAM ZÁJAZDU? ZVLÁDNE HO?
Program nášho zájazdu „Po stopách dávnych civilizácií“ je koncipovaný tak, aby ho bez väčších problémov zvládli aj klienti vo veku 55+. Bežne s nami jazdia klienti straší 70 rokov a doteraz nemal nikto zásadné problémy. Pred cestou je nutné individuálne zvážiť to, ako sa každý sám cíti a prípadne svoj zdravotný stav konzultovať s ošetrujúcimi lekármi.

Počas zájazdu vás nečaká žiadne fyzicky náročné chodenie. Dokonca aj na Machu Picchu je možné pohodlne dôjsť autobusom až k vstupu.

AKO SA MOŽNO VYPORIADAŤ S NADMORSKOU VÝŠKOU?
Nadmorská výška v Peru môže byť pre nás Stredoeurópanmi spočiatku náročná. Je dôležité sa aklimatizovať a vyvarovať sa fyzickej námahe. V súlade s týmito faktami je naplánovaný aj náš zájazd.

Počas prvých dvoch dní sa môže dostaviť mierna bolesť hlavy, na čo postačí užiť bežne dostupné analgetiká. Na prekonávanie nepríjemných prejavov z nadmorskej výšky používajú indiáni už tisíce rokov lístky koky. Tie sa konzumujú priamo žuvaním alebo vo forme čaju a sú dostupné na trhoviskách, obchodoch aj v miestnych hoteloch. Lístky koky slúžia na výrobu neblaho presláveného kokaínu, a preto je ich dovoz do Českej republiky trestný. Beztrestne si môžete priviezť čaj a cukríky z koky.

JE PRE CESTU VYŽADOVANÉ POVINNÉ OČKOVANIE?
Pre cestu do Peru nie je vyžadované žiadne povinné očkovanie. Medzi odporúčané očkovania patrí vakcína proti žltačke typu A a B, brušnému týfusu a žltej zimnici. Posledne menovaná vakcína je však vhodné iba pri ceste do Amazonského pralesa, kam sa počas zájazdu nepozrieme.

KOĽKO PEŇAZÍ BUDE POTREBNÉ?
Pri našom zájazde odporúčame klientom minimálne vreckové na stravu a nápoje 300 USD a ďalej na fakultatívny prelet nad planinou Nazca 100 USD. Je potrebné počítať aj s prípadným nákupom suvenírov, sprepitným atp. Je lepšie cestovať s americkými dolármi, nie všade sa dá platiť kartou.

AKO DLHO POLETÍME?
Náš let z Madridu do Limy trvá 12 hodín. Väčšia časť letu prebieha v noci, takže ho možno takmer celý prespať. Každému z klientov je k dispozícii dotyková obrazovka, kde si môžete vybrať zo širokej ponuky filmov a hudby. Náš let sa uskutoční na palube čílskej leteckej spoločnosti LAN airlines, ktorá lieta aj na trase Cusco – Lima.

 

Zdroj: https://www.delfintravel.cz/

Viac info: https://bit.ly/3yPyywq

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej