ONLINE MAGAZIN

Ochutnajte národný poklad Španielska

Legendárna sušená iberská šunka od firmy Cinco Jotas je v Španielsku považovaná za národný poklad. Niektorí jej vyznávači porovnávajú iberskú šunku s kaviárom alebo fois gras. Poďme sa bližšie pozrieť, prečo to tak je.

Zriedkavé iberské plemeno

Pyrenejská sušená šunka patrí medzi najkvalitnejšie a tiež najdrahšie sušené šunky nielen v Španielsku, ale aj na celom svete. Šunka pochádza zo vzácneho plemena voľne sa pasúcich iberských ošípaných, ktoré sú v období tzv. montanery, teda medzi októbrom a februárom, kŕmené iba žaluďmi a bylinami, ktoré dodávajú šunke nezameniteľnú chuť. Ošípané celý deň prechodia hodiny v dubových obháňajúcich a tuk, ktorý nabrala pred vstupom do montanery zmizne a nahradí ho tzv. zdravý tuk zo žaluďov. Na tieto prasce sa nepoluje, nie su vystresiované z lovu a preto španielsky chovatelia  nepotrebujú poľovnícke potreby.

Nezabudnuteľná chuť šunky

Sušená šunka Cinco Jotas sa vyrába v meste Jabugo už od roku 1879 a to metódami a postupmi dedenými z generácie na generáciu. Tradičné metódy spracovania v storočných pivniciach premieňajú bravčové mäso na celý orchester chutí.

Mäso šunky je tmavo červené, mramorované a pretkané zlatistými plátkami aromatického tuku, ktorý vytvára jej typické žilkovanie a dodáva šunke šťavnatosť a chutnosť. Jej chuť je sladká, orechová, intenzívna, bohatá a nie príliš slaná. Vo svete sušenej šunky predstavuje úplne unikátnu delikatesu.
Jedzte šunku, budete zdraví!

Pyrenejská sušená šunka je vynikajúca pre zdravie. Najväčším prekvapením býva pozitívny vplyv tuku na zdravie, ktorý sa u iberských ošípaných ukladá medzi svaly a šunka je tak pretkaná zlatistými vláknami tuku. Je to zdravý tuk, ktorý ošípané získavajú zo žaluďov. Žalude obsahujú vysoké percento kyseliny olejovej a ošípané sú niekedy označované za chodiace olivovníky.

Tuk v šunke v sebe uchováva vôňu žaluďov a dodáva jej tak nezameniteľnú vôňu a chuť. Šunka obsahuje mononenasýtené oleje, proteíny, horčík, fosfor, vápnik, železo, vitamíny B a omega 3 mastné kyseliny. Aj keď je sušená v soli, jej obsah v šunke je nízky. Konzumácia šunky napomáha činnosti srdca a znižuje riziko srdcových ochorení.

Zdroj: https://www.delfintravel.cz/

Viac info: https://bit.ly/3NM35jf

Foto: Commons wikimedia

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Osobnosti Lines outdoor Príroda Šport

Pádlovali sme s Jiřím Prskavcom po rieke Sázava

Koncom leta sme sa rozhodli, spolu s ďalšími kolegami novinármi, navštíviť Českú republiku. Sme milovnici vodných športov, takže voľba padla na rieku Sázavu a jej blízke okolie. Táto oblasť je z pohľadu turistiky veľmi atraktivna. A keďže väčšina  z nás má v obľube aj outdoorové športy, využili sme aj možnosť vyskúšať si, aké  to je […]

Čítať ďalej
Cestovanie Film Náš tip Príroda Radíme Vám

Predstavujeme turistickú oblasť Znojemsko a Podyjí

Juhomoravská turistická oblasť Znojemsko a Podyjí kopíruje územie celého Znojemského okresu. Jeho južná hranica je zároveň štátnou hranicou s Rakúskom, ktorá v dobách minulého režimu patrila k najprísnejšie stráženým a uzavretým za tzv. železnou oponou. Aj preto sa práve tu dochovala civilizáciou neponičená príroda – tá najvzácnejšia pozdĺž rieky Dyje bola roku 1991 vyhlásená za […]

Čítať ďalej
Automobily Cestovanie Náš tip Radíme Vám

Základná výbava každej plánovanej cesty autom, ktorú mnohí podceňujú: PZP

Pri plánovaní cesty autom si mnohí vodiči dávajú pozor na rôzne aspekty ako sú bezpečnostné vybavenie vozidla, plánovanie trasy alebo zásoby. Jedným z najdôležitejších aspektov, ktorý však často zostáva opomínaný, je povinné zmluvné poistenie (PZP). Toto krytie je pritom základnou súčasťou každého automobilu, a jeho správne pochopenie a zabezpečenie je zásadné pre každú vašu cestu. […]

Čítať ďalej