Legendárna sušená iberská šunka od firmy Cinco Jotas je v Španielsku považovaná za národný poklad. Niektorí jej vyznávači porovnávajú iberskú šunku s kaviárom alebo fois gras. Poďme sa bližšie pozrieť, prečo to tak je.
Zriedkavé iberské plemeno
Pyrenejská sušená šunka patrí medzi najkvalitnejšie a tiež najdrahšie sušené šunky nielen v Španielsku, ale aj na celom svete. Šunka pochádza zo vzácneho plemena voľne sa pasúcich iberských ošípaných, ktoré sú v období tzv. montanery, teda medzi októbrom a februárom, kŕmené iba žaluďmi a bylinami, ktoré dodávajú šunke nezameniteľnú chuť. Ošípané celý deň prechodia hodiny v dubových obháňajúcich a tuk, ktorý nabrala pred vstupom do montanery zmizne a nahradí ho tzv. zdravý tuk zo žaluďov. Na tieto prasce sa nepoluje, nie su vystresiované z lovu a preto španielsky chovatelia nepotrebujú poľovnícke potreby.
Nezabudnuteľná chuť šunky
Sušená šunka Cinco Jotas sa vyrába v meste Jabugo už od roku 1879 a to metódami a postupmi dedenými z generácie na generáciu. Tradičné metódy spracovania v storočných pivniciach premieňajú bravčové mäso na celý orchester chutí.
Mäso šunky je tmavo červené, mramorované a pretkané zlatistými plátkami aromatického tuku, ktorý vytvára jej typické žilkovanie a dodáva šunke šťavnatosť a chutnosť. Jej chuť je sladká, orechová, intenzívna, bohatá a nie príliš slaná. Vo svete sušenej šunky predstavuje úplne unikátnu delikatesu.
Jedzte šunku, budete zdraví!
Pyrenejská sušená šunka je vynikajúca pre zdravie. Najväčším prekvapením býva pozitívny vplyv tuku na zdravie, ktorý sa u iberských ošípaných ukladá medzi svaly a šunka je tak pretkaná zlatistými vláknami tuku. Je to zdravý tuk, ktorý ošípané získavajú zo žaluďov. Žalude obsahujú vysoké percento kyseliny olejovej a ošípané sú niekedy označované za chodiace olivovníky.
Tuk v šunke v sebe uchováva vôňu žaluďov a dodáva jej tak nezameniteľnú vôňu a chuť. Šunka obsahuje mononenasýtené oleje, proteíny, horčík, fosfor, vápnik, železo, vitamíny B a omega 3 mastné kyseliny. Aj keď je sušená v soli, jej obsah v šunke je nízky. Konzumácia šunky napomáha činnosti srdca a znižuje riziko srdcových ochorení.
Zdroj: https://www.delfintravel.cz/
Viac info: https://bit.ly/3NM35jf
Foto: Commons wikimedia