ONLINE MAGAZIN

Objavte kúzlo liečivých prameňov na Ischii v Taliansku

Ischia, malebný ostrov sopečného pôvodu, leží iba pár kilometrov od pobrežia južného Talianska. Trajekt vás do tohto stredomorského raja dovezie približne za hodinku a čas na palube si môžete spríjemniť popíjaním miešaných koktailov a výhľadom na nádhernú Neapol. Kto by si neželal taký začiatok dovolenky.

Niekto to rád horúce

Poriadny relax na vás však ešte len čaká. Vedeli ste, že Ischia sú jedny veľké prírodné kúpele? Vulkanický pôvod ostrova má za dôsledok desiatky termálnych prameňov tryskajúcich z hlbín zeme a bublajúcich v priebehu celého roka. V najväčšom kúpeľnom komplexe zvanom Poseidonove záhrady (Giardini Poseidon Terme) máte na výber hneď z dvadsaťpäť bazénov rôznych teplôt a minerálneho zloženia. Pri návšteve o niečo menšieho parku Negombo si zase môžete na vlastnej koži – a to doslova – vyskúšať japonský vodný labyrint, ktorého dva pramene s teplotami 18 °C a 38 °C vám poriadne rozprúdia krv v tele.

Napriek tomuto prírodnému bohatstvu a pomerne jednoduchej dostupnosti si Ischia zachovala uvoľnenú atmosféru a cestovný ruch udržala v primeraných medziach. Severná strana ostrova a jej mestečká Ischia Porto, Ischia Ponte či Lacco Ameno síce ponúkajú aj čulý nočný život a nekonečné množstvo barov a reštaurácií, zato juh je idylický. Napríklad taká historická dedinka Sant’Angelo je dokonalou oázou pokoja okrem iného aj vďaka tomu, že do jej centra nie je povolený vjazd motorovým vozidlám, a tak vás bude „rušiť“ iba šumenie mora v diaľke a vy si možete zatiahnuť závesy na oknách a vychutnávať  ničím nerušený pokoj tohto miesta.

Krížom krážom po ostrove

Ak ste milovníkmi skôr aktívnej dovolenky, vydajte sa k obľúbenému cieľu jednodňových výletov, na sopku Monte Epomeo uprostred ostrova. Jej vrchol leží vo výške 789 m n. m. a vďaka gaštanovým lesom, ktoré obklopujú hlavnú cestu, ide o veľmi príjemný výstup dokonca aj počas horúcich letných dní. Ako odmenu si hore môžete dopriať osviežujúci drink v miestnej reštaurácii a kochať sa nádherným výhľadom na zvyšok ostrova pod vami a more siahajúce do nekonečných diaľok.

Obrázok od Iyad Al Ghafari z Pixabay

Rozhodne nesmiete minúť ani impozantný stredoveký hrad Castello Aragonese na priľahlom ostrovčeku, ktorý je s Ischiou spojený mostom z 15. storočia. Po zaplatení vstupného pri hlavnej bráne sa na prehliadku môžete vydať jednou z mnohých ciest, ktorými je areál prepletený. Prevedú vás všetkými budovami, po hradbách a tiež kvitnúcimi záhradami. O kúsok ďalej nájdete zrúcaninu katedrály, ktorá sa zrútila pri delovom útoku britských vojsk v roku 1809.
V hradnom komplexe čaká na hostí aj niekoľko obľúbených kaviarní. Tá najvyššie položená dokonca ponúka výhľad na neďaleký ostrov Capri.

Po dlhých prechádzkach ocenia chvíľku odpočinku snáď úplne každý, a tak môžete vyskúšať jednu (alebo všetky) z nádherných pláží tohto ostrova. Ak vám neprekáža prekážka v podobe 300 schodov či poplatok 5 eur za vodné taxi, určite si zamilujete odľahlú pláž Baia di Sorgeto. Vďaka termálnym prameňom, ktoré tu vyvierajú, ponúka príjemne teplé more s vlnami tak akurát divokými. Na druhej strane ostrova, vtlačená medzi mestečkami Ischia Porto a Ischia Ponte, vám zase pláž Spiaggia dei Pescatori poskytne takmer až gýčovitý pohľad na tradičné farebné rybárske loďky s hradom Aragonesa v pozadí.

 

Zdroj: https://www.delfintravel.cz/
Viacej informácií: https://bit.ly/3RgKzCt
Foto: depositphotos, flickr

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej