ONLINE MAGAZIN

Menorca – najväčím lákadlom je kľud a pohoda

OSTROV POHODY A POKOJA
Menorca je najvýchodnejším ostrovom Baleárskeho súostrovia. Je obdivovaná pre svoju panenskú prírodu, prekrásne zátoky i dochované kultúrne tradície a výbornú gastronómiu. Menorca je zároveň aj najčistejším miestom Španielska, a preto bola v roku 1993 vyhlásená za biosférickú rezerváciu UNESCO.

Ostrov Menorca je jedinečným miestom pre milovníkov kúpania a odpočinku. Je tu viac prírodných pláží ako na Malorke a Ibize dohromady. Menorské pláže bývajú často ohraničené skaliskami. Ich belostný piesok potom lemuje porast borievok a borovíc, čo vytvára veľmi príjemnú klímu. K dokonalosti nechýba ani blankytne modré a veľmi čisté more.
Každá menorská dedina, dom či každý kúsok pobrežia je zdrojom neopakovateľnej pohody.

Dušou ostrova sú jeho úžasní obyvatelia, Menorčania. Práve ich životný štýl, tradície a filozofie premenili Menorcu na európsku oázu pokoja. A kto miluje pokoj v duši a je mu blízka ezoterika, tak práve táto oblasť je pre neho ako stvorená. Nikomu nepomôžu ani najpresnejšie švajčiarske hodinky. Stredomorský čas na Menorke totiž nikdy neuteká, ale príjemne plynie.

Menorčania veľmi ctia svoje zvyky a tradície. Mnohí vlastný menorský kroj a tancujú miestne typické ľudové tance. Neuznávajú však tradičné španielske býčie zápasy. S Menorčanmi sa bez problému dohovoríte. Mnohí ovládajú hneď dva svetové jazyky.

SMARAGD MEDZI SAFÍRY
Menorca je prírodný raj, ostrov píniových hájov, pastvín a bujných záhrad. Priaznivú vlhkú klímu premenilo menšiu sestru Mallorcy doslova na botanickú záhradu – „zelený ostrov“ baleárskeho súostrovia. Niet divu, že u maliarskych stojanov v miestnom plenéri stretnete umelcov doslova z celého sveta.

Ostrov je geologicky rozdelený na dve odlišné časti, ktoré dávajú tamojšiemu kraju svojbytný ráz. Zatiaľ čo sever je typický svojimi dramatickými scenériami a vysokými útesmi, pôvaby krajiny na juhu ostrova sa skrývajú v bujnejšej vegetácii, hlbokých kaňonoch, romantických zákutiach a rajských zátokách. Na Menorke nájdete oblasti s najvyšším stupňom ochrany prírody na svete.

Červená, zelená, modrá, hnedá, biela a záplavy slnečných lúčov. Menorca je ostrovom farieb. Najviac vás však uchváti „kúpeľ v modrej“. Zanoriť sa do vĺn miestneho blankytne modrého mora je jedným z najkrajších cestovateľských zážitkov. Pobrežie ostrova je dlhé 290 kilometrov a strmé skaliská sa tu striedajú s romantickými zákutiami a plážami. Najdlhšia piesočná pláž nesie názov Son Bou a lemuje južnú časť ostrova.

Ciutadella Menorca marina Port sunset with boats and streetlights in Balearic islands

Menorca je pravidelne „hviezdou“ najrôznejších cestovateľských ankiet. V jednej z tých posledných boli zátoky Macarella a Macarelleta na juhozápade ostrova zaradené medzi 35 miest s najčistejšou vodou na svete.

Máte radi súkromie? Hľadáte ľudoprázdne pláže? Na Menorke ich nájdete toľko, že sa vám po ľudskej spoločnosti začne cnieť.

 

Zdroj: https://www.delfintravel.cz/

Foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej