ONLINE MAGAZIN

DOVOLENKA SNOV NA STREDNOM SLOVENSKU

Prinášame vám tipy na zážitky, podujatia a ubytovacie zariadenia v regióne Stredné Slovensko, ktoré spravia vašu dovolenku nezabudnuteľnou. Výhodou nie je len geografická poloha ale aj rôznorodosť tohto regiónu. Presvedčte sa na vlastnej koži, pretože región Stredné Slovensko je Radosť spoznávať!

Nazrite do tajov podzemia
Navštívte jediný sprístupnený priestor v podzemí Španej Doliny, Banský Prekop Špania Dolina – Piesky. Popod špaňodolinskú zem sa prejdete 1,6 km dlhým bývalým banským prekopom, ktorý vás zavedie až do osady Piesky. Preskúmajte taje tohto miesta cez víkendy a počas pracovného týždňa. Celodenný program na Španej Doline si môžete vykladať z návštevy Múzea medi, Historickej školy prof. Jozefa Mistríka, Múzea čipky v Klopačke alebo prechádzky po Banskom náučnom chodníku.

TIP NA UBYTOVANIE
Atmosféru tohto miesta môžete doslova nasať v Penzióne Klopačka. Vedeli ste, že táto historická budova baníckej klopačky je pomenovaná po zvukovom signalizačnom zariadení „klopadle“, ktoré v minulosti slúžilo na zvolávanie baníkov do práce? Súčasťou Penziónu je expozícia tradičnej špaňodolinskej paličkovanej čipky.

Zdolajte majestátnu Krížnu
Obľúbeným turistickým bodom pre potulky veľkofatranskou prírodou je Vrch Krížna, ktorý sa so svojou výškou 1574 m.n.m radí medzi tretí najvyšší vrch Veľkej Fatry.
Zdolajte jej vrchol a užite si 360 ° výhľady na okolité vrcholy Malej Fatry, Chočských vrchov, Západných Tatier, Vysokých Tatier, Poľany aj Štiavnických vrchov. Obľúbeným východiskovým bodom je obec Turecká, časť Salašky.

TIP NA UBYTOVANIE
Silu po náročnejšej turistike môžete načerpať v Horskom hotely Kráľová Studňa. V srdci panenskej prírody národného parku zažijete skutočný reštart. Horský hotel okrem iného ponúka počas letnej sezóny špeciálne pobytové balíčky: Poznávajte kvety Veľkej Fatry alebo Víkendový pobyt s pozorovaním hviezd.

Spoznajte poklady obce Hronsek
Navštívili ste už niekedy Drevený artikulárny kostol v Hronseku, ktorý je zapísaný do zoznamu UNSECO? Výnimočný je tým, že bol postavený len z dreva, bez použitia kovových prvkov a v priebehu len jedného roka. Vďaka skvelej akustike v jeho priestoroch má výborný potenciál pre usporiadanie koncertov vážnej hudby. V blízkom okolí sa nachádzajú ďalšie významné pamiatky, Vodný hrad a Soosovsko-Géczyovský kaštieľ, v ktorého záhrade sa nachádzajú vzácne, vyše 200 rokov staré stromy.

TIP NA UBYTOVANIE
Pobyt v Hotel & Spa Resort Kaskady znamená s radosťou si užívať každý jeden okamih. Oddýchnite si, načerpajte sily a nájdite novú inšpiráciu. Nechajte sa fascinovať prírodou, pokojom, dobrodružstvom či dobrou kuchyňou a zrelaxujte v prvotriednom wellness centre.

Vyrazte za zážitkom zo sedala E-bajku
Ponuku adrenalínových a športových zážitkov rozširuje E-bike región Stredné Slovensko. Zo sedla e-biku spoznávajte Bike park Pustý hrad či okolie Kráľovej spolu so sprievodcom. Tí odvážnejší môžu skúsiť zjazdy na Zvolensko – Môťovských singletrailoch, Laskomerských singletrailoch a Gulditrailoch v Kremnici. Ak plánujete cyklovýlet vo dvojici, s rodinou alebo partiou, vystrojiť sa môžete v sieti požičovní elektrobicyklov našich partnerov.

TIP NA UBYTOVANIE
Za krásami Podpoľania a okolia Zvolena môžete vyraziť zo zámockého hotela The Grand Vígľaš ****. Priamo v areáli hotela sa nachádza aj nabíjací bod. Hotel a zámok v jednom je miestom, kde sa história spája s luxusnými službami. Budete sa tam cítiť ako v rozprávke.

Nájdite stred Slovenska
V krásnej prírode na rozhraní Veporských vrchov a Poľany leží vrch Hrb, ktorý je považovaný sa geografický stred Slovenska. Ponúka krásne výhľady na západnú časť hrebeňa Nízkych Tatier, Kráľovu hoľu či štíty Vysokých Tatier, Veľkú Fatru, Kremnické vrchy a Vtáčnik. Hrb je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Ľubietovský Vepor a je jedinečný svojou vegetáciou.

TIP NA UBYTOVANIE
Pokoj uprostred hôr obkolesujúcich Banskú Bystricu vám ponúkne Hotel Fuggerov dvor. Svojim návštevníkom okrem iného poskytuje služby wellness centra s bazénom a 5 druhmi sáun. S výhľadom na Nízke Tatry načerpáte novú energiu na ďalšie dni.

Odhaľte čaro ukryté v prírode
Výnimočná technická historická pamiatka, ktorá odzrkadľuje spúšťanie vyťaženého dreva po prúde vodného toku sa nachádza pri obci Dolný Harmance neďaleko Banskej Bystrice. Trasa, ktorá vedie k Vodnému žľabu Rakytovo je nenáročná, zahŕňa príjemnú prechádzku v prírode a je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Žľab je dostupný celoročne a trasa vedie po náučnom značenom chodníku. V blízkosti sa nachádza aj Harmanecká jaskyňa, návštevu žľabu tak môžete spojiť aj s výletom do jaskyne.

TIP NA UBYTOVANIE
V srdci horského strediska Donovaly leží RESIDENCE HOTEL & CLUB ****. Pre svojich návštevníkov ponúka kvalitný oddych a možnosť výberu rozličných masáží, sáun či procedúr. Hotel je zaradený medzi baby friendly hotely a v sezóne prevádzkuje najväčší detský kútik na Donovaloch, RESIDENCE Kids Club.

Zažite komentované prehliadky trochu inak
Spoznajte a odhaľte príbehy hradných múrov tých najväčších hradov v regióne. Komentované prehliadky Pohronskej hradnej cesty Zaži hrady INAK! vám poskytnú množstvo zaujímavých informácii ale aj zábavy pre deti. Prehliadky budú prebiehať na hradoch Zvolenský zámok (20.7., 17.8. a 10.9.) a Pustý hrad (24.9.).

TIP NA UBYTOVANIE
Štýlový Hotel Tenis **** sa nachádza v kráľovskom meste Zvolen. Príjemné spojenie funkčného dizajnu a športovej elegancie si nájde svojich priaznivcov. Strategická poloha je skvelým odrazovým mostíkom pre výlety v okolí.

V regióne Stredné Slovensko si príde na svoje naozaj každý.

Viac informácií nájdete na webe www.centralslovakia.eu.
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej