ONLINE MAGAZIN

Zvoliť žalúzie, alebo rolety? Správny výber dokáže ušetriť veľa finančných prostriedkov.

Ochrana pred svetlom v podobe roliet alebo žalúzií nie je otázkou modernej doby. História tieniacej techniky siaha až do starovekého Egypta.

Čo používali starí Egypťania a kde vznikol názov žalúzie? A kto používal rolety, aj chudobní, alebo len bohatí? Poďte sa pozrieť na vývoj tieniacej techniky, na jej históriu a vlastne to, čo je v súčasnosti lepšou voľbou.

Nielen s príchodom teplých mesiacov riešime určitý typ zatienenia domácnosti. Celoročná príjemná teplota vo vnútri bytu, bezpečnosť a zatemnenie nielen spálne – to sú parametre, ktoré nám môžu ponúknuť rolety alebo žalúzie. Čo z nich je praktickejšia voľba? A čomu dáte prednosť vy?

Prvé zatienenie zo starovekého Egypta
Potreba zatienenia je stará ako samo ľudstvo. Už v starovekom Egypte vznikali prvé pokusy o zatienenie proti slnku – použivali sa často tmavé, husto tkané červené závesy. Po celom svete to bolo podobné, rôzne textílie, ktoré mali za úlohu zatemniť miestnosť. Potom prišli markízy av priebehu 18. storočia nachádzame prvé žalúzie alebo rolety, ktoré sa v modernejšom podaní objavujú aj dnes.
Systém žalúzií si v roku 1812 nechal patentovať francúzsky stolár Cochot.

Systém roliet vznikol v USA v priebehu 18. storočia a veľmi rýchlo sa rozšíril do celého sveta.

Žalúzie pre bohatých, rolety pre všetkých
Žalúzie boli v dobách minulých v obľube skôr u bohatších vrstiev, zatiaľ čo rolety boli dostupné pre všetky triedy. „V dnešnej dobe máte veľký výber ako žalúzií, tak aj roliet. Žalúzie môžu byť vertikálne aj horizontálne a sú vyrábané z rôznych materiálov. Rolety existujú dvojakého typu – interiérové ​​aj exteriérové,“ hovorí odborník na design Aleš Horňák. Ako medzi nimi teda správne vybrať?

Slovo žalúzie pochádza z Francúzska a „Jalúzia“ v preklade znamená žiarlivosť. Princíp žalúzií sa nechal inšpirovať okennou mrežou v harémach, kde si pán žiarlivo strážil ženské komnaty.
V podstate išlo o okennú mrežu, ktorá dovoľovala pohľad von, ale naopak bránila pohľadu dovnútra.

Čo a kedy teda správne zvoliť?
Princíp žalúzií externých aj interných je rovnaký. „Lamely sú uchytené k oknu alebo dverám a jednoduchým ovládaním sa dajú naklápať a prepúšťať tak množstvo svetla, ktoré sami potrebujete. Žalúzie sa dajú navyše aj vyťahovať. Regulovať ich môžete manuálne alebo diaľkovo pomocou automatického ovládača. Vyrábajú sa v niekoľkých farebných variantoch, takže nie je problém ich zladiť s farbou vašich okien.
Žalúzie slúžia predovšetkým ako chránič pred svetlom, v menšej miere potom ako ochrana majetku a súkromia alebo ako zvuková bariéra.

Používajú sa najviac na zatienenie interiérov, prieduchov klimatizácie či ako regulácia priechodu svetla alebo vzduchu.

Rolety zabodujú vďaka zachyteniu tepla
Rolety na rozdiel od žalúzií fungujú na princípe otočného hriadeľa, takže priechod svetla sa reguluje jednoduchým vytiahnutím, lamely sa nijako nenaklápajú. „Manipulácia prebieha buď pomocou vyťahovacej pásky, alebo automaticky ako pri žalúziách. Veľkým plusom roliet je zachytenie veľkého množstva tepla.“

V lete tak ľahko zabráni prehriatiu miestnosti a v zime zase dokážu usporiť až 25 % nákladov na kúrenie. „Okrem tepelnej izolácie a stopercentnému zatieneniu slúžia rolety aj ako bezpečnostný prvok. Konkrétne druhy zabránia aj vniknutiu nechcených osôb do vášho interiéru. Rolety navyše ešte disponujú dokonalou hlukovou izoláciou. Ak bývate pri križovatke alebo v rušnej ulici, oceníte ich určite oveľa viac.

Zdroj: https://www.ctidoma.cz/
Viacej informácií nájdete tu: https://bit.ly/3tpQQRS

Foto: https://pxhere.com/

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej