ONLINE MAGAZIN

Kam sa podeli milióny Grace Kelly?

Grace Kelly svoju kariéru začala ako obyčajná, ale neobyčajne krásna žena, ktorá sa stala oceňovanou  hollywoodskou herečkou a módnou ikonou. Jej kariéra ale skončila rovnako rýchlo, ako sa začala. Navyše je jej rozprávkové dedičstvo je zahalené rúškom tajomstva.

V polovici 50. rokov bola Grace hviezdou na najvyšších priečkach. Snažili sa ju do filmov získať najznámejší režiséri tej doby vrátane Alfreda Hitchcocka a za svoju rolu vo filme Country Girl (Dedinské dievča) z roku 1954 získala dokonca Oscara. Aj keď bol jej otec milionár, protekciu v Hollywoode rozhodne nemala. Nehovoriac o tom, že rodičia z výberu jej povolania zrovna radosť nemali.

Z Hollywoodu do Monaka

Grace mala slušne našliapnuté na žiarivú hereckú kariéru. Po niekoľkých rokoch hrania sa však zamilovala do istého významného muža, monackého kniežaťa Rainiera III. Ich svadba v roku 1956 sa uskutočnila pri príležitosti premiéry jej posledného filmu The Swan (alebo skôr premiéra filmu bola uvedená pri príležitosti jej svadby).

Svadbou, ktorú vtedy sledovalo prostredníctvom televízie asi 30 miliónov ľudí, nakoniec skončila aj celá jej kariéra. Niekoľko režisérov vrátane Hitchcocka sa ju snažilo získať späť, ale Grace vždy z rôznych dôvodov odmietla. Navyše na príkaz Rainiera bolo premietanie jej filmov v Monaku zakázané.

Grace ako oceňovaná hollywoodská herečka s tak významným „VIP“ manželom musela byť rozprávkovo bohatá. Lenže ako sa zistilo po jej tragickej smrti v roku 1982, keď po drobnej mozgovej príhode stratila kontrolu nad svojim vozidlom, jej peniaze sa niekam záhadne stratili.

 

 

 

Kam sa podeli jej milióny?

Majetok v jej poslednej vôli bol vyčíslený len na 10 tisíc dolárov a zanedbanú chalupu v Írsku.
Kam sa však podeli jej milióny, ktoré za svoju kariéru zarobila?  To sa pokúša zistiť finančná vyšetrovateľka Gemma Godfreyová v jedinečnom televíznom dokumente Chýbajúce milióny Grace Kelly.

 

Gemma Godfreyová má v oblasti financií skúsenosti, mimo iného bola poradkyňou Arnolda Schwarzeneggera a neskôr dokonca aj britskej vlády. V rámci dokumentu vezme divákov na Gracinu finančnú cestu od A až po Z.

Koľko peňazí vlastne Grace za svoju kariéru zarobila? Ako draho ju vyšiel jej komplikovaný vzťah s jej bohatým otcom? A akú cenu musela zaplatiť za to, že predčasne ukončila svoju kariéru a v podstate tak porušila zmluvu s nahrávacími spoločnosťami?

 

Grace Kelly bola evidentne prezieravá podnikateľka a súčasne pokroková filantropka s veľkým rozhľadom. Gemma Godfreyová v rámci dokumentu postupne odkrýva Gracin život od detstva vo Philadelphii po jej zlatú klietku v Monaku. Počas dokumentu zostávajú diváci priebežne informácie o jej životných (stále finančných) stratách a ziskoch, takže príbeh jej chýbajúcich miliónov získava reálne a realistické kontúry.

 

Na vrcholu svojej hollywoodskej kariéry si Grace získala milióny fanúšikov. Každá žena chcela vyzerať ako ona a to jej prirodzene prinášalo balík peňazí. Niektorí experti odhadujú hodnotu majetku Grace Kelly už v dobe jej života na 100 miliónov dolárov, čo by znamenalo, že išlo o jednu z najlepšie platených žien v USA.
Zaujímavé je, že po jej smrti bol stav jej aktív v USA ohodnotený len na 10 tisíc dolárov.
Pritom o pár rokov neskôr po smrti jej matky, mala jej posledná vôľa hodnotu viac ako 2 milióny dolárov.

Svoje peniaze si chcela zarobiť sama

Grace bola tvrdohlavá, a tak si svoje peniaze chcela zaslúžiť. Nechcela byť len obyčajnou dedičkou. A tak odmietla majetok svojho otca a už v rannom veku sa stala divadelnou herečkou a modelkou. Netrvalo dlho a všimla si ju filmová produkcia.
Po hlavnej úlohe v úspešnom filme Na pravé poludnie po boku Garyho Coopera podpísala zmluvu s nahrávacím štúdiom MGM.

 

 

Už v 23 rokoch zarábala na vtedajšiu dobu vysnívaných 750 amerických dolárov týždenne. Navyše ak dokončila tri filmy za rok čakal ju bonus 20 tisíc dolárov. Za sedem rokov si tak Grace mala pripočítať 273 tisíc dolárov na svoj účet. Lenže po Oscarovi za Dedinské dievča v roku 1954 jej príjmy ďalej rástli a to na 250 tisíc dolárov za rok. Tieto peniaze však v jej poslednej vôli chýbali.

Kam sa teda podeli jej milióny? Niečo samozrejme stála svadba, niečo veno (a nie málo), ale ako monacká princezná získala Grace prístup k bohatstvu, o ktorom sa bežnému smrteľníkovi ani nesníva. Preto na svadbe s monackým kniežaťom neprerobila, ak teda ostaneme pri tvrdých číslach. Šťastná ale nebola. Jedinú jej radosť jej robili  jej deti a jej monackú zlatú klietku sa pokúsila niekoľkokrát opustiť, avšak neúspešne.

 

 

 

Dokument Chýbajúce milióny Grace Kelly si budú môcť pozrieť aj slovenský diváci a to v premiére 19. júna o 21:10 na televíznej stanici Viasat History. Príbeh emancipovanej dcéry milionára, ktorá sa stala módnou ikonou a herečkou, aby sa nakoniec vzdala všetkých výhod Hollywoodu a prijala titul monackej kňažnej za cenu straty veľkej časti slobody, rozhodne stojí za pozretie.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej