ONLINE MAGAZIN

Jeden pár múch je povolený ! Zákon je zákon….

Kvôli stavu verejných záchodov realizovala čínska vláda v uplynulých troch rokoch rozsiahlu akciu, ktorú charakterizovala ako „záchodovú revolúciu“. Čistota verejných záchodov v Číne tak dostala pravidlá: napríklad nie viac ako dve muchy na jednu záchodovú miestnosť.

Toaleta síce patrí v každom dome k tým najmenším miestnostiam, ale to rozhodne neznamená, že by pre miliardovú Čínu predstavovala najmenší problém. Naopak. Úsilie vyčistiť všetky verejné záchody v krajine venovali čínske celoštátne i miestne orgány tri roky.
Potom, čo sa v novembri tohto roku podarilo tento cieľ dosiahnuť, požaduje generálny tajomník čínskej vládnucej komunistickej strany Si Ťin-pching ďalší krok: do roku 2023 chce v Číne vybudovať alebo aspoň výrazne zlepšiť ďalších 64 tisíc toaliet. Informuje o tom britský ekonomický časopis The Economist.

Niektoré záchody doslova vybuchujú
V uplynulých niekoľkých desaťročiach odviedla Čína v oblasti verejnej hygieny pomerne dobrú prácu, čo sa prejavilo tak, že dnes už iba dve percentá Číňanov vykonávajú svoju potrebu do krovia (v porovnaní napríklad so 40 percentami Indov). Tri štvrtiny obyvateľov Číny majú prístup k toaletám, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia považuje za prijateľné (v roku 2000 to boli menej ako dve tretiny obyvateľov).
Na druhej strane asi 70 miliónov Číňanov musí aj naďalej toalety zdieľať a asi 260 miliónov Číňanov používa na vykonanie svojej potreby vedierka, jamy a podobné podivné provizória. Niektoré z nich sú pritom doslova vražedné: napríklad minulý mesiac odhalila čínska polícia príčinu obrovského výbuchu, ktorý v prístavnom meste Ningbo zabil dvoch ľudí: išlo o explóziu metánu v nikdy nečistenom septiku.

Ďalším problémom čínskej vlády je to, že rastúca stredná vrstva obyvateľov je čoraz menej ochotná tolerovať stav verejných toaliet, ktoré bývajú špinavé aj vo veľkých mestách. Z drevených záchodových mís, ktoré v Číne nemusia byť skryté v záchodových búdkach ani uzavretých miestnostiach, vychádza jedovatý zápach. Splachovací záchod predstavuje stále luxus, rovnako ako mydlo na umytie rúk. Týka sa to aj miest, kde je dodržiavanie hygieny nevyhnutné, napríklad mnohých nemocníc. A ako rastie vnútrozemský domáci cestovný ruch, stále viac Číňanov z veľkých miest sa stretáva s miestnymi záchodovými improvizáciami, ktoré použiť pripomína zo všetkého najviac ruskú ruletu.

Len dve muchy na záchod
Na to, aby sa táto situácia zlepšila, použili čínske štátne úrady rad opatrení, niekedy až bizarných. Od roku 2003 existuje v Číne štátny ratingový systém pre verejné toalety, ktorý sa podobá udeľovaniu hviezdičiek hotelom, podľa ponúkanej úrovne služieb. V roku 2012 zaviedli úrady v Pekingu mnohokrát zosmiešňované pravidlo, že v záchodovej miestnosti sa nesmú nachádzať viac ako dve muchy. V roku 2015 potom spustilo ministerstvo cestovného ruchu už spomínanú „záchodovú revolúciu“, alebo trojročný program „upgradu“ verejných toaliet v krajine.

Počas tohto obdobia bolo údajne skontrolovaných alebo priamo zrenovovaných až 68 tisíc toaliet.
Veľa nových verejných záchodov bolo vybudovaných v atraktívnych vidieckych oblastiach, ktoré majú potenciál prilákať turistov – ministerstvo si od nich sľubuje, že budú slúžiť ako miestnym, tak návštevníkom.
Čínski urbanisti, majúci na starosti mestský rozvoj, začali medzitým požadovať, aby developeri budovali v nových stavbách viac ženských toaliet (čo je reforma, o ktorej čínske ženy bojovali veľmi dlho) a čoraz obľúbenejšie sú aj unisex toalety, ktoré majú slúžiť transsexuálom.
V niektorých čínskych mestách vznikajú aj nové verejné záchody s bezplatnou wi-fi alebo s telefónnymi, predajnými automatmi, skrinkymi na hygienické potreby, či iný vhodný nábytok na mieru.

A to ešte nie je všetko. Začiatkom tohto roku boli blízko Nebeského chrámu, predstavujúceho jednu z najväčších turistických atrakcií Pekingu, inštalované verejné toalety vybavené systémom na rozpoznávanie tvárí.
Systém má zabrániť tomu, aby z nich zlodeji kradli toaletný papier – technológia je totiž napojená na jeho dávkovač a ten potom vďaka nej obslúži každého návštevníka WC iba raz. Pokiaľ vám náhodou dané množstvo toaletného papiera nestačila, máte smolu.

Si Ťin-pchingov sľub, že do roku 2020 vybuduje Čína ďalších 64 tisíc verejných toaliet, bol urobený pri príležitosti Svetového dňa WC, ktorý sa s podporou OSN každoročne oslavuje 19. novembra. Čínska vláda si od nových a čistejších toaliet sľubuje ďalšie povzbudenie turistického ruchu, kde dúfa v medziročný rast o 11 percent. Čínski výrobcovia zase veria, že nové verejné záchody pomôžu získať Číne väčší podiel na trhu inteligentných toaliet, kde ostro súperia s Japonskom. A ak sa turisti prestanú na úroveň čínskeho intímneho zázemia sťažovať, môže to tiež posilniť národnú hrdosť Číňanov.

 

Zdroj: https://www.dotyk.cz/

Viac informácií: https://bit.ly/3Q64zqT

Foto: Flickr

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej