ONLINE MAGAZIN

German.Local.Culture. – Tematická oblasť Craft Remeselné tradície a dokonalosť až po súčasnosť

Udržiavané tradície a stále živé zvyky ovplyvňujú atmosféru nemeckých miest a regiónov. Remeselné umenie staré niekoľko storočí vytvorilo základ pre vysokú kvalitu a spoľahlivosť priemyselnej výroby a celosvetovo uznávanú pečať kvality „Made in Germany“. V rámci tematickej oblasti „Craft“ predstavuje kampaň German.Local.Culture. turistom miesta, ktoré môžu navštíviť kvôli týmto osobitným zážitkom.

Názov: Rosenheim – Florian Weidlich, dizajnér Zdroj: www.bayern.by Copyright: Peter von Felbert

Priemyselná kultúra: Kde je novovek už históriou
Prvá priemyselná revolúcia ovplyvnila mnoho regiónov v Nemecku svojou povrchovou ťažbou, baňami či vysokými pecami. Tak ako ovplyvnila priemyselná výroba život ľudí, vznikla aj samostatná kultúrna identita. Prechod od priemyselnej spoločnosti k spoločnosti, ktorá sa zameriava na služby, otvára nové perspektívy: z banských šácht sa stávajú kultúrne centrá, zo zaplavených povrchových baní sa stávajú prímestské rekreačné oblasti. Lokality patriace do svetového dedičstva UNESCO ako napr. uholná baňa Zeche Zollverein, železiarne Völklinger Hütte, baňa Bergwerk Rammelsberg pri Goslare, banícky región Montanregion Erzgebirge/Krušnohoří, továreň Fagus-Werk Alfeld či historický komplex skladovacích budov v hamburskom prístave Hamburger Speicherstadt, sú svedkami priemyselnej kultúry.

Nápadité dizajnérske predmety

Názov: Weimar – Módna dizajnérka ukazuje žene svoju prácu Zdroj: DZT Copyright: Julia Nimke


Mladý dizajn „made in Germany“ žije z inšpirácie miestnej kultúry. Napríklad vo Weimare, kde sa viac než sto rokov po založení Bauhausu nanovo interpretujú typické motívy z tejto školy dizajnu preslávenej po celom svete. Alebo v Berlíne, kde dizajnérske obchody vystavujú a predávajú upcyclingové výrobky. Kto hľadá nezvyčajné a pekné veci, príde si na svoje aj na dizajnérskom veľtrhu Stijl, ktorý sa koná v rôznych mestách: ľudia z kreatívneho priemyslu tu ponúkajú oblečenie, šperky a doplnky, ktoré pochádzajú zväčša z udržateľne vyrobených malých sérií.

Tradične: Kde je pečenie chleba umením

Walsrode – Žena a pekár privoniavajú k čerstvo upečenému chlebu Zdroj: DZT Copyright: Julia Nimke

Chlieb je v Nemecku viac než len potravina: nemecké umenie pečenia chleba s viac ako 3.200 druhmi chleba je súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva národnej komisie UNESCO a nemčina pozná okolo päťsto prísloví, v ktorých sa spomína chlieb. Rodinné podniky vo všetkých regiónoch Nemecka udržiavajú túto tradíciu už po generácie s láskou k remeslu a povedomím pre kvalitné prísady či pomalý proces výroby. Skutočnosť, že nemecký chlieb je iba pre labužníkov, dokazuje ďalšie vzdelávanie pre takzvaného chlebového someliéra, v rámci ktorého si už niekoľko rokov stále viac pekárov prehlbuje svoje vedomosti.

Nápady na výlety a cestovateľské príbehy:

Názov: Čierny les – výroba kukučkových hodín Zdroj: DZT Copyright: Leungmo

Kukučkové hodiny z Čierneho lesa – klasika a kultový predmet: Od 17. storočia sa vyrábajú hodiny s drevenou skrinkou v miestnych hodinárskych manufaktúrach a považujú sa na celom svete za kultový predmet – typický pre nemeckých remeselníkov. Plážový kôš z Meklenburska-Predpomoranska – oáza pohody pri mori: Nič neochráni pred slnkom, pieskom a vetrom lepšie ako dekoratívna klasika z dreva a koša. Pred 125 rokmi vyrobili plážový kôš v Meklenbursku-Predpomoransku a odvtedy je symbolom nemeckého pobrežia pri Baltskom a Severnom mori.

 

Foto na titulke:

Názov: Čierny les – výroba kukučkových hodín
Zdroj: DZT
Copyright: Leungmo

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej